Blått er rått

Publisert 11. november 2015 12:13, sist redigert 11. november 2015 20:00

Jeg er virkelig en bokelsker - en som elsker boka som bok. Jeg kjenner på papirets tykkelse, hvor tung eller lett boka er, om forsiden er ru eller glatt. Jeg blir glad av vakre bøker, så å få lage en oversikt over gode bøker som har min favorittfarge blå, kunne neppe passet bedre.

Bøkene som følger her har det til felles at alle deres forside er blå. Men kanskje har de også mer til felles?

I et speil, i en gåte
Jostein Gaarder er en forfatter som skriver om de store tingene. I denne boka blir vi kjent med Cecilie, en ung jente som er dødssyk. På sykehuset får hun besøk av en engel, Ariel, og de er nysgjerrig på hverandres tilværelse. Hvordan er det i himmelen? Hvilke gleder har jorden å by på?
Med varme og undring er dette en bok om både livet og døden.

Sprengt monster
Å bli voksen kan by på mange forandringer. I Sprengt monster blir vi kjent med Mons og hans ungdomsår fra 12 til 16. Forfatteren Christian Valeur smører tjukt på og sparer ikke på mye, og boka renner derfor nesten over av en tenåringsgutts tanker. Og du kan jo kanskje deg hva han tenker mest på? Ja, det er en bok med mye sexfantasier, men den er veldig morsom og kjennes frisk!

1957
Har du noen gang tenkt på hvordan livet hadde vært hvis noe ikke hadde skjedd, hvis du ikke rakk det toget hvis tyskerne vant krigen? Jon Ewo har i 1957 snudd verden på hodet, og 16 år gamle Monika får mer enn bare forelskelse å bekymre seg over.
Intens spenning leder oss inn i et oppdiktet nazi-Norge.

Stupekontroll
Å ha en tvillingsøster er å ha en man kan dele alt med. Slik var det i alle fall for Chi og Pari, inntil denne sommeren. De har begge opplevd ting de ikke kan dele med den andre, og hemmelighetene endrer både dem selv og forholdet mellom dem.
Boka var månedens bok her på Ubok tidligere i år. Sjekk ut innlegget her.

Vi er molekyler
Stewart og Ashley er to helt forskjelige typer. Han er den flittige nerden, hun den kuleste jenta i klassen. Egentlig har de ingenting til felles, men så blir Stewarts pappa sammen med Asley sin mamma. Hva nå?
Denne historien tar oss med inn i deres familie, og i annen hvert kapittel forteller de om småkrangling og familieproblemer. Den er ganske lettfordøyt med mye sjarm og varme, så jeg tror flere enn meg vil like denne.

Jeg og Earl og jente som dør
Greg er en type som vil leve et så enkelt liv som mulig, å ikke blande seg borti noe. Han beveger seg sømløst mellom alle de ulike gjengene på skolen, og er hverken med eller utenfor noe sted. Når han blir venn med den dødssyke jenta Rachel endrer dette seg. Sammen med kompisen Earl setter Greg i gang en rekke rare prosjekt for å muntre opp Rachel.

Lista over blå bøker kan bli skikkelig lang, når man først begynner å lete. Ser ut til at de kan handle om alt mellom himmel og jord. Nedenfor er noen av de jeg fant som jeg ikke har skrevet om.
Har du en blå favoritt? Vi vil gjerne høre!Bøker i dette innlegget

1957

Jon Ewo

I et speil, i en gåte

Jostein Gaarder

Sprengt monster

Christian Valeur

Stupekontroll

Neha Naveen

Vi er molekyler

Susin Nielsen

Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.