Bokfinkene: Et felles bokbloggprosjekt

Publisert 6. mars 2015 13:27, sist redigert 6. mars 2015 13:27

De fire jentene Tuva, Eirin, Hanna og Anna har gått sammen om å drive bokbloggen Bokfinkene. Der kan du lese bokomtaler og anmeldelser. Nå har Eline, en av Uboks ungdomsredaktører, intervjuet de fire jentene.


• Kan dere fortelle litt om dere selv, og hvorfor dere startet en bokblogg?

Tuva: Jeg heter Tuva, er 17 år og liker å lese. Det er i hovedsak derfor jeg hadde kjempelyst til å starte en bokblogg, men også fordi jeg liker å diskutere, anbefale og i det hele tatt gruble litt over bøker med andre. En bokblogg er jo helt ideelt for en bokelsker, og jeg tenkte at det ville være et morsomt prosjekt å drive med.

Eirin: Jeg heter Eirin, er 17 år og kan vel si at det å lese er noe jeg er veldig glad i. Husker jeg syns det var en veldig kul idé å starte en blogg om bøker da vi begynte å snakke om det i høst, Anna, Tuva, Hanna og jeg. Vi hadde det til felles at vi alle likte bøker, og jeg gledet meg til å starte Bokfinkene sammen med dem. Det hørtes gøy ut å skrive om bøker og andre bokting uten at det var noe veldig formelt eller regulert over det. Vi kan forme det som vi selv vil, vi bare skriver litt om noe som interesserer oss, nemlig lesing.

Hanna: Jeg heter Hanna, er 17 år, og jeg elsker bøker! Fordi jeg leser ganske mye, tenkte jeg en bokblogg ville være en kul måte å samle meningene mine om bøkene jeg leser og andre bokrelaterte ting på. Når vi er fire stykker som skriver sammen, blir det mange innlegg, og morsommere å holde på med!

Anna: Jeg heter Anna, er 17 år og kommer fra Oslo. Har alltid likt å lese, ikke bare romaner, men også kortere tekster, magasiner og aviser. Da jeg var mindre, brukte jeg for eksempel store deler av dagene på å lese meg gjennom samlingen vår av illustrert vitenskap. Bokbloggen er morsom å ha fordi jeg kan dele leseropplevelser med andre, men er også gøy for min egen del!

Hva fikk dere interessert i bøker?

Tuva: Jeg leste en del da jeg var barn, men etter at jeg begynte på mellomtrinnet på skolen sluttet jeg nesten helt å lese. Det var veldig merkelig, men jeg syntes ikke at det var gøy lenger. Jeg er ikke helt sikker på hva som fikk meg til å like bøker igjen, men jeg tror det kan ha noe med å gjøre at jeg hadde hørt om så utrolig mange bøker som virket kule, og at jeg savnet det å kunne virkelig investere i en bok og forsvinne helt i noen timer.

Eirin: Jeg har egentlig hatt et forhold til bøker så lenge jeg kan huske, så det begynte nok med at foreldrene mine leste for meg da jeg var liten. Og Harry Potter for eksempel, de bøkene er bare fantastiske. Med dem skjønte jeg hvor oppslukt det går an å bli i en bok. Og det har bare fortsatt etter det, det er noe helt spesielt ved det å lese en bok og plutselig befinne seg et annet sted, for flere timer eller bare noen minutter.

Hanna: Jeg tror jeg alltid har likt bøker. En historie fra min barndom jeg liker veldig godt er historien om da mamma og pappa tok meg (ca. to og et halvt år gammel) med ut for å ake. Foreldrene mine hadde det gøy, og tenkte det var fint at jeg fikk oppleve frisk luft, lek og moro. Jeg var ikke særlig entusiastisk, og etter en stund sa jeg: ”Hjem. Bok.” Denne historien sier mye om meg og livet mitt.

Anna: Som sagt har jeg alltid likt å lese ting, selv om det ikke alltid har vært tjukke romaner. Men den som fikk meg inspirert til å fortsette å lese bøker, var nok en fantastisk norsklærer jeg hadde de siste årene på barneskolen. Han fikk oss både til å skrive egne tekster helt fra egen fantasi, og også til å lese masse! Det sitter fortsatt igjen.

• Hva er deres beste leseropplevelse(r) og boktips til andre ungdommer?

Tuva: Jeg tror nok at min beste leseropplevelse er The Book Thief av Markus Zusak. Det er sjeldent at jeg sitter igjen så følelsesmessig ødelagt etter en bok, men den boka knuste meg virkelig på alle mulige måter. Den er kjempefin og kjempetrist, og garantert en leseropplevelse jeg kommer til å huske lenge.

Eirin: Hmm, dette blir vanskelig, det har jo vært mye forskjellig som jeg har likt utrolig godt. Men noe av det jeg liker best er når jeg begynner på en bok og ikke har noen spesielle forventninger, og så bare hæ, dette er jo det beste jeg har lest. Det husker jeg skjedde en gang jeg leste en bok som heter Lasso rundt fru Luna, der hvor hovedpersonen egentlig er ganske arrogant og ufyselig, og jeg ble bare irritert, men utover i boka var det liksom et eller annet som gjorde at alt snudde.

Hanna: Mine beste leseropplevelser har jeg ofte i feriene når jeg har tid til å lese en hel bok i strekk. Det er da jeg virkelig kommer inn i historiene. Mitt boktips akkurat nå er Station Eleven! Den leste jeg for litt siden og likte veldig godt. Ellers anbefaler jeg f. eks. Rainbow Rowells bøker. De er fine!


Anna: Én av mine beste leseropplevelser må være da jeg leste The Help i sommer. Gjorde ikke annet enn å lese de dagene. Levde meg veldig inn i historen, og følte nesten at jeg var venninna til den kule karakteren Aibileen.

Mitt aller beste lesertips til andre ungdommer, må være å lese det man selv vil og når man selv vil. Presser man seg til å lese bare for å få det gjort, mister man gleden.

• Og til slutt; Hva er det beste med å drive en bokblogg? Er det noe dere vil anbefale andre bokinteresserte ungdommer å gjøre?

Det beste er å kunne skrive om bøker man har lest, og å kunne dele tankene sine med andre. Det gjør også at man tenker mye mer over bøkene man leser. En annen super ting er at man får skikkelig lyst til å lese masse! Det er veldig gøy å holde på med bloggen, og morsomt å skrive de små tekstene og lese om det de andre i Bokfinkene blogger om. Hvis man har tid og lyst til å drive en bokblogg, anbefaler vi det virkelig! Det hadde jo vært kjempekult om det fantes mange blogger som vår, da kunne man jo få masse tips om bra bøker!

intervju, ungdomsredaktør, mars 2015, bokblogg

Bøker i dette innlegget