10 gode grunner til å lese en bok i ferien

Publisert 4. juli 2016 18:09, sist redigert 4. juli 2016 18:10

1.  Oppdage en ny verden

Man trenger ikke alltid å reise for å oppdage nye steder. Jeg har opplevd mange steder uten å ha vært der personlig. Gjennom ulike bøker har jeg blant annet fått kunne oppleve Galtvort, der Harry Potter har gått på skole, og Halvblodsleiren som man kun finner i Percy Jackson-serien. Lurer du på hvordan fremtiden blir? I sommer kan du finne ut av det; Les Darlah, Divergent, Dødslekene eller en annen bok der handlingen foregår i fremtiden.

2.  Få nye venner

Nesten alle vennene mine reiser til utlandet denne sommeren, mens jeg har Norges-ferie frem til slutten av denne måneden. Heldigvis slipper jeg bekymringene rundt det å være alene i ferien. For i sommer har jeg et mål om å lese mange bøker. Og ved å lese forskjellige bøker blir jeg kjent med nye karakterer, som jeg inkluderer i vennekretsen min.

3.  Unngå stress

Skolehverdagen er ikke bare bare. Den består av lange dager og mye lekser. Etter et halvår med stressende skolehverdag er det utrolig deilig å sitte i godstolen og bruke tiden sin på noe helt annet. Hvorfor ikke les en god bok og bare slapp av? Forskning har dessuten vist at man blir mindre stressa av å lese. Og å slappe av før en ny periode med nye prøver og tentamener er bra for kroppen.

4.  Bra for øynene

Vi bruker stadig mer tid foran skjermen. Forskning har vist at synet blir raskere sliten foran en skjerm enn ved å lese på papir. La øynene dine få hvilen sin i ferien akkurat som resten av deg, og les i en bok. Selv om du velger å lese en bok vil jeg, helt ærlig, si at du ikke vil gå glipp av så mye.

5.  Tidsfordriv

Lite som skjer i sommer? Det er ikke alltid like lett å finne på noe når man plutselig har masse fritid. Når dette er tilfellet pleier jeg å dra til biblioteket for å finne meg en god bok som jeg kan låne med meg hjem. Er boken bra vil tiden automatisk gå raskere, og hverdagen bli morsommere.

5.  Bli inspirert

Bøker åpner øynene våre og gir oss nytt materiale som vi kan bearbeide. De er med på å gi oss nye synspunkter i ulike sammenhenger og de gir oss muligheten til å vite hvordan noen andre tenker. Skrivemåten til forfatterne varierer fra person til person, og noen ganger også fra bok til bok. Noe som jeg synes er morsomt er å få inspirasjon når jeg skriver egne tekster.

6.  Bli en del av et større felleskap

Å lese bøker selv om det ikke er skole er ikke teit. Når jeg leser blir jeg automatisk med i et større fellesskap og jeg er bare noen tastetrykk unna å få seg ny bekjentskaper. Er du Team Jacob eller Team Edvard? Tilhører du Amity eller er Dauntless noe for deg? Hva med å møte andre som er like store Harry Potter fan som deg selv på Pottermore? Leser du en bok er du automatisk med i felleskapet, så hvorfor ikke bare starte med en gang?

8.  Lesetrening

For å kunne bli flink til å lese ligger det mye trening bak. Ved å lese litt hver eneste dag utvider du ordforrådet ditt og lesehastigheten, samtidig som du har det gøy! Det beste av alt er at du slipper maset med å legge deg tidlig på grunn av skole dagen etterpå.

9.  Forberedt til skolestart

Det skader aldri å være forberedt til skolestart. Da blir det mindre å gjøre de første dagene på skolen, og man kan heller fokusere på å bli kjent med nye folk eller bare tilbringe ekstra tid med venner.

10.  Ny kunnskap

Man blir aldri for gammel for å lære. Bruk sommeren på noe gøy og lær deg noe du ikke kan fra før. Les faktabøker og bli klokere. Noe annet jeg anbefaler er å lese fantasybøker. Selv om alt ikke er like troverdig, kan man fortsatt lære seg noe spennende. Gjennom boken Darlah av Johan Harstad har jeg lært litt mer om prosessene før en rakett-oppskytning.

Har du lest eller har tenkt å lese noen bøker i sommer? 

sommer, uboktips, ungdomsredaktør, juli 2016

Rose Lu

Rose er en jente født i det forrige århundre (17 år) som har forkjærlighet for dans og realfag ved siden av å lese bøker. Hun leser alt hun kommer over, så lenge coveret på boken ser interessant ut. Biblioteket er hennes bestevenn etter alle de ekte, gode vennene hennes som hun tilbringer mye tid med når hun ikke er opptatt av å lese.