5 filmer du kan se etter å ha lest boka!

Publisert 18. juli 2016 13:10, sist redigert 18. juli 2016 13:10

Headerbilde hentet fra https://pixabay.com/en/library-book-reading-movies-dvd-488669/


Trenger du noen tips til bøker du burde lese og filmer du burde se denne sommeren? Hvorfor ikke slå det sammen? Her er 5 bøker du kan lese før du ser filmatiseringen.


1. Et helt halvt år

Bestselgeren Et helt halvt år av Jojo Moyes (eller Me Before You som den heter på engelsk) kom på kino i vår. Hovedrollene spilles av Emilia Clarke som de fleste kjenner som Daenerys Targaryen i Game of Thrones, og Sam Claflin, Finnick i Catching Fire. Med en så god rollebesetning kan denne filmen ikke bli alt annet en kjempebra! Historien handler om Lou Clark, en jente som prøver å forsørge familien sin, og Will Traynor som ble lam etter en motorsykkelulykke. Etter at Lou mister jobben på kafeen The Buttered Bun, begynner hun å jobbe som personlig assistent hos Will. Før var han en eventyrlysten og rik investor. Nå har han mistet lysten til å leve. Et helt halvt år har solgt over 650 000 kopier bare i Norge!


2. Den 5. bølgen

16 år gamle Cassie Sullivan prøver å overleve en apokalypse. Romvesener har innvandret jorda, og de prøver å kvitte seg med menneskene. De sender fem bølger og hver bølge dreper flere og flere mennesker. I den første bølgen forsvinner elektrisitet. I den andre kommer det store flodbølger. I den tredje drepes mangfoldige mennesker av et dødelig virus, og i den fjerde kommer romvesenene ned på jorda forkledd som helt vanlige personer. Hva blir den femte bølgen? Og kommer Cassie til å overleve den? Den femte bølgen er en action-pakket film og en like spennende bok. Med Cholë Grace Moretz som Cassie, tror kritikerne at filmen vil gjøre romvesener like populære som Twilight gjorde vampyrer!


3. Pride and Prejudice and Zombies

Du har sikkert hørt om den gamle klassikeren Pride and Prejudice av Jane Austen, men har du hørt om den litt mer moderne Pride and Prejudice and Zombies? I 2009 kom Seth Grahame-Smith med en parodi av den kjente kjærlighetsromanen, og nå inntrer den lerretet. Den har fått litt kritikk for å «ødelegge» den opprinnelige boka med fullstendig tullete plott, men man kan ikke benekte at den nye filmen er veldig morsom (særlig når du forstår referansene) og at kostymene og effektene er like bra som i en film av høy kvalitet. Funfact: Austen står oppført som en som har bidratt til manuskriptet. Hun hadde neppe vært villig til å bli med på dette om hun var her selv i dag!


4. The Jungle Book

De fleste kjenner til Disneys animasjonsfilm Jungelboken fra 1967, og det er også mange som har lest boka av Rudyard Kipling som filmen er basert på. Nesten 50 år etter den første filmen om Baloo, Bagheera, Mowgli og Shere Khan, ble barneboka filmatisert på nytt. Effektene er bedre og mer spektakulære enn i noen andre filmer for yngre og for første gang spilles Mowgli av et ekte barn. Store stjerner som Bill Murray, Lupita Nyong’o og Scarlett Johansson står for stemmene til dyrene. Alt dette gjør nyversjonen av The Jungle Book til en levende og morsom opplevelse.


5. Alice Through the Looking Glass

Rudyard Kipling er ikke den eneste forfatteren av klassiske barnebøker som får en av verkene sine filmatisert i år. Endelig får vi et gjensyn med The Mad Hatter, The Red Queen og Alice Kingsleigh. Oppfølgeren til Alice in Wonderland, Alice Through the Looking Glass, er en av de nye og største filmene i år. Historien er denne gangen også basert på Lewis Carrolls merkelige og fantastiske univers og hans bøker med samme navn som filmene.  Selv om det ikke er Tim Burton som regisserer oppfølgeren, er det de samme kjente og gode skuespillerne som spiller karakterene. Hiv deg over boka, så får du lest den og sett filmen før den går av kino!


Bonus: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

I oktober kommer Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children av Ransom Riggs endelig ut som film. Fansen (deriblant meg) er i ekstase, og derfor vil jeg anbefale at du leser boka før du ser filmen. Forhåpentligvis er den like kul og fascinerende som romanen!


film, filmatisering

Aurora Kolstad

Hei! Jeg er Aurora, 15 år og veldig glad i å lese! Jeg var ungdomsredaktør på Ubok fra høsten 2014 til høsten 2016. Nå sitter jeg i styret! I januar 2016 var jeg med i nominasjonsjuryen i Uprisen. Nå henger jeg fremdeles rundt i litteraturmiljøet i Oslo, bidrar på bibliotek og stikker hodet innom bookstagram en gang i blant. Ellers liker jeg å jobbe i Photoshop, ta bilder, spille basket, gitar, ukulele og litt piano, å dra på kino og henge med bestevennene sine som også liker å lese.

Bøker i dette innlegget