Flere gode fortellinger med alvorlig tema

Publisert 19. januar 2015 16:16, sist redigert 10. februar 2015 11:56

I morgen er det klart hvilke bøker som er nominert til Uprisen, det blir offentliggjort kl 14.00 og du kan se det live her. Fram til da kan du lese intervjuet med Eira Solstad, som ble kåret til årets anmelder av Uprisen!

Torsdag morgen troppet to representanter fra Foreningen !les opp på Dokka ungdomsskole for å overraske årets Uprisen-anmelder. I et auditorium fullt av applauderende 10. klassinger, og med både NRK og Oppland Arbeiderblad tilstede, fikk Eira Solstad vite at det er hun som kan smykke seg med den gjeve tittelen. I løpet av høsten har Eira Solstad skrevet og publisert ikke mindre enn 26 anmeldelser på uprisen.no.

-Dette kom som en overraskelse. Jeg trodde vi skulle møte opp i auditoriet for å få informasjon om videregående skole eller noe sånt, sier Eira Solstad.  Det var først da Bjarte Bakken fra Foreningen!les fortalte at det hadde blitt publisert mer enn 1200 anmeldelser på Uprisen i år og at mange av disse kom fra Dokka ungdomsskole, at Eira begynte å ane hva det dreide seg om.
-Men det var først da han sa at det er en som har skrevet 26 anmeldelser at det begynte å gå opp for meg at det var meg han snakket om. Jeg visste at jeg hadde skrevet 26 anmeldelser, sier hun.

Les talen til Eira og alle anmeldelsene hennes her: Eira Solstads anmeldelser

-I Juryens begrunnelse sto det at du ikke bare hadde skrevet mange anmeldelser, men at de også var poengterte og svært velbegrunnede. Hva mener du man bør legge vekt på når man skal skrive en anmeldelse?

-Som anmelder må man forsøke å trekke fram både positive og negative sider ved boka. I anmeldelsene mine har jeg også vært nøye med å finne bevis for det jeg sier. Hvis jeg for eksempel mener at språket er dårlig, forsøker jeg å finne et sitat, og ta det med i anmeldelsen.
Hvis det er en bok jeg liker godt, eller dårlig, merker jeg det med en gang, men det kan være litt mer krevende med de bøkene som ligger midt i mellom. Da må jeg prøve tenke gjennom hva jeg synes er bra med boka og hva jeg ikke liker, og finne eksempler på det.

-Du har lest mye i høst, og du har lest kritisk. Har smaken din endret seg?

-Jeg tror egentlig ikke den har endret seg så mye. Jeg liker nok samme type bøker som før. Men jeg leser kanskje på en annen måte nå, jeg tenker mer over om jeg liker boka eller ikke. Jeg stopper opp ved setninger og tenker: Er dette bra? Det gjorde jeg ikke før.

Hør NRK Opplands reportasje fra utdelingen.

-Hva skal til for at du synes en bok er god?

-Boka bør ha en spennende handling. Språket bør være levende. Personene i boka bør være beskrevet på en måte som gjør at jeg blir kjent med dem. Jeg vil vite hvem jeg leser om.

-Du har lest mer enn 60 % av alle ungdomsbøkene som kom ut i 2014. Kan du si noe om hvilke type bøer det har vært mye av i år? Er det noe spesielt norske ungdomsbokforfattere skrev om i 2014?

-Det er egentlig mye forskjellig, mange er Fantasy- og spenningsbøker. Flere av bøkene handler om noe overnaturlig, eller noen som har overnaturlige evner.

-Er det noe du savner i norsk ungdomslitteratur, noe du synes det burde vært mer av?

-Jeg skulle ønske det hadde vært flere gode fortellinger som handler om noe alvorlig. Simon Stranger sin bok, De som ikke finnes, var en sånn bok. Den handler om en afrikansk gutt som flykter til Norge og lever som papirløs. Jeg likte at historien var realistisk og hadde et alvorlig tema samtidig som forfatteren klarte å gjøre det til en spennende fortelling. Det var veldig trist, men også spennende å lese historien til gutten i boka. Jeg synes flere norske forfattere bør skrive slike bøker.

DeSomIkkeFinnes

-Var det andre bøker du likte?

-Dødeboka av Lars Mæhle. Det jeg likte med denne boka var et overnaturlig univers som var kobla sammen med et som var realistisk. Jeg liker å lese bøker der det skjer overnaturlige ting, men det må ikke bli for mye av det. Jeg må kunne tro på det.
Dødeboka er andre bok i en serie, og jeg hadde lest den første fra før. Både Råta og Flukten er også seriebøker jeg likte godt. Jeg til å lese de andre bøkene i disse seriene.

-Men du kan ikke ha likt alle bøkene, i Juryens begrunnelse står det at du har gitt alt fra terningkast en til seks. Har du noen tips til norske ungdomsbokforfattere?

Aarets_anmelder_Uprisen_2015-Jeg synes norske ungdomsbokforfattere bør tenke mer på hva ungdommer interesserer seg for. Jeg synes mange bommer her. Jeg synes også forfatterne bør jobbe mer for å holde spenningen oppe gjennom hele boka. Det synes jeg mange utenlandske forfattere klarer. Og til de som skriver om overnaturlige ting: ikke gjør det alt for overnaturlig! I en del av bøkene jeg har lest i løpet av høsten synes jeg forfatterne overdriver. Noen bøker var så urealistiske at jeg ikke klarte å se for meg det som skjedde.

Se nederst i blogginnlegget for å finne ut hvilke bøker Eira vil anbefale deg å lese!

Dette innlegget ble først publisert på uprisen.no.

uprisen, anmeldelse, lesetips, januar 2015

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget