Katakombens hemmelighet

Publisert 29. juni 2016 16:22, sist redigert 29. juni 2016 16:22

[Foto: Aschehoug forlag]

14 år gamle Robert blir med arkeolog-moren til Roma for å utforske en katakombe – en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben. Alene.

Tror han.

Dette er altså noe av det som står bakpå den bestselgende «Katakombens Hemmelighet», skrevet av Tom Egeland. Man skulle ikke tro at disse fire, korte setningene – bare 28 ord! – skulle ha så stor effekt, men det hadde de! I hvertfall på meg, jeg klarte nesten ikke å vente med å begynne å lese.
I begynnelsen likte jeg faktisk ikke boken så veldig godt. Det var ingenting galt med handlingen, den var spennende nok. Men Egeland skrev på en ganske rar og uvant måte for meg. Det var korte setninger, tilsynelatende uten veldig mange komma – som jeg elsker. Det var korte kapitler, og kapitlene var i tillegg inndelt i flere deler. Så var det forskjellige typer kapitler, for vi fulgte hele tre historier på en gang! Så, det tok litt tid før jeg ble vant til denne måten å skrive på, men da jeg ble det, ble boken fantastisk. Jeg tror til og med setningene blir litt lenger utover i boken, men det kan ha vært meg som ikke lenger syntes de var alt for korte.

En ting jeg liker veldig godt med denne boken, er dens enorme mengde kunnskap. Eller, jeg burde vel si forfatterens enorme mengde kunnskap. Robert – hovedpersonen – holder nemlig en slags journal gjennom hele boken, hvor han skriver om alle ting leseren kanskje ikke kan fra før. Hieroglyfer, helleristninger, kristen historie… Sånne små, interessante notater, som bare understreker hvor god denne boken faktisk er.

En annen veldig bra ting med boken er at du alltid vet hvor du er, og hvem du er der med. Jeg skrev tidligere at det var tre forskjellige typer kapitler, og når jeg ble vant til det, så ble det utrolig praktisk. Dessuten står det alltid på begynnelsen av hvert kapittel hvor vi befinner oss. I Oslo, i Roma, og så videre.

Det er to andre bøker i serien om Robert, «Skatten fra Miklagard» og «Mumiens mysterium». Jeg har ikke lest den siste enda, men om jeg skal dømme på de to første bøkene, så blir den skikkelig bra!
I bok nummer to har arkeolog-teamet og Robert oppdaget en gammel vikinggrav, og i bok tre befinner de seg i pyramidene i Egypt. Alle tre bøkene er fullpakket med både spenning og dramatikk.

Jeg anbefaler serien til alle som ønsker å noe nytt, noe historisk. Jeg anbefaler den også til dere som kanskje bare er ute etter en spennende bok å kose dere med. Disse bøkene bærer preg av at Egeland har valgt alle ordene etter nøye gjennomtenkning.

Jeg har fått intervjue forfatteren selv, både om boken hans og om månedens tema; reising. Her er det han svarte:

Hva var det som inspirerte deg til å skrive denne boken?

Da jeg skulle skrive "Katakombens hemmelighet", som er den første av tre bøker om 14-åringen Robert som er med sin arkeolog-mamma på oppdrag rundt om i verden, hadde jeg lyst til å fortelle en historie full av mystikk og intens spenning. Så tanken på å gå seg bort i en mørk katakombe - altså en enormt gravkammer fullt av skjeletter - føltes både gysende og fristende å skrive om.

Hvordan fant du all informasjonen i boken?

Research, research, research. Men research betyr jo bare å finne ut ting. Jeg finner informasjon i bøker, på nettet og ved å spørre eksperter. 

Hadde du noen/noe som inspirerte deg ekstra mye mens du skrev boken? I så fall, hvem/hva?

Jeg blir inspirert av alle forfattere som skriver noe jeg liker, men jeg kan ikke nevne noen konkrete navn. 

Har responsen på boken overrasket deg på noen måter?

Boken solgte vanvittig bra til ungdomsbok å være, og vant attpåtil Arks barnebokpris. Så den suksessen - og alle de hyggelig mailene jeg har fått fra unge lesere - overrasket meg på en veldig positiv måte. 

Har du reist til noen av stedene du forteller om i bøkene dine?

Ja, ofte har jeg gjort det. Jeg har vært i Roma flere ganger, og også gått nede i katakombene. Selv om jeg er voksen, synes jeg det var litt skummelt. 

Reiser du mye? Research/ferie...

Ikke så veldig mye, men noen utenlandsturer blir det jo hvert år - dels ferie, dels researchturer, dels boklanseringer. 

Hvor liker du best å oppholde deg mens du skriver?

Jeg har et kontor hjemme der jeg bor, og 99 % av det jeg skriver, skriver jeg der.

Bøker i dette innlegget

Mumiens mysterium

Tom Egeland

Skatten fra Miklagard

Tom Egeland

spenning, historie, anmeldelse, reising, intervju, ungdomsredaktør, juni 2016

Jeg liker å lese og skrive, jeg spiller også piano og gitar, og går i speideren. Jeg leser ganske mye forskjellig. Jeg leser også manga og ser på anime. Skriving er også en av mine hobbier, og jeg holder for øyeblikket på å redigere en bok jeg skrev i November 2015, ved navn Gudenes Krig. Jeg er en del av ungdomsredaksjonen, og har vært det siden høsten 2015.