Vil du bli skremt?

Publisert 29. oktober 2015 12:00, sist redigert 29. oktober 2015 10:08

Her er en liste over skumle bøker som anbefales av Vera og Emilie. 


The Shining

The Shining er en klassiker innen skrekklitteratur. Stephen King har virkelig klart å skape en nervepirrende stemning i denne boka. Lille Danny på bare fem år opplever å se og høre ting som han ikke burde. Han har en venn som er usynlig for alle andre enn ham. Tony forteller ham ting han ellers ikke ville få vite. Og det skremmer de rundt ham hvis han forteller om det. Men han vet ting han ellers ikke ville visst. Ting som viser seg å være rikting. Tony advarer om en fare, men hva kan lille Danny gjøre? Ingen vil tro ham om han sier at hans usynlige venn sa det.

Samtidig har han en far som ikke er spesielt flink til å kontrollere temperamentet sitt. "Your daddy... sometimes he does things he's sorry for later. Sometimes he doesn't think the way he should. That doesn't happen very often, but sometimes it does." Dette forteller moren til Danny før familien drar til Overlook hotel, hvor faren har fått en ny job etter å ha blitt sparket på grunn av voldelighet. De skal overvintre på dette hotellet. Bare familien. Men hva skjer når et ondskapens hotel driver en alerede ustabil mann til vanvidd?

Denne fortellingen er så ufattelig skummel. Den klarer å skape stor usikkerhet og mye forventningsfull spenning gjennom hele boka. Mens man følger med på at tankene til Jack, faren til Danny, sakte, nesten umerkelig glir over i galskap, får vi også se hvordan Danny og moren blir mer og mer skremt av hotellet og av mannen de begge regner som familie. Det blir vanskeligere og vanskeligere å legge fra seg boka.

Carrie

Dette er enda en skremmende grøsser av Stephen King. Den forteller om Carrie. Hun har blitt oppdratt av en sterkt religiøst mor som har passet på at Carrie aldri skulle bli utsatt for synd. Hun tvinges til å be til Gud og blir låst i et lite rom hvis hun gjør noe som kan hinte til å være imot morens tro. På skolen har hun ingen venner og når hun begynner å blø i garderoben etter en gymtime, tror hun at hun skal dø. Blodet slutter ikke å renne, men det eneste de andre jentene gjør er å le av henne og kaste ting på henne. Hun forstår ikke hva som skjer. Hun er redd.

Dette en kun én scene hvor Carrie blir behandlet forferdelig av medelevene. De synes alle at det er noe feil ved henne. Og kanskje det er det. Carrie kan nemlig gjøre noe som ingen andre kan. Og etter et liv levd i frykt for andre som har tråkket ned på henne, er det så usannsynlig at hun setter pris på et talent som gjør henne mindre redd?

Denne fortellingen blir bare mørkere desto lengre en leser. Den er ikke for de som lett lar seg skremme. Ikke bare skremmes en av det som skjer med Carrie, en skremmes også av hvor forferdelig normale mennesker kan oppføre seg. Det verste er vel hvor få karakterer i denne boken som er skyldfrie. Hvem kan man skylde på når alle har spilt sin part, men ingen visste hvor store konsekvensene ville bli?

I morgen er alt mørkt

Denne boka er vanvittig ekkel. Da jeg satt og leste den ble jeg skremt av hvor virkelighetsnær fortellingen var. Jeg har nok aldri vært så overbevist om at en apokalypse kan være rett rundt hjørnet. Sigbjørn Mostue har virkelig skapt en skrekkelig realistisk fortelling med denne boken.

Boka handler om Brage som lever sitt trygge liv i Norge. Helt til et fremmed virus dukker opp. Et virus som gjør folk ville og rabiate. Så ville at de til og med dreper familiemedlemmer uten å tenke. Ingen er egentlig bekymret fordi epidemien er i Japan. Langt fra Norge. Men den sprer seg. Sakte, ja. Med den sprer seg fortsatt og ingen klarer å finne en kur eller en annen løsning. Brage opplever det hele. Han får høre om de første utbruddene i Japan. Han vet hva som kommer. Og når det kommer må han kjempe får å overleve.

I Hunt Killers

I Hunt Killers handler om syttenårige Jazz som ble oppdratt av USAs mest notoriske seriemorder. Nå klarer han ikke slutte å tenke som en seriemorder selv, og er redd han skal ende opp som faren sin. Når lik begynner å dukke opp i den lille hjembyen hans ser han raskt tegnene på at dette er en seriemorder og begynner å etterforske - selv om det gjør ham til en mistenkt, og selv om det fører ham nærmere til arven faren etterlot seg.

I Hunt Killers har en veldig fin, litt rolig og kald stemning som likevel er spennende, og dette er etter min mening en god kombinasjon som fremmer Jazz sin mentale kamp mellom den han vil være, og den han har blitt lært å være. I tillegg har boken noen veldig kule karakterer, Jazz falt ikke helt i smak for meg, men liker godt noen av bikarakterene som Howie eller Gramma.

Lord Loss

Lord Loss er bok en i Darren Shans skrekkserie for ungdom Demonata. Den handler om Grubbs Grady som egentlig er en helt vanlig tenåringsgutt. Det vil si, han var det, helt til han møtte Lord Loss og familien hans ble brutalt drept av demoner.

Dette er en litt grotesk, men veldig spennende bok. Den kan virke litt grafisk for de som ikke liker slikt, men for de som ikke har noe i mot det, er den bare spennende og underholdende, med en litt sær underliggende humor. Noen av de andre bøkene i serien er til og med enda bedre enn denne.

I Am Not a Serial Killer

I Am Not a Serial Killer handler om tenåringen John, som jobber på familiens likhus, har en tendens til å kalle lik (og noen ganger levende mennesker) for “it”, har en dårlig vane med å stalke folk og er redd han kommer til å bli en seriemorder. Han er opphengt i mord og seriemordere, så når en seriemorder kommer til den lille hjembyen hans er han så klart en av de første som merker at noe er galt, og han bruker nå kunnskapen sin til å jakte på morderen.

I Am Not a Serial Killer er veldig godt skrevet og det kan være interessant for leseren og få innsikt i Johns psykologi. I tillegg er den spennende og det blir ekstra morsomt når John ikke oppfatter vanlige sosiale situasjoner og regler slik vi gjør, noe som gir rom for artige indre dialoger. Jeg tror det jeg liker best med boken er hvordan John forholder seg til menneskene rundt seg når han ikke føler og tenker helt på samme måte som dem.

Bøker i dette innlegget

Carrie

Stephen King

I hunt killers

Barry Lyga

I morgen er alt mørkt

Sigbjørn Mostue

Lord Loss

Darren Shan

Ondskapens hotell

Stephen King

The Shining

Stephen King

halloween, grøss, horror, liste, oktober 2015

Emilie

Emilie var tidligere medlem i ungdomsredaksjonen, men sitter nå i Ubok-redaksjonen. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen og skriver i bloggen. Iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Når det kommer til bøker har hun en forkjærlighet for velskrevet fantasy og spennende dystopier.