Bøker som passer i strandbagen

Publisert 8. juli 2016 16:57, sist redigert 8. juli 2016 16:57

Sommer betyr parasoll, paradis og ikke minst, pocketbøker. Når man er på stranda, på roadtrip eller i en storby, er det ikke alltid man har lyst til å ta med seg de fineste juvelene fra bokhylla. Havner boka i vannet, blir glemt igjen eller stappet nedi bagen sammen med solkremen med en skrukork som ikke er like sikker som man skulle trodd (gjentatte ganger blitt offer her, dessverre), er det greit at det er en bok man kan kjøpe en ny kopi av til en billig penge. Dessuten, hvis shoppingen har tatt litt overhånd, kan man sette igjen boka på hotellet slik at fremtidige gjester også kan nyte det du leste den sommeren. Jeg har samlet åtte bøker som finnes i pocketversjon – og som du kan få til under 200-lappen – til mange ulike lesere og sommerhumør.


I morgen er alt mørkt: Marlens Historie av Sigbjørn Mostue

Du er vel ikke redd for å bli skremt? Enten du er knalltøff eller litt pinglete – I morgen er alt mørkt: Marlens Historie er noe du er nødt til å lese selv om det kan være en utfordring for den lettskremte. Dette er den andre boka i serien om hva som skjer med Norge når vi blir nådd av parasitten Toxoplasma gondii. Jeg kan love deg at etter at du er ferdig med den er du fullstendig stum, ikke kun fordi den er skummel, men også fordi den er helt fantastisk bra!

How to be Bad av E. Lockhart, Lauren Myracle og Sarah Mlynowski

Av og til må man ut å kjøre for å finne seg selv. Bare sjekk Olines innlegg om bøker i farta her! Denne boka nevner Oline som en av bøkene du bør lese i sommer, og det kommer jeg også til å gjøre. How to be Bad kan ikke anbefales nok! Tre jenter drar på tur for å rømme fra problemene sine. Samtidig knytter de sterke bånd og finner støtte i hverandre når de drar fra den lille byen i Florida alle tre kommer fra.

Silkeormen av Robert Galbraith

Moderne «whodunit» fra the queen herself. J.K. Rowling slår til igjen med krim under pseudonymet Robert Galbraith. Den er enda eklere enn den første boka i serien om Cormoran Strike, og selvfølgelig grøsselig bra. Skal du lese krim i sommer, er dette serien å starte med. Rowling skriver om et felt hun er kjent med. Vi får håpe at forlagene og agentene hun samarbeider med ikke er like hevnlystne og sjalu som de man får møte i Silkeormen.

Is Everyone Hanging Out Without Me? (And Other Concerns) av Mindy Kaling

Er du mer interessert i biografier, har jeg en bok for deg også. Komikeren Mindy Kaling har skrevet en fascinerende og morsom bok som tar opp problemene hun har møtt på i reisen fra å være en pliktoppfyllende, førstegenerasjons amerikaner til kjent manusforfatter for The Office og andre anerkjente tv-program. Kaling forteller historien sin med en lystig undertone og et morsomt språk du kan nyte på stranda.

Den utvalgte av Lois Lowry

Denne boken er man nødt til å lese på flere High Schools i USA, og jeg mener at den burde være en del av pensum i Norge også. Men du må ikke misforstå meg. Dette er ikke en bok som er ment kun for å lære, og jeg lover at den passer som sommerlektyre for den skoleleie også, men Den utvalgte får deg til å se på samfunnet på en helt ny måte – akkurat som en god dystopi skal.

Badboy: Steroid av Annette Münch

Mens du ligger på stranda og lytter til Erik og Kriss kan det hende du hører en sang som er inspirert av akkurat denne boka her. Forfatter Annette Münch reiser rundt og holder foredrag om temaet steroider, det boka hennes Badboy: Steroid, handler om, og i desember 2015 var sangene til boka hennes ferdige. Münchs hovedmål når hun skriver bøkene er å skape en god leseropplevelse, og det får hun absolutt til når det hovedpersonen opplever fengsler leseren inne i boka.

Uglies av Scott Westerfeld

Enhver sommer fortjener et litterært throwback. I år mener jeg du burde reise tilbake til 2005 og en av bøkene som startet den store dystopibølgen vi har opplevd på de siste årene. Uglies er actionpakket og spennende, og dette er en av de bøkene der jeg føler at jeg kan kjenne meg igjen i nesten alle karakterene. Har du ikke lest denne boka, må du gjøre det, og hvis det er lengre enn tre år siden du leste den sist, synes jeg du burde lese den en gang til. Det er det absolutt verdt!

Populær av Maya van Wagenen

Når Bullshit-filteret blir for stor til å ha med seg på tur, må man ty til andre bøker. Populær er boka du bør lese hvis du er lei av maset om bikinikroppen 2016 eller alle normene om hvordan man bør se ut. Maya van Wagenen forteller en hysterisk morsom historie når hun prøver å følge skjønnhetstips fra 1950-tallet og feiler miserabelt på noen områder og overraskende nok lykkes på andre.


Bøker i dette innlegget

Badboy: Steroid

Annette Münch

Den utvalgte

Lois Lowry

How to be bad

Lauren Myracle og
E. Lockhart og
Sarah Mlynowski

Populær

Maya van Wagenen

Silkeormen

J.K. Rowling

Uglies

Scott Westerfeld

sommerferie, sommer, liste, pocket

Aurora Kolstad

Hei! Jeg er Aurora, 15 år og veldig glad i å lese! Jeg var ungdomsredaktør på Ubok fra høsten 2014 til høsten 2016. Nå sitter jeg i styret! I januar 2016 var jeg med i nominasjonsjuryen i Uprisen. Nå henger jeg fremdeles rundt i litteraturmiljøet i Oslo, bidrar på bibliotek og stikker hodet innom bookstagram en gang i blant. Ellers liker jeg å jobbe i Photoshop, ta bilder, spille basket, gitar, ukulele og litt piano, å dra på kino og henge med bestevennene sine som også liker å lese.