Halloween er tid for grøss - liste

Publisert 31. oktober 2016 08:47, sist redigert 31. oktober 2016 08:46

”I morgen er alt mørkt” trilogien av Sigbjørn Mostue

Nå er alle bøkene ute og vi får avslutningen på en heseblesende bokserie. Vi følger Brage og Marlen i hver sin bok før vi får se enden på historien. Ungdommene vi får møte må kjempe for livet hele veien og døden lurer rundt hvert hjørne.

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden gjenopprettes i hovedstaden Oslo. Bak en mur som ikke alle slipper gjennom. Rystende aktuelt.

”Zombie nation” av Øystein Stene

Dette er nok en zombie-roman. Det som gjør denne boken så god er at vi i boka forteller historien til zombien Johannes van der Linden, og inkorporert i historien finner vi alle zombiemytene og en rekke konspirasjonsteorier. Identitet er et stikkord her. Den kan faktisk leses av alle, også av de av dere som ikke er spesielt glad i zombieromaner. Romanen har elementer av grøsser i seg, men også en fin form for humor til tider.

”Nekronauten” av Laijla Rolstad

Nekronauten er en stilbevisst grøsser, en beksvart historie fra et gotisk og gåtefullt univers preget av brå død og ukjent liv. En dunkel høstkveld blir den unge legen Janss oppsøkt av grosserer Grocks datter, Celeste. Hun forteller at grossereren har oppført seg så besynderlig de siste dagene. Øynene hans har mistet alt liv, og han oppfører seg ondt. Dagen etter blir han funnet myrdet. Liket er i en tilstand av langt fremskreden forråtnelse, til tross for at han bare har vært død et døgn. Grossererens død er det første av flere overnaturlige og groteske dødsfall.

”Svartedalen” av Asle Hansen (nynorsk)

Kva gjer du når du høyrer mystiske stemmer frå kjellaren i ei forlaten løe, djupt inne i Svartedalen, der du absolutt ikkje skulle gå? Når mystiske ting byrjar hende, og du ikkje klarer å finne ei naturleg forklaring?

Nokre gonger blir det opp til dei i notida å rydde opp i hendingane i fortida sjølv om det kan bli farleg.

Svartedalen er ein lettlesen grøssar der spenninga held deg klistra til sidene.


”Roald Dahls svarte bok” av 15 forskjellige forfattere

Spøkelser, gjenferd, ukjente skikkelser og mennesker som egentlig døde for lang tid tilbake, dukker opp mellom disse permene. I denne boken har Roald Dahl satt seg som mål å velge ut verdens beste spøkelseshistorier, og resultatet er blitt mange gode grøss. For å finne de få som holdt mål, måtte han lese flere hundre historier. Her er de femten beste.


”Nattens hus” av Stephen King

Ingen grøsserliste uten vampyrer, og ingen grøsserliste uten Stephen King. Han har skrevet mange bøker og Nattens Hus, originaltittel Salem´s Lot, er hans eneste virkelige vampyrhistorie. Etter flere år vender forfatteren Ben Mears tilbake til Salems Lot, til huset som er årsaken til alle hans mareritt. Han håper å skrive seg ut av marerittene fra fortiden. Huset har stått tomt i årevis, men en kveld ser han lys der inne. Og så begynner ting å skje, akkurat som for flere år tilbake.

”IT” av Stephen King

I disse morderklovntider må vi vel ta med den originale skrekkhistorien om morderklovner. IT er aldri blitt oversatt til norsk, men må leses på engelsk. Denne skremte vettet av meg da jeg leste den som ungdom og gjør det fortsatt i voksen alder.

Flere barn blir myrdet og lemlestet i den fiktive byen Derry i Maine, men syv elleveåringer trosser faren og oppdager at det ikke er et menneske som utfører disse mordene men et monster. De tilintetgjør monsteret. Mange år senere har de mistet kontakten, og bare en bor i Derry. Han ringer sine gamle venner det er tilbake!

”La den rette komme inn” av John Ajvide Lindquist

Handlingen er lagt til høsten 1981. Oskar er en 12 år gammel gutt fra Stockholmsforstaden Blackeberg. Han har et feminint utseende med langt lyst hår, og blir mobbet på skolen, men tør ikke ta igjen. Oskar bor sammen med moren, mens faren er en alkoholiker som bor på landet. Han er intelligent, og har en utklippsbok med avisartikler om drap. En dag flytter det inn en ny jevnaldrende jente i blokken, Eli, sammen med en eldre mann. Det viser seg at Eli er vampyr.

Dette er en tidvis grusom bok. Blodig og røff. Hvis du vil bli skremt helt inn til sjelens indre er dette en god bok.

”Tordivelen flyr i skumringen” av Maria Gripe

"Tordivelen flyr i skumringen" er en fantastisk fortelling om tre ungdommers mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan to tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt. Hvem er den gamle damen som vil spille sjakk i telefonen? Hva sier de lave stemmene på Jonas Berglunds båndopptaker? Finnes den tretusen år gamle egyptiske gravstatuen ennå, og hvor er den? Har den underlige blå blomsten et eget liv? Hva er det som påvirker historien?


grøsser, liste

Vidar Olav Haraldsen-Jupskås

Lærer, litteraturformidler og forfatter. Sitter i Ubokredaksjonen og brenner for alt som har med litteratur å gjøre.

Bøker i dette innlegget