6 bøker som er bedre enn filmene!

Publisert 28. november 2014 12:00, sist redigert 19. oktober 2015 19:32

[Foto: Scream, av Tim Simpson]

Dette er en tragisk liste. Det tragiske med den er at alle disse filmene gir et inntrykk av at boka er dårligere enn den faktisk er. Spesielt gjelder dette seriene der bare første bok blir filmatisert. Det er lett å tenke at serien er dårlig når de ikke lager film av hele, men neida, det er bare filmen det er noe galt med. Ja, det er mange utfordringer med å filmatisere bøker, men hvis du ikke får det til på en måte som yter boka rettferdighet, så bør du faktisk la det ligge.

Her er seks filmer hvor de burde gjort nettopp det. 

Ringenes Herre (den gamle)

Har du hørt om denne? I 1978 kom det ut en filmatisering av Ringenes Herre. Peter Jackson venta til teknologien var på plass, men ikke denne karen. Her blander vi bare inn tegnefilm i de scenene vi ikke får til! Resultatet er akkurat så kleint som det høres ut. 

Eragon

Her har de kuttet så mye av boka at karakterene nesten ikke er til å kjenne igjen. Og hva er greia med at alveprinsessen, på hundreish år, liksom faller for syttenåringen? Eller er hun en alv? Har de gjort henne til et menneske, også? Nei, la denne filmen ligge!

The Golden Compass

Du vet at filmen er dårlig når alle som har lest boka anbefaler deg å ikke se den. De var redd for å støte kristne i USA, samtidig som de var redd for å støte de som likte boka, så de skuffa alle istedet. 

Twilight chapter 4: revelation

Spesielt denne bokserien har fått et dårligere rykte av filmene enn de fortjener. Vi trekker fram den siste filmen som den desidert dårligste. Meld deg ut av team Jacob eller team ullvott og kjøp t-skjorta til team boka istedet! 

Percy Jackson og Monsterhavet

Vår egen superbrukerbruker Aurora hadde dette å si om Monsterhavet: 

“Jeg elsker bøkene, og da filmen kom ut var jeg utrolig skuffet. Hele den kule og spennende Percy Jackson følelsen forsvant helt for meg. Har du sett filmen og gidder ikke å lese boka; for all del gjør det allikevel!” - Aurora, Superbruker

The Mortal Instruments: City of Bones

Sukk. Denne skrev vi om da den kom på kino. Den gang var jeg og Nina uenige om filmen var god eller ikke. Det kan virke som om tiden var på min side, gitt, siden filmen nå er på denne lista. 

Til sist et videotips (fordi jeg liker sånt): Youtuberen KrimsonRouge har en programserie som heter The Book Was Better. Han tar for seg mange filmer som er basert på bøker, og sammenligner dem på en smart måte. Her er det mange morsomme ting å plukke opp, både om du er opptatt av bøker, filmer eller begge deler. 

Hvilken bokfilmatisering hater du mest?

film, liste, bøker til film, November 2014

Alexander Eliesen

Alexander er Ubok.nos digitale formidler og prosjektdesigner. Han skriver blogg, oppdaterer bokbasen, lager grafikk, snuser rundt i forumet og klekker ut hårete idéer og prosjekter.

Bøker i dette innlegget