Fangarmer

Below the thunders of the upper deep;
Far far beneath in the abysmal sea,
His ancient, dreamless, uninvaded sleep
The Kraken sleepeth: faintest sunlights flee
About his shadowy sides; above him swell
Huge sponges of millennial growth and height;
And far away into the sickly light,
From many a wondrous grot and secret cell
Unnumber'd and enormous polypi
Winnow with giant arms the slumbering green.
There hath he lain for ages, and will lie
Battening upon huge seaworms in his sleep,
Until the latter fire shall heat the deep;
Then once by man and angels to be seen,
In roaring he shall rise and on the surface die.
(Alfred Tennyson, The Kraken, 1830)
Du har kanskje hørt om H.P. Lovecrafts gotiske og marerittlignende grøsser Cthulhus kall (Call of Cthulhu), skrevet i 1928? Ingen fare om du ikke har det – her skal du nemlig først få en liten innføring.
Lovecraft sies å ha vært sterkt inspirert av legendene om det nordiske fabeldyret Kraken (udødeliggjort i Alfred Tennysons dikt The Kraken i 1830) i arbeidet med novellen om Cthulhu. Uhyret ble av Lovecraft beskrevet som «Et monster som vagt ligner et menneske, men med et blekkspruthode som bare er en masse med følere, en skjellete gummi-lignende kropp, flere klør på begge føtter og to smale vinger på ryggen». Et gigantisk sjøuhyre som minner om en blanding mellom menneske, blekksprut og drage. Som Tennysons Kraken lever Cthulhu på havets bunn, i påvente av å slippes fri for å bringe dommedag til jorden.
Lovecrafts Cthulhus Kall handler om den norske sjømannen Gustaf Johansen, hans farefulle ferd i Sørishavet og oppdagelsen av den hittil uutforskede øya R’lyeh, nær det som av eventyrere omtales som det sørlige utilgjengelighetspunktet (det punktet i havet som er lengst mulig unna all form for fast landmasse).
Tore Aurstads Fangarmer, som er denne månedens bok hos Ubok, plukker opp historien der Lovecraft sluttet.
Tekeli-li! Tekeli-li!
Mystiske drømmer som ikke slipper tak.
En farefull ekspedisjon til Sørishavet.
Forfulgt av en skute med et mannskap fra en annen verden.
En undersjøisk by og et enormt sjøuhyre.
(Fra https://toreaurstad.com/forg/)
Vi er tilbake i tilsynelatende trygge Norge, hvor en tydelig preget Gustaf Johansen nettopp har returnert hjem. Vi møter hans nye naboer, unge Amund og hans søster, som ufrivillig blir kastet ut i et mareritt av en reise for å redde jorden fra dens undergang. Johansen tok nemlig med seg noe fra R’lyeh. En gjenstand med magiske krefter som Cthulhus følgere, både menneskelige og umenneskelige, vil gjøre alt for å få tak i.
Det begynner nå å bli noen uker siden jeg leste denne boken, men den slutter av en eller annen grunn ikke å forfølge meg. Jeg føler fremdeles at jeg ser tegn Cthulhu omtrent overalt hvor jeg går, og tanken på R’lyeh gir meg grøsninger den dag i dag. Dette er ikke en bok for de sarte, og den beste måten å beskrive den på er rett og slett som et mareritt i bokform. Den er perfekt hvis du er som meg, og elsker et skikkelig grøss! Dette er medrivende lesing, og forfatteren evner å gjøre noe som i utgangspunktet er basert på eventyr og fabler til å føles så ekstremt virkelighetsnært – selv for den mest fornuftige og realistiske leser.
Vil du vite mer? Det finnes et tonn av litteratur på nettet angående Cthulhu og Kraken (wikipedia har noen gode og utdypende artikler som er verdt en titt), og flere filmer har blitt laget basert på mytene. Blant annet Call of Cthulhu fra 2005. Og visste du at det faktisk finnes enkelte kulter som tilber Cthulhu i virkeligheten?
Ta også gjerne en titt på dette innlegget hos Ubok, om bøker du kan bli gal av å lese.
God lesing – og del gjerne din mening om boken i kommentarfeltet!
lesetips, Anbefalt av Ubok, månedens bok, juni 2016
Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.