Karakterer som holdes utenfor

Publisert 13. april 2016 12:00, sist redigert 13. april 2016 12:11

Har du noen gang blitt holdt utenfor? Det er ikke en god følelse, men mange har dessverre kjent på den. I bøkenes verden er det også mange tilfeller der karakterer ikke passer inn, er annerledes, blir utestengt, blir ignorert eller av andre grunner blir holdt utenfor. Noen holder til og med seg selv utenfor. Hvis du er nysgjerrig kan du ta en titt på lista vi har laget over bøker med karakterer som er eller holdes utenfor.


Willow av Julia Hoban

Etter at foreldrene til Willow døde i en bilulykke, en bilulykke der hun selv var den som kjørte, har hun følt seg utenfor. I et forsøk på å overleve sorgen og skyldfølelsen har hun begynt med selvskading. Selvskadingen gir henne en kort pause der den fysiske smerten er sterkere enn sorgen, men det varer aldri. Om det er en annen type for selvskading, eller om det er for å unnslippe å konfrontere de andres anklagende blikk, isolerer Willow seg fra menneskene rundt seg, selv når hun tilbringer tid med dem.


Skammarens dotter av Lene Kaaberbøl

Dina er datteren til en skammer og har arvet morens skammarøyne. Fordi hun har skammarøyne er det ingen som vil, og få som kan, se henne i øynene. Folk flest frykter henne eller føler seg ukomfortabel i nærheten av henne, og som om ikke dette var ille nok utestenger også barna på hennes alder henne.


Markspist Måne av Sally Gardner

Standish Treadwell er ikke som alle andre. Han passer ikke inn i det samfunnet han er fanget i. Han har dysleksi og han tenker annerledes. Han tenker i bilder og han tenker med fantasi. Utenfor boksen. Dette bryter med de normer og regler som forventes at alle følger i Sone 7, der Moderlandet holder alle avvikere under strengt oppsyn.


Monsteret kommer av Patrick Ness

Denne boken har flotte illustrasjoner som får frem de såre følelsene som Conor går i gjennom. Ikke minst følelsen av å være isolert, uforstått og usett. Han blir ignorert av alle på skolen, bortsett fra tre gutter som, når de først gir ham oppmerksomhet, ikke gjør annet en å mobbe ham. De andre? De enser ham ikke. Helt siden de fikk vite om sykdommen til moren hans, har de ikke klart å se ham i øynene. Etter at det har gått en del tid er det som om han ikke eksisterer lenger.


Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne

I denne følsomme boken blir hovedkarakteren Bruno holdt utenfor et inngjerdet området der alle går med stripete pyjamaser. Han har måttet flytte fra hjemmet sitt i Berlin. Nå bor han på et sted der det nesten ikke er noen andre enn deres egen familie og noen soldater. Ingen andre hus. Ingen andre mennesker. Ingen andre barn. Men et stykke unna oppdager Bruno at det er mange flere barn, og de går alle sammen i stripete pyjamaser. Problemet er at de er på den andre siden at et høyt gjerde, og Bruno får ikke lov til å komme på den andre siden av det. I stedet for å kunne leke med de andre barna, må han ta til takke med å leke med seg selv, eller enda verre å leke med storesøstera.

Her er noen andre bøker som også har karakterer som er litt utenfor:

  • The Perks of Being a Wallflower av Steven Chbosky - Charlie er en ung og usikker tenåring som har sitt å slite med psykologisk. Han er ikke av typen til å kreve oppmerksomhet, og ganske ofte ender han opp med å kun observere livet rundt seg uten å ta del i det.
  • Odinsbarn av Siri Pettersen - Hirka er menneskr. Halelaus. Et odinsbarn. Noe helt annet enn alle hun har vokst opp sammen med.
  • Hver dag av David Levithan - A holdes utenfor ved at h#n aldri får være samme person mer en én dag. Hvordan kan man virkelig ta del i noe når man mister det for alltid etter kun én dag?
  • Mirakel av R.J. Palacio - August er født med et deformert ansikt på grunn av en genfeil. På alle andre måter er han en vanlig gutt, men mange som ser ansiktet hans klarer ikke å se forbi det.

Hvis du vet om noen flere karakterer som blir holdt utenfor er det bare å skrive det i kommentarfeltet!

Bøker i dette innlegget

Hver dag

David Levithan

Markspist måne

Sally Gardner

Mirakel

R. J. Palacio

Monsteret kommer

Patrick Ness

Odinsbarn

Siri Pettersen

Skammarens dotter

Lene Kaaberbøl

Willow

Julia Hoban

utenfor, liste, april 2016

Emilie

Emilie var tidligere medlem i ungdomsredaksjonen, men sitter nå i Ubok-redaksjonen. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen og skriver i bloggen. Iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Når det kommer til bøker har hun en forkjærlighet for velskrevet fantasy og spennende dystopier.