Er du homo, eller?

Publisert 31. juli 2015 12:06, sist redigert 31. juli 2015 12:06

Det er en god del skjønnlitteratur som beskriver hvordan det er å oppdage at en er homse, lesbisk eller bifil. Heldigvis. De skeive bøkene har definitivt kommet for å bli. Og det er også veldig fint å se at ikke all skeiv skjønnlitteratur handler om hvor vondt og vanskelig det når du skjønner at du har sansen for det samme kjønn. Det er nemlig ikke alle som har den opplevelsen, noen opplever det som helt uproblematisk og fint. For de som kanskje har det litt mer problematisk er det flott å lese om de som har lignende opplevelser. Her følger et lite knippe for enhver smak. God lesning! 

Søt som sukker

Kim (jepp, det er en jente) må forlate den ultrahippe privatskolen til fordel for den rå verdenen på Ravendene Comprehensive, men finner fort en alliert. Nemlig Maria som går under kallenavnet Sugar. Sugar er ikke en pen pike som Kim, og leder henne kjapt ut på ville veier. Kan du gjette hva som skjer videre? Julie Burchills Sugar Rush er kul, morsom og besnærende. Den finnes også som TV-serie.

I'm blue, baby

Denne har du kanskje sett på kino? Eller lest om i avisene? Filmen fikk nemlig ganske så mye oppmerksomhet, men det var kanskje ikke alle som fikk med seg at Blå er den varmeste fargen er bygget på en tegneserieroman av Julie Maroh. Dette er en historie av det litt mer triste slaget, men så fin, så fin! Tegningene er selvsagt i nydelige blåtoner. 

90-tallsblues

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg handler om musikk, Stavanger og 90-tallet. Romanen er en fest å lese, og har inneholder også den litt såre historien om det å forelske seg i personer, ikke kjønn. Er merkelapper så farlig egentlig? Her kan du også kose deg med filmversjonen. 

Gladbok

Du blir som regel veldig glad av David Levithan. Og kanskje litt sånn gladtrist. Han har skrevet flere bøker der han tar opp temaene kjønn og seksualitet. Her kan du egentlig bare kose deg med alle bøkene. Ikke alle er oversatt til norsk, men er du rimelig stø i engelsk kommer du deg nok gjennom de fleste av titlene hans. Debutboka, Boy Meets Boy, er en romantisk komedie i bokform om Paul og Noah og den store store kjærligheten. Levithan har i tillegg skrevet Will Grayson, Will Grayson sammen med John Green. Eller du kan prøve deg på Two Boys Kissing hvor du få innblikk i et 32-timer langt kyssemaraton!

Klassiker'n

Jeg har spart det beste til slutt! Er du glad i gamle britiske klassikere? Det er nemlig jeg! Dette er ingen ungdomsbok, men jeg sniker den med her likevel. Maurice av E. M. Forster er en oppsiktsvekkende roman om to menn som forelsker seg. Det er bare det at vi befinner oss i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet. En slik forelskelse var ikke bare uhørt, det var også straffbart med sex som ikke kunne føre til barn. Maurice ble skrevet rundt 1912-1913, men den ble ikke utgitt før i 1971. Da var forfatteren død og samfunnet var såpass i endring at den kunne utgis. Anbefales! Finnes også som film med en fryktelig ung Hugh Grant.

Bøker i dette innlegget

Boy Meets Boy

David Levithan

Maurice

E. M. Forster

Sugar Rush

Julie Burchill

Two Boys Kissing

David Levithan

Will Grayson, Will Grayson

David Levithan og
John Green

tegneserie, vennskap, kjærlighet, homofili, lesbisk, juli 2015

Marte Storbråten Ytterbøe