Intervju med en som designer bokomslag

Publisert 6. mai 2016 15:31, sist redigert 6. mai 2016 15:31

Det finnes mange yrker innenfor bokbransjen, men er du glad i å tegne og designe samtidig som du elsker å lese bøker, er omslagsdesigner kanskje det som passer for deg. Månedens tema på bokbloggen vår er grønn, og da syntes vi i ungdomsredaksjonen det hadde vært spennende å intervjue en som jobber akkurat med disse to temaene; farger og bøker! Omslagsdesigner Elisabeth Vold Bjone stilte villig opp, og jeg fikk muligheten til å stille mange spørsmål om hva hun jobber med og hvordan hun kom dit hun er i dag. Hun har også noen tips hun vil gi hvis du kunne tenke deg å jobbe med det samme som henne.

Hva går jobben din ut på?

Jeg gjør mye forskjellig. Jeg lager noen omslag selv, og setter ganske mange omslag ut til eksterne designere. I tillegg brekker jeg om (det vil si setter opp teksten) og designer bildebøker og gjør andre designoppgaver som dukker opp i forbindelse med bokutgivelser. Jeg har blant annet fått være med å jobbe på noen av appene vi har laget. Innimellom alt det andre forsøker jeg også å finne frem til nye designere og illustratører vi kan bruke.

Får du bestemte oppdrag med tydelige retningslinjer, eller kan du velge litt selv hva du har lyst til å gjøre?

Som regel er det redaktøren, forfatteren og jeg som sammen bestemmer om jeg skal gjøre jobben eller om den skal settes ut til en ekstern designer. Fordi veldig mange omslag skal være ferdig omtrent på samme tid er det ikke praktisk eller særlig lurt at jeg gjør alle selv. Det hadde jo blitt feil for bøkene også, for vi forsøker jo å finne noen som har det rette uttrykket til hver enkelt bok. 

Ser du på ulike trender når du skal designe et omslag? Hvordan har trendene vært de siste årene?

Jeg ser ikke noe særlig på trender. Jeg legger selvfølgelig merke til fine omslag, både på nettet og ute i butikkene, og noen ganger lar jeg meg så klart inspirere av det, både bevisst og ubevisst. Men først og fremst forsøker jeg å finne det riktige uttrykket for hver enkelt bok. Også hender det jo det skjer at en redaktør kan be om at en bok skal ligne litt på en annen bok (gjerne en som har solgt mye), sånn at kundene skal skjønne at boka kanskje er litt lik en eller annen bestselger. Det er jeg ikke så veldig glad i, selv om jeg skjønner at det kan være fristende. Det er vel kanskje den sterkeste trenden jeg har lagt merke til de siste årene: at de store bestselgernes design blir kopiert og brukt på andre bøker, i håp om at leserne skal kjøpe den også. Problemet med den måten å lage omslag på er at alt blir fryktelig likt og ingenting skiller seg ut. 

Samarbeider du av og til med andre omslagsdesignere når du skal designe et cover?

De omslagene jeg setter ut til frilansere blir jo et slags samarbeid i den forstand at jeg er med på å gi tilbakemeldinger til designeren. Men at man er flere designere sammen på et omslag er veldig sjeldent. Det å lage bokomslag er som regel en enmannsjobb, og tilbakemeldingene kommer fra redaksjon, forfatter og salg/markedsavdelingen. Vi er heldigvis flere designere her på huset, så hvis vi ønsker tilbakemeldinger eller råd fra en annen designer er det mange å spørre, og det er godt å vite.

Hva er morsomst; lage omslag på voksenbøker eller ungdomsbøker?

Jeg synes begge delene er gøy. Det har mer å si om jeg likte boka, og hvor inspirert jeg ble av å lese teksten. Noen tekster gir mange bilder i hodet og tydelige ideer mens andre er vanskeligere å visualisere. Uansett om målgruppen er voksne eller ungdom er det morsomt når jeg finner en løsning som føles riktig for boka. 

Jeg kunne tenkt meg å jobbe med å designe bokomslag. Hvordan burde jeg gå frem, og hvor burde jeg studere?

De aller fleste vi bruker som omslagsdesignere har minst en bachelor eller noe tilsvarende fra et eller annet studie innen design/illustrasjon. Om de er utdannet i Norge eller utlandet spiller ikke så stor rolle for oss, men det som er viktig er at man har lært noe både om illustrasjon, typografi, og det å visualisere en historie. Det finnes mange gode skoler, både her hjemme og ute, og hvis dette er noe du vil gjøre resten av livet er det lurt å bruke noen år på å lære mest mulig om faget. Etter at du er ferdig utdannet er det en god investering å lage en skikkelig hjemmeside og presentere bredden din. Norge er et ganske lite land, og det er lurt å mestre flere forskjellige uttrykk. 

Når visste du at det var omslagsdesigner du ville bli?

Jeg har alltid vært glad i bøker, men at jeg ble nettopp omslagsdesigner var litt tilfeldig. Etter vanlig videregående tok jeg to år på tegning- form og farge, og helt tilfeldig fant jeg ut at jeg ville søke på det som i dag er Kunsthøyskolen i Oslo. Der kom jeg inn og studerte design og illustrasjon i 4 og 1/2 år (hovedfag), og da jeg var ferdig begynte jeg å jobbe frilans som illustratør. Jeg jobbet nesten bare for forskjellige forlag, og fordi jeg elsker å lese passet det meg bra. En kort stund jobbet jeg som webdesigner også, men da jeg fikk jobb hos Cappelen i 1999 ble jeg kjempeglad og her har jeg vært siden. 

Kan du beskrive hvor gøy det er å se sine egne omslag stå i butikkhyllene?

Det er fremdeles gøy å se omslag jeg har laget stå i butikkene, men jeg har jo laget veldig mange bøker etterhvert, så jeg blir ikke helt satt ut lenger! Det aller første omslaget jeg fikk trykt, laget jeg da jeg gikk på skolen fordi jeg vant en omslagskonkurranse, og det å få se den boka ferdig var utrolig stas. 

Er det noen dårlige sider ved å ha den jobben du har?

Alle jobber innebærer endel rutinejobbing. Å rette opp den 3. runden med korrektur i en ren tekstbok er ikke spesielt festlig. (Det hender jeg brekker om bøker som ikke er bildebøker.) Eller når frilansere ikke klarer å få til et omslag etter mange skisserunder, og jeg må sende en mail eller ringe og si at vi blir nødt til å bruke noen andre fordi vi ikke kommer noen vei, er ikke det så hyggelig, men det er en del av jobben og må gjøres det også. 

Leser du boka før du designer omslaget?

Hvis det er tid gjør jeg alltid det. Jeg synes det er viktig for å finne stemningen i boka. Jeg liker å vite mest mulig om handlingen, hvordan hovedpersonen ser ut, hvor ting foregår osv, hvilken årstid/tidsperiode osv. Hvis ikke blir det litt som å male et portrett basert på en beskrivelse noen andre gir deg. Du kan treffe blink, men sannsynligheten er litt mindre enn hvis du ser modellen selv. Unntaket er når det er forferdelig mye som skal gjøres, eller vi har veldig kort tid på oss – eller hvis forfatteren og redatøren har en helt klar idé om noe de vil ha på omslaget. Da hender det at jeg bare lager omslaget basert på deres ønsker/beskrivelser hvis jeg tror det kan fungere og bli et interessant omslag.

Temaet på bloggen denne måneden er grønn. Hva forbinder du med fargen grønn?

Jeg forbinder selvfølgelig grønt med natur, miljøvern, våren og alt som spirer og gror. I tillegg er jeg veldig glad i grønt og har mange grønne klær, så jeg forbinder grønt med klesskapet mitt også! 

Vil du vite mer om Elisabeth og jobben hennes? Sjekk ut http://www.bjone.net/ 


jobb, intervju, omslag

Aurora Kolstad

Hei! Jeg er Aurora, 15 år og veldig glad i å lese! Jeg var ungdomsredaktør på Ubok fra høsten 2014 til høsten 2016. Nå sitter jeg i styret! I januar 2016 var jeg med i nominasjonsjuryen i Uprisen. Nå henger jeg fremdeles rundt i litteraturmiljøet i Oslo, bidrar på bibliotek og stikker hodet innom bookstagram en gang i blant. Ellers liker jeg å jobbe i Photoshop, ta bilder, spille basket, gitar, ukulele og litt piano, å dra på kino og henge med bestevennene sine som også liker å lese.

Bøker i dette innlegget