Forfatterne svarer: Bøker til spill!

Publisert 30. desember 2015 11:59, sist redigert 30. desember 2015 12:00

Mange av de beste spillene har sin opprinnelse i bøker - selvsagt (som med film). Ubok har tatt en runde med fem av de mest spilleglade ungdomsbokforfatterne vi har, og vi har rett og slett spurt dem:


Hva slags spill skulle boka di vært?


Steffen Sørum: Dødsengler-trilogien er kanskje bedre som spill enn film, har jeg tenkt. Jeg har hatt spill i hodet når jeg skrev. Mange actionscener her som lett kan drive gamere til vannvidd. Mer sånn Call of Duty og Counterstrike-aktig, som når ungdommene i andre bok må slåss seg ut av Normandie under den andre verdenskrig. Eller stormer slottet i Karl Johan i bok 1. Eller som i Assassin's Creed? Slagscenene i bok 3 der det kjempes i en middelalderby i Syria? Kjenner bare det rykker i fingrene av å kunne styre Noors kamp med to sverd. Samtidig er det mer filmatiske scener og hendelser som kunne ha vært mer som PS3-spillet Heavy Rain. Og så er tidsreiser og alle disse portalene som finnes større enn bokserien. Kanskje det kunne ha blitt en sånn gigantisk spillverden, som i det kommende Ps4-spillet No Man's Sky, et datagenerert univers som ikke har noen ende?

 

Lise Forfang GrimnesKaoshjerte hadde gjort seg som førstepersons dataspill hvor de ulike questene var knyttet til ulike steder i boka, og hvor hovedquestet var å redde Josef fra underjorden, samtidig som du selv skulle stå i mot kreftene fra berget. Det kunne også vært et kortspill som Magic, men hakket mer karakterdrevet, hvor man trekker magi fra ulike naturtyper. Det aller morsomste hadde forresten vært et bilspill, hvor mormor og Karen kjører den gule humlebilen til Karen og Minja kjører Lille Blå, Tempo Corvetten som hun får i Åslia.


Ørjan Nordhus Karlsson: Når jeg forestiller meg Tidsrosen som dataspill, ser jeg for meg et adventurespill av typen "pek og klikk" (point and click) som Lucas Arts laget flere av i sin storhetstid. Day of the Tentacle og The Secret of Monkey Island er begge spill som kombinerer historiefortelling og spillbarhet på en vidunderlig måte. Kombinasjonen av dialog mellom de ulike karakterene i spillet (boken) og gåtene som må løses for å komme videre, gjør adventurespillet til den perfekte plattformen for Tidsrosen. Jeg kan allerede høre Cad i saftig bannekonkurranse med James Henry jr., og har et klart bilde av Martin og Kaia på vei ned i krypten under det mystiske huset på Ulefoss ...


Tone Almhjell: Jeg ønsker meg helt klart et RPG! Vindeltorns verden er så mye større enn lille Sylver. Spillerne kunne reist mellom de sju Tornerikene på jakt etter de forsvunne stjernefalkene. De kunne ha valgt mellom klasser som karavaneknekt, teknomagiker, flammevokter, kurer eller frostridder, og samtidig variert mellom ulike dyr eller magiske vesen. Jeg skulle ha laget en frostridderulv! Jeg elsker rollespill og mysterier, så jeg ser for meg et spill basert på problemløsing mer enn action. Men det er jo ingen vits i å samle trollbane hvis man ikke får brukt den, så klart. Og kan jeg finne en magisk karavaneslede og fly på den over fjellene? Nå med en gang?


Torbjørn Øverland Amundsen: Jeg ville laget et spill som tok utgangspunktet i konseptet fra Bian Shen og da spesielt Biblioteket. I Biblioteket er det samlet tusenvis av historier som Barna har opplevd fra hele verden og hele verdenshistorien  Jeg kunne tenkt meg et 3D-Pek-og-Klikk spill, hvor man spilte seg gjennom forskjellige bøker i Biblioteket (man åpner en bok og så spiller man den historien), men at det man lærte ble nyttig for senere historier. Samtidig fikk man innblikk i hvordan det var å leve som barn på forskjellige steder til forskjellige tider. Selvsagt skulle det vært et overordnet plot som gikk som en rød tråd gjennom alle historiene.



Det store spørsmålet da er: Hvilket av disse spillene vil du spille? Selv vet jeg at jeg ville hatt vanskeligheter med å velge ...

spill, forfatterblogg, desember 2015

Mari Moen Holsve

Mari er forfatter og har tidligere sittet i Ubok-redaksjonen - hun er dessuten stor Ubok-fan!

Bøker i dette innlegget