Grafiske romaner

Publisert 17. november 2015 13:46, sist redigert 26. november 2015 17:12

Nora og Siri har besøkt Alexander Leborg som er redaktør i Minuskel forlag. Det er et forlag som nesten bare gir ut tegneserieromaner, bøker vi gjerne vil vite mer om. Vi har altså fått en ekspert til å forklare oss litt om disse bøkene!

Hva er en grafisk roman?

- En grafisk roman, eller tegneserieroman, som jeg foretrekker å kalle det, er en lengre fortelling der ord og bilder vekselvis formidler handlingsforløp og stemninger. 

Hvordan kan vi lese bilder? Har du noen triks for hvordan vi kan bli bedre lesere av bilder?

- Det fascinerene ved vår lesning av tegneseriefortellinger er evnen vi har til å lese bilder som sekvenser - vi skjønner hva det betyr når vi ser en rute med to biler etterfulgt av en rute med to biler som er mye nærmere hverandre etterfulgt av en rute der det bare står «krasj». Hvordan skjønner vi det? I komplekse tegneserieromaner tror jeg vi bør ta oss tid til å dvele ved bildene og hele tiden huske på at teksten i boblene bare formidler litt av fortellingen.

Finnes det mange ulike former for grafiske romaner?

– Det finnes tegneserieromaner innenfor mange sjangere: Krim, spenning, romantikk, selvsagt, men også biografier og selvbiografier, samfunnskritikk, historie og journalistikk kommer ut i tegnet form. Alt dette kan nok neppe kalles tegneserieromaner, men det er fortellinger som anvender tegneseriemediets virkemidler.

Hvilke er dine favoritter?

– Jeg er så heldig å få jobbe med mange av mine egne favoritter: I år er jeg veldig stolt av å utgi de første bindene av Hugo Pratts massive verk om sjømannen Corto Maltese. Dette er komplekse fortellinger om en gåtefull skikkelse som beveger seg rundt i hele verden i første halvdel av forrige århundre. Jeg er også stolt over å ha utgitt Geir Moens tegnede versjon av Peer Gynt, som har fått mange ungdommer til å lese Ibsens fantastiske tekst. Blå er den varmeste fargen er en veldig sterk fortelling om en ung lesbisk jente, og Aya fra Yopougon er en feelgood-fortelling fra Elfenbenskysten. Ellers er nok Art Spiegelmans Maus den enkelttittelen som for alvor etablerte at tegneseriemediet var velegnet til å formidle også de svarteste delene av vår kollektive hukommelse. Jeg håper jeg kan gjenutgi den på norsk ettersom den ikke lenger er i salg.

Hva vil du anbefale våre lesere?

– Les mye! Vær nysgjerrig! 

Hvilken bok skulle du ønske at var en grafisk roman?

– Det finnes mange gode bearbeidelser av romaner, men det er ikke noe mål å lage tegnede versjoner av alle. Men etter å ha jobbet med Ibsen, har jeg fått lyst til å se tegnede bearbeidelser av verkene til andre store forfattere, som Hamsun eller Mykle. På fransk finnes for eksempel en tegneserie basert på Jon Fosses Nokon kjem til å komme. Litt sært. Aller mest imponert blir jeg når jeg leser tegneserieskapere som behandler virkeligheten – i dokumentarer eller biografier, for eksempel. Steffen Kvernelands Munch er en bok som nettopp fordi den er i tegnet form gir et unikt innblikk i et kunstnerliv. Den anbefaler jeg alle å lese.

Tusen takk til Alexander for at vi fikk komme på besøk i hans tegneseriebutikk Ila bok & bokstav. Vi håper dere har blitt mer nysgjerrige på tegneserieromaner!
Har du lyst på flere tips kan du finne mange her på Ubok, ved å for eksempel trykke på taggen tegneserieroman


tegneserie, grafisk roman, tegneserieroman, november 2015

Siri er ansvarlig redaktør på Ubok.no, hun skriver blogg og fikser ting i kulissene. Hun er veldig glad i å lese og leser mest skumle dystopier. Siri har to barn og en liten hund som heter Hulk. De er ofte å se i skogen. Eller med bøker i sofaen.

Bøker i dette innlegget