Kan vår klode overleve?

Publisert 3. mai 2016 12:25, sist redigert 3. mai 2016 12:25

Isen smelter! Havet stiger! Innsektene dør! Temperaturen stiger! Folk sulter!  Overskrifter og nyheter som skyldes klima møter vi oftere og oftere, i både aviser og på tv. Heller ikke i bøkene er det fraværende, men du har kanskje ikke tenkt så nøye over det før? 
Jeg synes det er både spennende og lærerikt å lese bøker som bruker vår tids største problem som motor for sin fortelling. Selv om det er fantasi, så tror jeg virkelig vi kan lære noe - enten det er om hvordan det er å være menneske i en slik ekstrem situasjon eller om å åpne øynene for å se hva som foregår rundt oss. Her kommer derfor en liste over bøker der klimaet spiller en sentral rolle.

Du synes kanskje dette høres ut som litt kjedelige bøker? Det trenger det absolutt ikke være! Første bok ut er nemlig Boutvetøya 2052, en slags norsk vri på Dødslekene, der alt står på spill og ungdommer fra hver alle verdensdeler er samlet for å konkurrere i nettopp oppgaver som forsøker å løse klimakrisen som er et faktum. Boka er både spennende og skummel, og så god at vi i Ubok kåret den til Månedens bok da den kom ut.

Når man leser om fremtiden ser det fort ganske mørkt ut. May Grethe Lerum sin Himmelslør, første bok i Solstorm-serien, er intet unntak. Jeg synes forlagets beskrivelse sier sitt: Mobiltelefoner, kringkasting og alle former for GPS-navigering går i svart. Men forelskelser dør ikke, selv om denne høsten blir iskald og mørk. Det gjør ikke fiendskap, desperasjon eller terror heller. Dette er virkelig ikke en bok for de lettskremte, men om du kan tenkte deg og se hvor galt det kan gå... da er det en annen sak!

Kloden under vann er en annen serie som skildrer jorda i en forvandlet fremtid. Lara er 14 år og nesten hele jorda er dekket av vann. Her er det mange spennende eventyr og jakten på overlevelse skal vise seg å bli vanskelig.

De fleste av disse bøkene dreier seg jo om fremtiden, men hvordan er det da med Sacci Lloyd sine bøker? Co2-dagboka 2015 er én av to bøker der vi blir kjent med Laura. Hun bor i England og klodens tilstand krever innsparinger og rasjoneringer. Livet er altså i ferd med å snus på hodet, som i mange av de andre bøkene. Det rare her er at boka er plassert i 2015 og bok to i 2017. Det som da var science fiction kan jo ikke kalles det lenger, eller kan det? Så galt har det jo tross alt ikke gått med oss, enda...

Har du lyst til å lære enda mer om hvordan det står til med klimaet i vår verden i dag? Sigri Sandberg Meløy har skrevet en både morsom og forståelig bok som heter Klimaboka. Av den kan man lære mye uten at forfatteren gir deg påtrengende dårlig samvittighet. Det skal allikevel godt gjøres, om du pløyer deg gjennom hele denne lista og sitte igjen og tenke at vi ikke trenger å gjøre noe.

Vil du ha mer? I lista finner du et par ekstra titler. Vet du om noen andre bøker der jorda har forandret vår tilværelse? Del i så fall gjerne ditt tips i kommentarfeltet nedenfor!

Bøker i dette innlegget

Bouvetøya 2052

Lars Mæhle

Co2-dagboka 2015

Saci Lloyd

Den døde soldaten

Ida-Marie Rendtorff

Den grønne sirkelen

Stefan Casta

Himmelslør

May Grethe Lerum

Klimaboka

Sigri Sandberg Meløy

klima, framtidsvisjon, miljøvern, miljø, mai 2016

Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.