Gratulerer med 100 års dagen, Roald Dahl!

Publisert 13. september 2016 16:22, sist redigert 13. september 2016 16:23

I dag, 13 september, er det 100 år siden den norsk-engelske forfatteren Roald Dahl ble født. Det er en glitrende dag til å minnes en av de viktigste forfattere vi har hatt. Hans forfatterskap inneholder alle litterære sjangre fra dikt til noveller og romaner. Han skrev sanger og laget skuespill. Det var ikke en ting han ikke kunne lage historier om.

Født i Wales, skrev han sin litteratur på engelsk, og selv om han både snakket og skrev godt norsk, var engelsk morsmålet hans. Hans foreldre var norske og de flyttet til England rett før Roald ble født. Han tilbragte allikevel mange somre i Norge og reiste mye hit gjennom livet.

Det som kanskje gjør ham så elsket som forfatter, spesielt blant barn og unge, er at han skrev bøker som gjorde at man følte seg som en deltager i historien. De var morsomme og med karakterer man heiet litt ekstra på fordi de alltid var underdogs og med et klart, moralsk kompass. Hans evne til å lage nye, morsomme ord for å forklare ting som barn selv ikke hadde ord for, men som de visste godt hva var, gjorde også at bøkene hans falt i smak for mange. Alt han skrev var udødelig og tidløst. Uansett om man leste Charlie og sjokoladefabrikken da den kom ut i 1964 eller om man leser den i 2016, så vil det virke som om den passer til tiden. Dette er fordi Roald Dahl hadde en evne til å forstå hva som er det viktigste i en historie; og det er karakterene og handlingen.

Så i dag, på bursdagen hans, tenk over hvilke bøker han skrev som har betydd mest for deg, og hvorfor slik at både forfatteren og de utrolige historiene hans vil fortsette å være levende.

Til slutt ligger det en link til et videointervju som NRK gjorde med Roald Dahl på 80-tallet. Programmet het Miks og han var gjest sammen med sine to søstre. Første delen er på norsk før de bytter over til engelsk.

Del gjerne din favorittbok av Roald Dahl med oss i kommentarfeltet!

jubileum, september 2016

Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.

Bøker i dette innlegget