Bokanmeldelse: 13 gode grunner

Publisert 26. oktober 2015 11:41, sist redigert 26. november 2015 17:14

Jay Ashers «13 gode grunner» forteller historien om Hannah Baker, en 16 år gammel jente, som begår selvmord. En stund senere mottar Clay Jensen, som så vidt kjente Hannah, en skoeske med kassetter. Dette viser seg å være Hannahs avskjedsbrev, hvor hun har ramset opp alle de tretten grunnene til at hun har tatt livet av seg. Og Clay er en av dem.

Jeg hadde skrevet et helt A4-ark om hva jeg syntes om denne boken. Denne siden skrev jeg da jeg var midt i boken, halvveis gjennom historien.
Da jeg fullførte boken, la jeg den fra meg og gikk i to-tre dager og tenkte litt over hva jeg faktisk hadde lest. Så åpnet jeg dokumentet med anmeldelsen og visket vekk alt sammen.
Alt jeg synes om denne boken ble helt forandret av de siste to kapitlene. Jeg skjønte plutselig hva som egentlig hadde skjedd.

Tenk deg at noen prikker deg i pannen en gang hver dag. De første ukene er vel ikke det så ille. Litt irriterende, men ikke mer enn det. Om du forteller andre om det vil de bare blåse det vekk.
«Det er jo bare et prikk i pannen».
Omtrent det samme skjedde med Hannah. Hun kom til byen på begynnelsen av High School, hun hadde ingen venner og kjente ingen. Så fikk hun to kjempegode venner, og en kjæreste som var fantastisk. Vennene hennes falt vel og merke litt fra henne, og hverandre da de alle tre begynte på skolen, men hun fikk sitt første kyss, og det var akkurat slik hun hadde drømt om. Alt var perfekt, helt til snøballen begynte å rulle.
Kjæresten hennes startet rykter om dette kysset. Og når en snøball begynner å rulle, blir den større og større jo lenger den kommer. Alle de små tingene som skjedde ble til sammen veldig store.

Boken var ganske forvirrende i starten. Jeg likte den ikke egentlig så veldig godt, og jeg forstod ikke helt hvordan denne hovedpersonen tenkte. Det var litt rart, syntes jeg.
Men jo mer jeg leste, jo mer ble jeg sugd inn i det.
Jeg må innrømme, jeg syntes ikke det var en fantastisk bok, men den var bra. Og den sto til forventningene. Den opplyser nok folk om at de må være mer forsiktig med hva de gjør og sier. Jeg ble i hvertfall mer observant, og jeg så meg mer rundt.

Jeg vil anbefale denne boken til dere som er ute etter en bok hvor man virkelig må sette seg inn i handlingen for å forstå den.

lesetips, ungdomsredaktør, oktober 2015, hets

Jeg liker å lese og skrive, jeg spiller også piano og gitar, og går i speideren. Jeg leser ganske mye forskjellig. Jeg leser også manga og ser på anime. Skriving er også en av mine hobbier, og jeg holder for øyeblikket på å redigere en bok jeg skrev i November 2015, ved navn Gudenes Krig. Jeg er en del av ungdomsredaksjonen, og har vært det siden høsten 2015.