Green-sjangeren

Publisert 11. mai 2016 12:00, sist redigert 12. mai 2016 16:27

Green-bøker spiller på hele følelsespekteret. De får deg til å smile. De får deg til å gråte. De får deg til å tenke. Og de får deg til å bli utrolig glad i karakterene, og i alle deres vennskap, forelskeler og opplevelser. 

Jeg har lenge vært veldig glad i Green-bøker og leser dem stadig. Akkurat nå skal jeg begynne på Fuck verden av Monika Steinholm. Jeg krysser fingrene og håper den vil være i god Green-stil. Men hva er egentlig Green-sjangeren?

En kan godt si at det ikke er en offisiell sjanger, men siden månedens tema er grønt så må jeg vel kunne si noe om denne såkalte Green-sjangeren. Opphavet til sjangeren er en forfatter ved navnet John Green. Han skrev noen bøker som ble svært populære: Faen ta skjebnen, Papirbyer, Hvem er du, Alaska?, En overflod av Kathriner. John Green var også med på å skrive Will Grayson, Will Grayson og La det snø i samarbeid med noen andre forfattere. Flere av bøkene har blitt, eller skal bli filmatisert. På grunn av populariteten til bøkene ble man oppmerksom på denne typen litteratur, og man skjønte at for veldig mange var det ikke nok med kun 6 bøker. Som følge av dette kom det flere og flere anbefalinger til bøker som lignet bøkene til John Green.

Slike anbefalinger er et kjent fenomen. Det har skjedd med Harry Potter. Det har skjedd med Dødslekene. Det har skjedd med Twilight. Det har skjedd med de fleste suksessfulle bøkene. Hvem her har vel ikke kommet over en bokanbefaling som egentlig er en sammenlikning med en annen, ofte mer kjent, bok? Noen eksempler jeg har kommet over er: "Percy Jackson passer perfekt for de som liker Harry Potter" eller "Hvis du likte Dødslekene så vil du elske Divergent". Til forskjell fra John Green-bøkene finnes det allerede gode sjangerbetegnelser for disse bøkene. Du har fantasy for Harry Potter og dystopi for Dødslekene. Men hva skal man bruke for Faen ta skjebnen? For meg er ikke dette et enkelt spørsmål å svare på. Jeg gjør det heller enkelt å bruker den uoffisielle Green-sjangeren.

Green-sjangeren er altså bøker som likner på (eller er) bøker som John Green har skrevet. Det som ofte er felles for disse er at de tar opp følsomme eller dype temaer på en måte som inviterer til både latter og tårer. Vennskap og kjærlighet er viktige elementer. Hovedkarakterene er unge, reflekterte og de føler mye. Gjennom å lese om dem får vi reflektere og føle med dem.

Nå finnes det en svær mengde bøker som på et eller annet vis likner på John Green sine bøker og som har blitt anbefalt på grunn av dette. Goodreads har til og med en liste med over hundre slike bøker. Den kan du se her: Listopia: If you love John Green books you'll love these books.

Green-bøker jeg anbefaler på det sterkeste:

Since You've Been Gone og Amy and Rogers Epic Detour av Morgan Matson. Dette er sommerlige bøker som blander følsomme temaer med mange morsomme og muntre elementer. Since You've Been Gone tar opp ensomhet og følelsen av å bli forlatt, samtidig som den beskriver spennende nye opplevelser, flotte nye vennskap og ikke minst forelskelse. Dere kan lese mer om hva jeg syntes om denne boka her. Amy and Rogers Epic Detour viser hvor tungt det er å miste et familiemedlem. Sorgen og skyldfølelsen som Amy bærer på er vanskelig, men i løpet av en roadtrip igjennom USA begynner sinnet hennes å lette. Også her er forelskelse, vennskap og nye opplevelser viktige elementer. I begge disse bøkene var balansen mellom det muntre og det triste i perfekt Green-stil. Jeg ble revet med da jeg leste dem og smilte og felte tårer flere ganger.

Bare en dag og Bare et år av Gayle Forman. Disse to bøkene passer perfekt for de som liker Green-bøker med fokus på relasjoner og personlig utvikling. Vennskap, kjærlighet og det å ta egne valg er sentralt i disse bøkene. Når jeg leste dem følte jeg at jeg lærte sammen med karakterene om det å bestemme over seg selv og sitt liv. I likhet med John Green refereres det også til kjente forfatterskap, spesielt Shakespeare, som jeg likte veldig godt. Det utvidet perspektivet mitt både på skuespill som Hamlet og på opplevelsene og refleksjonene til karakterene. Les mer om hva jeg syntes om Gayle Formans bøker her.

Blomstenes hemmelige språk av Vanessa Diffenbaugh. Denne boka var vakker og følsom. Jeg følte med Victoria gjennom alt hun opplevde. Å vokse opp som foreldreløs, og å bli kastet ut av hjem etter hjem etter hjem, er ikke bare enkelt. På en mer positiv side ble lyspunktene i fortellingen  så veldig vakre på grunn av at de skillte seg ut blant alle de tyngre elementene. Jeg ble alltid glad på hennes vegne når ting gikk i riktig retning, selv om jeg ikke klarte å forvente at det ville vare. 

Green bøker for deg som vil felle tårer:

 • 13 gode grunner av Jay Asher
 • Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky
 • Willow by Julia Hoban

Green bøker for deg som vil gråte, smile og tenke:

 • Før jeg dør av Jenny Downham
 • Eleanor & Park av Rainbow Rowell
 • Hver Dag av David Levithan
 • Dager med blå himmel av Jennifer Niven
 • Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Green bok for deg som vil le:

 • Jeg og Earl og jenta som dør av Jessie Andrews

Norske Green bøker anbefalt av redaksjonen:

 • Hva er greia av Marci Lyn Curtis
 • Det er bare kjærlighet av Sverre Henmo
 • Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen
 • Med beina på nakken av Arne Svingen
 • May Lenda av Marte Aune

liste, john green, mai 2016, grønn

Vera var tidligere med i ungdomsredaksjonen, men er nå med i "voksen"-redaksjonen. Hun er 20 år og studerer for å bli bibliotekar. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen, skriver litt i bloggen og iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Hun er også med på ulike arrangementer som forfatterintervju og uboks lesesirkel.

Bøker i dette innlegget