13 gode grunner

Publisert 26. oktober 2015 11:40, sist redigert 26. oktober 2015 17:48


              
                

13 gode grunner er skrevet av Jay Asher og ble gitt ut i 2007 og ble kåret til årets best solgte young-adult-novel i New York Times. Boken er beregnet på barn fra 12 år og oppover, selv om jeg ikke ville ha anbefalt den til noen under 15 år, på grunn av det intense innholdet. I 2011 kjøpte Universal Studios film rettighetene til boka, der Selena Gomez skulle spille hovedrolla, men denne filmen har vi ikke sett noe til.

17 år gamle Clay Jensen kom hjem fra skolen en dag og fant en pakke adressert til han fra en anonym person. Pakken inneholdt sju kassetter som Hannah Baker, en jente i klassen, som akkurat hadde tatt livet sitt, hadde spilt inn dagen før hun gjorde det. Han fant fort ut at de inneholdt tretten opptak med informasjon om hvem som påvirket Hannah til å ta det valget hun gjorde. Kassettene ble sendt rundt til hver og en av personen som Hannah snakket om. Og stille, sjenerte Clay Jensen er en av dem.


Clay Jensen har den viktigste rollen i boken,  og det er helt umulig å ikke bli glad i han. Han leder oss gjennom den tragiske og ærlige historien til Hannah Baker. Siden boka er skrevet i Clay sitt perspektiv, får vi vite alt han tenker underveis, og det gir oss god innsikt om hvordan andre så Hannah. Clay er en av de gode gutta, og det skjønner vi ganske raskt. Han er rolig, lite impulsiv og mange av de som har lest boka vil nok mene at han er en nerd. 

Hannah Baker var ei poetisk og romantisk jente. Det virket som hennes største ønske var å finne kjærligheten. Hun blir framstilt som smart, vakker og vennlig, noe som jeg syns gjør det hele mer spennende. Når jeg leste delene med kassettopptakene, var det som jeg kunne forestille meg Hannah sin stemme i hode mitt. Alt med hennes karakter gjorde at jeg ble dratt inn i boken, og følte meg som en del av livet hennes.

Boken inneholder mange karakterer. Noen spiller en større rolle enn andre. De viktigste er de 12 personene som er på Hannah sine kassetter, og jeg merket raskt om dette var karakterer jeg likte eller mislikte.

Alle plassene og menneskene som Clay besøker underveis er veldig realistiske. Det er steder og personer som jeg kan se og høre klart for meg inne i hodet, noe som gjør det lett og leve seg inn i boken. Asher har fortalt at byen han har beskrevet er byen der han har vokst opp, San Luis i California.

Dette er en tragisk, men spennende historie og jeg klarte ikke legge fra meg boken før jeg var ferdig. Den fenget meg fra den første siden, og dette er helt klart en av mine favorittbøker så langt. Den har alt som en ungdomsroman burde inneholde, synes jeg.  Den er trist, ’’morsom’’, sarkastisk, dramatisk og ærlig. Selv om konseptet ikke er helt realistisk, så er dette en bok som er så nær virkeligheten at jeg får frysninger av å lese den.

Hannah har et sarkastisk preg over kassettene sine, og jeg blir nesten skremt av hvordan hun opplevde menneskene rundt seg. Jeg er kanskje ikke enig med alt Hannah har å fortelle, men de bitre, kalde forklaringene hennes får meg til å føle det samme som henne.

Jeg gråt, lo og satt rett i ryggen gjennom denne fortryllende historien om Hannah Baker. Selv om jeg var veldig usikker på om jeg skulle lese boken, siden jeg egentlig ikke er en fan av dystre bøker, angrer jeg ikke et sekund på at jeg valgte å lese denne.

ubok, boktips, ungdomsredaktør, oktober 2015

Elise Marie Vestre Pettersen

Bøker i dette innlegget