Drømmer du om å skrive?

Camilla Otterlei er forfatter av boka Selma og Lousie, og hun er også redaktør i Forfatterskolen. Der kan du være med på gratis skrivekurs!
Da jeg var tenåring, drømte jeg om å jobbe med tekst og bilde. Jeg elsket å skrive og være kreativ, men tenkte at det var sikkert umulig å drive med. Så jeg valgte matte, fysikk og biologi på skolen. Du kan sikkert tenke deg hvor vellykka det var. Stort sett satt jeg og tegnet karikaturer av læreren vår på seksti år – stående naken på henda. Det året gikk hun som satt ved siden av meg ned to karakterer i matte fordi vi (jeg) tulla så mye. Og da det toppet seg med å nesten stryke selv, innså jeg at jeg var nødt til å tørre å gå for noe jeg drømte om å drive med.
Det er ingen som er født forfatter – akkurat som at ingen er født med ski på beina (heldigvis – jeg har to barn og fødselen er tøff nok om den ikke skal inkludere et par spisse langrennsski). Forfatter er noe man blir når man skriver og gir ut bøker. Men man kan godt skrive uten å på død og liv skulle bli forfatter. Man kan skrive fordi det er gøy!
Alle kan skrive (litt). Det kan være rap eller roman – spiller ingen rolle. Bare du synes det er givende og gir deg mening. Du trenger ikke være flink engang. Bare du tør å sette noen ord på papiret. Tør å gjøre feil og lære underveis. Ditt språk blir tydeligere jo mer du skriver, din unike stemme. Tenk bare på hvordan du lærer et fremmedspråk. I starten skjønner man ingenting, men ved å omgis språket og trene, blir det gradvis mer forståelig. Ord for ord, setning for setning. Akkurat sånn blir en fortelling til.
Noen skrivetips til deg som drømmer om å skrive:
1.Skriv, skriv, skriv!
Gjerne dårlig i starten, hvis det får deg i gang! Jeg mener selvsagt ikke at du skal lage en dårlig fortelling, men at du skal tillate deg å ikke skrive dritbra i starten. For det stopper ofte opp hvis du blir for opptatt av at det skal bli noe viktig. Og hvis du ikke klarer å skrive, så blir det heller ingen fortelling. Det er bedre å skrive noe enn ingenting. Og hvis du klarer å skrive noe, så kan du redigere det senere så det blir kjempebra J
2.Skriv din fortelling!
Skriv på noe som du synes er gøy. Hvis du skriver for å please noen andre, så blir det fort kjedelig både for deg og leseren. Skriv der du synes det er gøy å skrive, der det brenner, der du er nysgjerrig. Da får teksten din en nerve + at du i det minste har lært noe hvis ingen andre liker det du har skrevet. Og det er lov å blande stilarter, blande inn dikt, blande inn tegninger. Det finnes ingen regler i ditt univers. Der er du sjefen. Husk at det er når du tør å legge igjen så tydelig avtrykk av det selv at det blir unikt. Jo tydeligere du er, jo mer du byr på deg selv, desto mer unikt blir det. Bare du er deg i hele verden!
3.Lær av de beste!
Har du en favorittforfatter, dikter, låtskribent? Se hvordan han eller hun formulerer seg, se på rytmen, språket, følelsen du får og herm skamløst. Putt ditt innhold i formen. Noen kaller det kanskje å kopiere, men det er hyggeligere å kalle det å la seg inspirere. For alle kunstnere gjør det – stjeler ideer som ravner og gjør det til sitt. Men det forutsetter jo at du med ditt språk og syn på verden klarer å skape noe nytt og eget ut av det – og ikke bare blåkopierer.
4.Lag deg et mål! En deadline. Noe å skrive for. Det bør være realistisk (ikke et nyttårsforsett). Kanskje kan det være å skrive ut fortellingen din innen sommeren, å delta i en skrivekonkurranse eller å skrive en fortelling som du kan printe ut og gi til bestemor eller venninnene dine til jul. Finn noe som motiverer deg og som er større enn deg selv – ellers er det lett for at man gir opp underveis.
5.Ikke gi opp!
Tenk at alt du gjør har en verdi. Selv når det ikke blir bra. Så lenge du fortsetter å leke, prøve ut nye ting og utfordre deg selv, så er du underveis. Da kan du kalle det forskning. Du forsker på ditt eget uttrykk, jobber med å bli kjent med din egen fortelling. Alle forfattere har startet et sted, og det er bare de som ikke ga opp som ender opp med å lykkes!
Har du lyst på et gratis skrivekurs for å komme i gang?
Akkurat nå har Forfatterskolen gående er gratis skrivekurs med treningsvideoer og øvelser hvor du lærer hvordan du kickstarter skrivingen og finner din unike skrivestemme:
http://www.dinbestefortelling.no

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!