"Half Bad: Ondskapens sønn" av Sally Green

Publisert 16. mai 2016 16:54, sist redigert 16. mai 2016 16:58

Nathan er uønsket. Jaget. Utstøtt. Verken han eller boka, "Half Bad: Ondskapens sønn", av Sally Green er lik noe annet. "Half Bad" er en handlingsmettet bok med nervepirrende fantasy-action. Dette er den første boka i triologien om Nathan.

Kort fortalt handler boka om heksen Nathan. I dagens England finnes det et hemmelig samfunn bestående av hvit- og svarthekser, men svarthekser er hatet av alle. Nathan er halvt svart og halvt hvit, noe som tilsier at han også er hatet og uønsket. Selv vet ikke Nathan om han vil være svart eller hvit. Dette gjør ikke Rådet heller. De har derfor valgt at Nathan skal være fengslet i et bur for samfunnets sikkerhet. Men om Nathan vil overleve trenger han å få tildelt tre gaver av sin far, Marcus, den verste, mest fryktede svartheksen av alle, før han fyller sytten. Hans eneste mulighet er å rømme, men hvordan skal han klare dette når hver bevegelse blir overvåket?

Boka er satt sammen på en svært spesiell måte. Deler av boka er skrevet med personal synsvinkel i 2. person, noe som er svært uvanlig i ungdomsbøker. Dette er en fin måte å få leseren til å identifisere seg med hovedkarakteren i boka. Et annet virkemiddel, som jeg kun har lest i bøkene til Sally Green, er det at hun kan bruke opptil flere sider med gjentagende onomatopoetikon for å få frem hva hovedpersonen Nathan hører. Sally Green kommer med gode skildringer, men dette blir ofte litt for "jentete" for den tøffe karakteren. Personlig kjenner jeg ingen gutter som ville beskrevet en jentes øyne som et hav - "et klart, turkist hav, med strømninger av blått og grønt". Språket er ellers lettlest og til tider dystert.

"Trikset er å ikke bry seg. Ikke bry seg om smerte, ikke bry seg om noe som helst. Å ikke bry seg er det eneste trikset som gjelder."

"Half Bad" av Sally Green er ofte blitt sammenlignet med bestselgere som Harry Potter og Twilight, men personlig synes jeg ikke at boka fortjener å stå på øverste hylle sammen med J.K.Rowlings magiske bøker. Jeg mener selv at språket ikke passer til karakterene og at handlingen til tider blir litt rotete og uklar. Dette er likevel en god fantasy bok for både gutter og jenter. Boka inneholder spenning, dramatikk, mystikk, action, okkultisme og litt romantikk. "Half Bad" anbefales for deg som liker nervepirrende fantasy-action. Samt hekser. 


Bøker i dette innlegget

Evighetens kyss

Stephenie Meyer

Half Bad

Sally Green

Half Lost: Hevnen

Sally Green

Half Wild

Sally Green

hekser, april 2016, grønn

Sigrid