Battle - årets dansebok!

Publisert 15. august 2014 10:54, sist redigert 15. august 2014 12:03

Månedens bok i august er en skikkelig sjarmbombe av en dansebok!


Har du sett "Save the last dance"? Eller "Step up"? "Street Dance"? For ikke å snakke om legendariske "Dirty Dancing"??

Jeg har en egen fascinasjon for dansefilmer, selv om (eller kanskje nettopp fordi) jeg selv ikke eier mye til dansetalent. Det er så inspirerende å se folk som virkelig kan bevege seg. Et fellestrekk for alle disse dansefilmene er den klassiske rik jente/fattig gutt-romansen, gjerne kombinert med at de i utgangspunktet danser heeeelt ulike dansestiler, men må samarbeide for å vinne konkurransen/komme inn på skolen/imponere læreren eller kanskje mest av alt: vise for seg selv og alle andre at de KAN. De KAN danse, de kan vise hvem de er, og de kan stå for det de tror på. 

Hittil har jeg ikke lest så veldig mange bøker med denne tematikken, så jeg var spent da jeg fikk høre at denne skulle komme. Her er det jeg fikk vite fra forlaget om Battle:

"Amalie er vestkantjenta som har alt: utseende, penger, kjekk kjæreste og et stort dansetalent. Så raser verden sammen og hun må flytte fra alt hun kjenner. Livet er snudd på hodet, likevel forsøker Amalie å late som om ingenting har skjedd. Men en dag møter hun Mikael. Mikael som danser hip-hop, som er best til å battle, som er helt annerledes enn alle hun noen gang har kjent. Amalie må for første gang i livet virkelig tørre å stole på sine egne følelser, tørre å bryte regler, tørre å vise verden hvem hun er."

Er det ikke vakkert? Eller? Jeg var som sagt veldig spent. Dette kunne bli enten veldig bra, eller skikkelig dårlig og klisjéfylt. Det er jo et tema som har blitt brukt mye, særlig i film, og en klassisk Romeo og Julie-historie der de forelskede ikke kan få hverandre på grunn av klasseskille eller familiefeider.

Heldigvis ble jeg veldig positivt overrasket av denne boka. Den gir deg akkurat det du tror du skal få, men på en bra måte. Den er lett å lese, den suger deg rett inn i handlinga og du blir fort kjent med rikmannsjentene på beste vestkant og deres liv. Det er verken de dypeste karakterskildringene eller den mest kompliserte konflikten (å neeei, pappa er konkurs, og vi må flytte til GRORUDDALEN (for de som ikke kjenner Oslo, så er det altså det mest utenkelig en vestkantberte kan forestille seg), og hvordan skal hun klare å skjule dette for venninnene?)), men det er en herlig feel good-bok som gir deg troa på at alt kan gå bra til slutt, og som inspirerer deg til å komme deg ut og røre på deg, danse, trene - kort sagt hva som helst som kan frigjøre endorfinene og gi den deilige følelsen som beskrives i boka. 

Og hva er så en battle? En kamp hvor utøvere konkurrerer i hvem som er best til å danse. Og det er det hele boka bygger opp til, en battle på Stovner der Amalie nå bor. Kommer Mikael til å stille opp? 

Ungdomsbøkenes svar på alle de kule dansefilmene har altså kommet. I Battle får du lese om gode og dårlige venninner, kjæresteproblematikk og en helt klassisk uventet hjelper som redder dagen i siste liten. 

Dette er en ganske kort og veldig lettlest bok som gir deg akkurat det du tror du skal få. I tillegg gir den deg litt sommerfugler i magen og selvfølgelig veldig, veldig lyst til å danse!

Bøker i dette innlegget

Battle

Maja Lunde

dans, lesetips, månedens bok, august 2014

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!