Dødslekene som bok, lydbok eller film?

Publisert 19. november 2014 12:00, sist redigert 18. november 2014 23:42

Som dere kanskje har lest, elsker jeg lydbøker. En dag for ca tre år siden kom bokbussen (et reisende bibliotek, en buss med bøker) til skolen vår og jeg var som vanlig på en evig jakt etter nye lydbøker å høre på. Det var da jeg oppdaget Dødslekene. Av det jeg leste bakpå, om handlingen, virket den veldig spennende, og det var ei jente i klassen min som sa at det var en veldig bra bok. Dødslekene hadde ikke tatt av i mitt miljø enda, så jeg hadde ikke hørt om den.

Jeg likte lydboka veldig godt, men visste ikke da at den kom til å bli en så stor suksess som den nå har blitt. For meg var Dødslekene bare en av mange gode bøker det dessverre er få som leser. Men snart fikk jeg vite at den kom som film om noen måneder og det tok ikke lang tid før minst halvparten av elevene i klassen min hadde lest den.

Da filmen kom var vi en stor gjeng som dro for å se den på premieren. Jeg syntes at filmen var veldig bra, men selvfølgelig var det mye de hadde endret på eller fjernet, som jeg skulle ønske hadde vært som i boka.

Jeg hadde bare hørt den første boka i trilogien fordi jeg ikke visste at det var flere, men når jeg fant ut det, hørte jeg også på Opp i flammer og Fugl føniks. Jeg fant ut at Opp i flammer også skulle bli film, og det var da jeg virkelig begynte å bli en fan.

Men når jeg snakket med folk om bøkene var det nesten flaut å ikke kunne si at jeg faktisk hadde lest dem. Så da jeg var i England i fjor kjøpte jeg bøkene på engelsk, for jeg følte at jeg ikke helt kunne være den store fanen jeg utga meg for å være uten å ha lest bøkene.

Å lese bøkene var noe jeg likte veldig godt, og jeg følte at jeg fikk med mange detaljer som var nye for meg. Spesielt bra syntes jeg det var at de var på engelsk, det er noe med det å lese akkurat hva forfatteren har skrevet, uten at det er oversatt.

Når det gjelder Dødslekene synes jeg det var best å lese boka. Grunnen til det er, som sagt, alle detaljene man får med i forhold til å høre den på lydbok. Jeg synes også alltid at bøker er bedre enn filmer. De utelater alltid karakterer som er ganske vesentlige, og selv om man kommer igjennom de viktigste delene av historien på kortere tid og får med lydeffekter, er det så utrolig mange flere fordeler med å lese boka.

Har du lest, hørt og sett Dødslekene? Hva likte du best?

lydbøker, Dødslekene, November 2014, adaptasjon

Bøker i dette innlegget