Flunkende ferske ungdomsbokforfattere

Publisert 28. april 2016 14:36, sist redigert 28. april 2016 14:37

Ungdomsbokdebutanter, det må vi jo bare elske! Seks av vårens norske ungdomsbøker er skrevet av forfattere som ikke har skrevet bøker for ungdom før. De fleste av dem har gitt ut tekster, romaner, bildebøker, tegneserier og dikt, men nå er endelig turen kommet til det aller viktigste: Ungdomsromanen. 

Vi hadde bokbad med fire av disse i forrige uke, og det var veldig spennende å høre hvordan de har jobbet med bøkene og hvilke favoritter de selv husker fra ungdomstiden. Vi snakket også veldig mye om dette med å føle seg litt utafor, litt annerledes. Det er virkelig noe som går igjen i ungdomslitteraturen, og det er kanskje ikke så rart. Jeg tror alle kan føle seg litt utafor på den ene eller andre måten av og til. Og vi kom også fram til at den greia med at man tror man er den ENESTE i verden som føler det akkurat sånn, det er ikke nødvendigvis noe som går over selv om man blir voksen. Heldigvis finnes det bøker, som kan gi oss tanker, ideer, verdener og følelser vi ikke visste om. Og som kan bekrefte at vi faktisk ikke er den eneste i hele verden som føler det vi føler. 

Hvis du vil se bokbadet kan du ta en titt på streamingen, som ligger ute her. Men hvis du vil lese litt om de seks ungdomsbøkene fra ferske ungdomsbokforfattere, så anbefaler jeg å lese videre. Finn din nye favoritt!

Veronica Salinas

OG

Jeg-personen i fortellingen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet er stort, men det er umulig å reise tilbake.

Jeg hadde lyst til å si noe om ordet «OG». Et lite ord, men så viktig! Et ord med så mye kraft, såpass mye kraft at vi kan alle stå sammen ved dette ordet, hele verden og universet kan samles med OG.
Og så hadde jeg lyst til å si det går ann å være flere ting. At det ikke er noe farlig. Og så hadde jeg lyst til å si «noen ganger kan det virke at det går virkelig dårlig, men hold ut! Bruk humor! Du finner lyset i tunnelen! Det kan gå bra til slutt». (Teksten er tidligere publisert på bok365.no)Maren Engelschiøn

En del av meg

En del av meg er en roman om norske Ida (18) som drar til Minnesota for å finne to halvbrødre og ta et skrivefag på sommerskole. Idas far, som døde før hun ble født, var halvt indianer og hadde et forhold til Idas mor selv om han var gift og hadde barn. Det oppstår komplikasjoner når Ida prøver å finne ut mer. Komplikasjoner blir det også på skolen, etter at Ida intervjuer en bostedløs og rusavhengig byindianer. Og hvorfor i all verden er det så strenge regler på skolen? Noen av dem er det umulig å ikke bryte. Hun må jo ha det gøy, ikke sant? Helst med Will. Hadde han bare ikke hatt øynene rettet mot en annen …

Ida kan ikke bare gi opp. Hjemme i Norge er hun det familiemedlemmet som står litt på utsiden, så det er ekstremt viktig for henne å finne en slags tilhørighet i USA. Hvor mye hensyn må hun egentlig ta?
I romanen har jeg også flettet inn små fliker av indianernes historie i USA. Det er for å vise et folkeslag som i alt for stor grad har stått overfor kravet om å bøye av og ta hensyn til den hvite delen av befolkningen. Mens jeg skrev tenkte jeg mye på hva som skjer med identitetsfølelsen vår hvis vi må tilpasse oss for mye, og hvordan vi mer eller mindre ubevisst kan ødelegge for andre hvis vi tar for lite hensyn til omgivelsene. Det er en vanskelig balansegang.

Dette er min aller første roman. Jeg bodde selv fem år i Minnesota mens jeg utdannet meg til journalist. Boken er ikke selvbiografisk, men indianeren Paul ligner veldig på den aller første personen jeg intervjuet – han som var på nippet til å ta livet sitt etter å ha lest artikkelen jeg skrev om ham … 
En del av meg er først og fremst rettet mot ungdom og unge voksne. Dagbladet ga boken terningkast fem (!) i sin anmeldelse.


Anders Totland

Engel i snøen

Engel i snøen er ei kort og lettlest bok. Samstundes tar boka opp alvorlege og vanskelege tema, som liv og død og det å mista gode venner. 

Anders Totland er 29 år, bur i vestlandsbygda Valen, og jobbar til dagleg som journalist. Er utdanna kokk og samfunnsvitar, og skriv om matauk på bloggen Frå hage til mage. Har orgel og sitjegruppe med fine retromøblar i drivhuset, og ein fin, liten flokk med ungar som spring laust i hagen.

Bergljot Nordal

Bare la meg være i fred

Jeg trodde lenge jeg ikke kunne skrive for barn og unge, at jeg bare hadde voksenspråk i meg, på en måte. Det virka så vanskelig å skulle skrive et språk som de unge kunne aksepterte samtidig som det ikke ble banalt. Etter noen runder fant jeg Max, og da skjønte jeg at det bare var å slippe alt. Jeg måtte bare skrive det språket som passa den kroppen og det hodet. Max jobber veldig for å passe inn. Det er et typisk tenåringstema, men det er ikke ukjent for noen av oss, tror jeg. Vi flytter og bytter arbeidsplass og vennekretser og møter nye mennesker, og vi gjør det vi kan for å passe inn. Noen ganger på bekostning av oss selv. 


Kathrine Nedrejord

Hvem er jeg når du blir borte?

Michael i klassen er død! Hele bygda er i sorg. Men Jenny er forelska i Julian. Hvordan kan hun være det når alt annet er trist? 
Og Henning - hva med han? Bestevennen som blir så forandret når de snakker om Michael. Han skal vel ikke bli borte han også? 
Mens Jenny er opptatt av å være forelsket i Julian, planlegger Henning å rømme hjemmefra. Jenny får det ikke med seg før det er for sent. En desperat jakt etter Henning begynner i vintermørket rundt Kjøllefjord. Hvorfor har Henning rømt? Og var det galt av henne å bli forelsket i Julian når både Henning og hele bygda var opptatt av sorgen over Michael? 
Hvem er jeg når du blir borte? er et spennende drama fra et vintermørkt Kjøllefjord.

Lene Ask

Det hjelper ikke å blunke

Lilly er stygg. Hun har et arr som deler leppa i to, dessuten er nesa skeiv. Men det bekymrer henne ikke så mye, hun trenger jo ikke være pen når hun er så flink til å løpe. Men så forelsker hun seg i bestevennen. Det kan hun ikke løpe fra.

En finstemt ungdomsroman om alt som kanskje ikke er helt perfekt, og om alt som kan skjule seg under en overflate.

Lene Ask er utdannet fotograf og har gitt ut flere tegneseriebøker og illustrert barnebøker. Dette er hennes første roman!


Liker du å skrive? Kanskje er det akkurat du som er debutant om noen år! Fortell gjerne om hva du liker å skrive :) 

Bøker i dette innlegget

Bare la meg være i fred

Bergljot Nordal

En del av meg

Maren Engelschiøn

Engel i snøen

Anders Totland

Hvem er jeg når du blir borte?

Kathrine Nedrejord

lesetips, forfatterblogg, video, debutant

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!