Bøker basert på sanne historier

Publisert 7. oktober 2016 12:20, sist redigert 7. oktober 2016 12:20

Månedens tema på Ubok er løgn og sannhet. Og passende nok pågår det nå en litteraturdebatt i blant annet Aftenposten om nettopp grensen mellom løgn/oppdiktede hendelser og sannhet i skjønnlitteraturen og forfatteres bruk av virkelige personer. Når man skal definere skjønnlitteratur, er et kriterie som ofte nevnes at dette er historier som er funnet opp. I motsetning til sakprosa, hvor forfatteren beskriver virkeligheten, for eksempel i en biografi eller en historiebok.

Men grensen mellom disse sjangrene er ikke alltid så tydelig. Det er heller ikke grensen mellom sant og usant. De fleste forfattere bruker erfaringer fra sitt eget liv som inspirasjon til en bok. Som regel blir det diktet så godt inn i historien at man ikke kan finne ut hva som er selvopplevd og virkelig eller ikke. Men noen ganger brukes virkelige hendelser og personer på en mer direkte måte. I denne lista har vi plukket ut noen historier fra virkeligheten. Sjangrene er forskjellige, her er både romaner og biografier, men de har alle noe sant i seg. 

Anne Franks dagbok - Anne Frank

Denne må selvfølgelig være med på lista. Det er kanskje en av de mest kjente av litteraturens sanne historier? Det er i hvertfall en bok de fleste er innom en eller annen gang i løpet av livet. Dagboken ble skrevet av den jødiske tenåringsjenta Anne Frank mens hun og familien gjemte seg for nazistene i en skjult leilighet i Amsterdam. Den ble utgitt etter at hun døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. 

Faen ta skjebnen - John Green

Denne hjerteskjærende romanen om de to kreftsyke ungdommene Hazel Grace og Augustus er egentlig ikke en sann historie. Men John Green var inspirert av virkelige mennesker når han skrev denne boka. Særlig lot han seg inspirere av Esther Earl, en jente forfatteren hadde blitt kjent med og som døde av kreft når hun var 16 år gammel. Selv om Green understreket at Esther og karakteren Hazel ikke var den samme, var det Esthers liv og død som var avgjørende når John Green bestemte seg for å fullføre denne romanen. Esther Earls egne notater ble forøvrig publisert etter hennes død under tittelen This star won´t go out.

Evig søndag - Linnéa Myhre

I sin selvbiografiske debutroman bruker Linnéa Myhre sine egne erfaringer med spiseforstyrrelser og depresjon. Boka er skrevet i jeg-form og det er dyster lesning. Hun begynner motvillig å gå til psykiateren Finn (Skårderud) og vi følger henne gjennom ett år i livet. Her kan leseren virkelig kjenne på hvordan det er å leve når maten blir din største fiende. Og kanskje også livet selv.

Jenta fra Mars - Anna Woltz og Vicky Janssen

Til denne boka har forfatter Anna Woltz intervjuet den transseksuelle Vicky Janssen og hennes historie har blitt til boka om Evert/Evy som er jente født i en guttekropp. Evert visste helt siden hun var 3-4 år at hun egentlig var jente og vi følger henne på veien mot å bli Evy, med de utfordringene det fører med seg. En viktig bok som kan gi innblikk i hvordan det føles å være født i feil kropp. (Tips: Denne boka inngår i Slash-serien til Cappelen Damm som er bøker som blander sjangrene roman/dokumentar.)

En gatekatt ved navn Bob - James Bowen

En bok som har gitt mange glede er James Bowens bok om da han tok til seg katten Bob som han fant skadet i en trappeoppgang. Bowen levde på gata og trengte kanskje minst av alt et kjæledyr å ta vare på. Men etter hvert ble de to uadskillelige og sammen har de gjort stor suksess. 

Persepolis - Marjane Satrapi

Denne selvbiografiske tegneserieromanen skildrer forfatterens oppvekst i Iran etter den islamske revolusjonen. Her møter vi ei ung jente som blir tvunget inn under et strengt regime som undertrykker kvinner og den frie viljen. De enkle, men effektfulle illustrasjonene understreker historien og gjør dette til sterk og interessant lesning, men med mye humor innimellom.


Headerbilde: Pixabay

Bøker i dette innlegget

Anne Franks dagbok

Anne Frank

Evig søndag

Linnéa Myhre

Faen ta skjebnen

John Green

Jenta fra Mars

Anna Woltz

Persepolis

Marjane Satrapi

sann historie, liste, oktober 2016

Inger Beate Haga

Lever av å selge bøker, lever for å lese dem. Redaksjonsmedlem på Ubok.