Er du glad i dystopier, opprør og spennende plott? Da er dette boka for deg.

Publisert 21. januar 2015 16:31, sist redigert 10. februar 2015 11:54

Rød Revolt er første bok i Red Rising-serien av Pierce Brown. Den kom på norsk 14. november 2014, og andre bok kom på engelsk for ikke så lenge siden. Rød Revolt er en dystopi og spinner rundt mange av de samme temaene som The Hunger Games og Divergent. Til tross for de noen ganger åpenbare likhetene synes jeg Brown har skapt en unik og fantastisk bok, og jeg gleder meg til å lese neste bok i serien.

Darrow vokser opp i et fargekodet kastesystem på planeten Mars. Han er av den laveste kasten, de røde. De røde lever under bakken, og de sliter og jobber døgnet rundt i troen på at deres jobb er å gjøre planeten klar for de som skal bo der senere. De blir hyllet av lederne fra andre farger, men alle som motsier samfunnet blir slått hardt ned på, og straffene er strenge. Kona til Darrow, Eo, finner ut at de egentlig lever i en stor løgn. Over dem lever et fungerende samfunn av andre farger. Egentlig er de bare slaver. Darrow blir ikke så opprørt, men Eos drøm om frihet blir fort mer enn bare en tanke. Darrow følger etter, og han begir seg ut på et eventyr som vil snu ikke bare hans, men alles liv helt på hodet.

Rød Revolt var en av de bøkene jeg ikke klarte å legge fra meg da jeg hadde kommet ordentlig i gang med boka. De første kapitlene gikk litt for treigt etter min mening, og Brown brukte en god del tid på å bygge opp universet. Men når du først kommer litt videre, kommer du mest sannsynlig til å være oppslukt. Det ble i alle fall jeg! Den er fylt med utrolig mange små og store overraskelser og gigantiske vendepunkt jevnt fordelt utover hele boka. Persongalleriet er stort, og i starten kan det hele være litt forvirrende. Allikevel er karakterene gjennomtenke, spennende og det er umulig å ikke bli glad i dem. På slutten av boka er det en god del løse tråder igjen, men dette er forhåpentlig gjort bevisst.

Boka passer nok for de som er minst 11+ fordi det er noen ganske voldelige scener. Som sagt i tittelen vil jeg anbefale denne boka til de som liker dystopier og opprør, og hvis du likte The Hunger Games og Percy Jackson-bøkene kommer du til å elske denne.


fantasy, science fiction, dystopi, januar 2015

Aurora Kolstad

Hei! Jeg er Aurora, 15 år og veldig glad i å lese! Jeg var ungdomsredaktør på Ubok fra høsten 2014 til høsten 2016. Nå sitter jeg i styret! I januar 2016 var jeg med i nominasjonsjuryen i Uprisen. Nå henger jeg fremdeles rundt i litteraturmiljøet i Oslo, bidrar på bibliotek og stikker hodet innom bookstagram en gang i blant. Ellers liker jeg å jobbe i Photoshop, ta bilder, spille basket, gitar, ukulele og litt piano, å dra på kino og henge med bestevennene sine som også liker å lese.

Bøker i dette innlegget