Fem Frenemies du hater å elske

Publisert 17. februar 2015 12:00, sist redigert 19. oktober 2015 19:33

[Bilde: Frenemies 2, av Mauricio Delgado]

Jeg tror de aller fleste tenker på en helt spesiell person når vi nevner ordet frenemies. Alle har den vennen som er en av verdens beste, men som samtidig frustrerer deg fra sans og samling. 

Begrepet frenemy blander, som dere sikkert vet, de engelske ordene friend og enemy, og sikter til de få som klarer å være begge deler for deg, de som både er gode venner og rivaler på samme tid. 

Jeg spurte Ubokredaksjonen hvilke frenemies de husker best fra litteraturen, og dette er vennskapene som var både best og verst på samme tid. 

Littlefinger og Varys fra serien En sang om is og ild

To mestere i å spille det store spillet, bak tronen og i skyggene. Den gode tonen varer bare så lenge de ikke ødelegger for hverandre. Disse to konspirerer vekselsvis sammen og mot hverandre like ofte som andre skifter sokker. 

Blair Waldorf og Serena van der Woodsen fra serien Gossip Girl

Frenemien til (alle egentlig), men mest Serena van der Woodsen. Blair er jo generelt den ultimate bitchen, og hun veksler på å være Serenas verste fiende og beste venn.

Zoey Redbird og Stevie Rae Johnson fra serien House of Night

De blir straks bestevenner når Zoey flytter inn og de deler rom på huset og deler alt med hverandre. Dette blir vanskelig når Stevie Rae faller til den mørke siden, men Zoey gir aldri opp og forholdet holder ut allikevel. Ganske typiske frenemies, men kanskje det helt motsate og?

Lydia fra boka Ett sekund om gangen

Hun er den dårlige bestevenninnen til hovedpersonen Hedvig. Først når alle mennesker dør og Hedvig blir alene, skjønner hun hvor mye Lydia har holdt henne tilbake, hvor dårlig selvtillit hun har fått av å være i nærheten av henne. Det er ikke en stor intrige, men en veldig realistisk og dessverre også veldig vanlig.

Rachel Morgan og Trent Kalamack fra serien Hollows

Rachel og Trent fortjener en plass på denne listen fordi de gjør hverandre bedre ved å krangle og utfordre hverandre. Slik jeg ser det kan det virke som om frenemies vanligvis bringer frem hverandres dårligere kvaliteter, men Rachel og Trent gjør det motsatte. - Og kranglingen deres er likevel veldig morsom å lese om, med sarkastiske kommentarer og to sterke personligheter som ikke vil innrømme det når de tar feil (- og aldri i verden om de skal innrømme at den andre har rett). 

Hvem er dine favoritt-frenemies i litteraturen? 

Bøker i dette innlegget

Ett sekund om gangen

Sofia Nordin

Gossip Girl

Cecily von Ziegesar

Merket

P. C. Cast

Vargens tid

George R.R. Martin

vennskap, fiender, liste

Alexander Eliesen

Alexander er Ubok.nos digitale formidler og prosjektdesigner. Han skriver blogg, oppdaterer bokbasen, lager grafikk, snuser rundt i forumet og klekker ut hårete idéer og prosjekter.