Grønt er skjønt! 5 skjønne bøker

Publisert 24. mai 2016 20:00, sist redigert 24. mai 2016 19:52

Isla and the Happily Ever After av Stephanie Perkins

Isla har alltid hatt et godt øye for Josh. De går begge på den amerikanske skolen i Paris, i tillegg til at begge bor på Manhattan. Men Isla har aldri trodd at Josh i det hele tatt har lagt merke til henne. Når de møtes på en cafe på hjemstedet, blir Isla derfor overrasket når det virker som om Josh har gjensidige følelser for henne. Tilbake på den amerikanske skolen i Paris vokser forelskelsen mellom ungdommene, og et litt komplisert forhold utvikler seg.

Trilogien av Stephanie Perkins handler om én tenåringsjente hver, hvor historien om Isla er den siste av de tre. Boka er gjenkjennelig på det grønne coveret, da de to andre bøkene er rosa og oransje. Boka har en stor, hvit rose i motsetning til forgjengernes hjerte og stjerne. Og hvem vet? Kanskje vi i denne boka ser litt til noen av trilogiens tidligere karakterer?

Fangirl av Rainbow Rowell
Cath og Wren er tvillinger, og skal for første gang skilles som romkamerater. I tillegg har den «tøffeste» av tvillingene, Wren, gradvis forlatt Simon Snow-fandommen – som Cath nærmest er frelst av. Hele Caths verden er Simon Snow, og det å være fangirl er noe av det eneste Cath er trygg på. Spørsmålet er altså om Cath kan klare seg alene nå som Wren løsriver seg fra henne?  

Bokens omslag er enkelt, og store deler av forsiden er selvfølgelig grønn. Jeg synes dette omslaget passer kjempegodt til akkurat historien den inneholder, ettersom hovedkarakteren er akkurat like søt som på coveret.

Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky
Charlie skriver brev. Han skriver om livet som den utenforstående high school-eleven han er, om vennskap og om livet som tenåring. Charlies bestevenner Sam og Patrick er med når Charlie får øye på en annerledes verden, en verden med fester, overraskelser og vennskap. 

Denne boken har som mange før seg flere omslag. To av dem er allikevel grønne, og på det ene pryder de filmatiserte karakterene forsiden. Ettersom de grønne omslagene er virkelig enkle, med en helt grønn bakgrunn og kun ett klart bilde som ikke dekker hele forsiden, syntes jeg boken hørte til i denne lista. Allikevel synes jeg det er interessant å se hvor forskjellige oppfatninger omslagsillustratører kan ha for hvilket omslag som kan passe til historien, ettersom det tredje omslaget jeg har sett skiller seg betydelig fra de to andre.

Sangen om en brukket nese av Arne Svingen
Bart har en hemmelighet i form av en hobby. Det har seg nemlig slik at Bart kan synge. Han liker aller best å synge opera, men ettersom det ikke er så vanlig for en gutt på hans alder, holder han det helt for seg selv. Ada – den peneste jenta i klassen – er dessuten den eneste «vennen» Bart har, og plutselig får hun vite den sjenerte skoleguttens hemmelighet. Hun oppfordrer Bart til å synge på skolens sommeravslutning. Denne historien handler om mot og pågangsmot, kjærlighet og det å ta ansvar for andre menneskers glede og selvtillit.

Sangen om en brukket nese har også to forskjellige bokomslag, men jeg synes allikevel det grønneste bokomslaget passer best. På denne forsiden er det nemlig en rekke noter, som tydelig viser til en stor del av handlingen.

Vi var løgnere av E. Lockhart
Familien Sinclair gråter ikke, stresser ikke, taper ikke og ler ikke høyere enn de må. De smiler, takker høflig for maten og tilbringer sommeren på øya si. Der flyr tjenestepiker og småbarn rundt, mens de voksne holder på med sitt. Aldri ser de hverandre dypere enn overfladisk, og aldri føler de noe selv. 

Cadence Sinclair og søskenbarna er ikke helt som de eldre. Gjennom sommeren følger vi søskenbarnas ferie på familieøya – en sommer full av hemmeligheter og mystikk.

Bokomslaget er nydelig og stemningsfullt, og passer perfekt til historien som boken inneholder. I tillegg er forsiden ganske «blurry» og jeg vil si illustratøren har gjort en virkelig god jobb med å finne en forside som matcher fortellingen.  

Bøker i dette innlegget

Fangirl

Rainbow Rowell

Fangirl

Rainbow Rowell

Vi var løgnere

E. Lockhart

We Were Liars

E. Lockhart

bøker, liste, omslag, mai 2016, grønn

Oline Friestad Gravdahl

Jeg heter Oline og bor i Gamle Oslo. Jeg har vært ungdomsredaktør siden rundt mai 2015. Dette er noe jeg trives godt med, i tillegg til at jeg på fritiden spiller håndball, leser og skriver selv.