Kjærlighetens bakside

Publisert 30. mai 2016 12:00, sist redigert 31. mai 2016 17:39

Alle har kjent på den følelsen av å være sjalu i større eller mindre grad, og en del kjenner på den oftere enn andre. Sjalusi kan iblant være en liten grønn djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser, og det er flere grunner til at det utløses. Det kan blant annet komme av at du selv har opplevd omsorgssvikt eller at du er redd du kan bli sviktet. Sjalusi kan også forekomme blant søsken som konkurrer om foreldrenes oppmerksomhet eller det kan oppstå av å se på vennen din som er mer suksessfull enn deg. Alt i alt kan vi konkludere med at frykt ligger bak denne sjalusien.

Sjalusi er viktig følelse da den bevarer sosiale bånd. Allikevel gjør sjalusi som regel mer harm enn godt, og det er også med på å skape et mer turbulent forhold til din partner eller søster. Derfor er det verdt å lytte til den. Sjalusi som en følelse har vært et tema i mange romaner. I denne teksten skal jeg se nærmere på bøker som omhandler grønn sjalusi da månedens tema er grønn. Jeg har valgt å ta for meg 4 bøker som alle inneholder forskjellige typer sjalusi.

 The selection – forutsigbar sjalusi

The Selection av Kiara Cass foregår i en framtidssamfunn hvor 35 jenter konkurrer om en gevinst; nemlig å vinne prins Maxons hjerte. En av dem er vår hovedperson, America Singer. Hun tilhører en av de laveste kastene og prøver ut lykken da dette er en gylden mulighet til å unnslippe livet lagt ut for henne siden hun var ung. Under The selection er det 35 jenter som bor i et og samme palass, noe som fører til mye drama og sjalusi. Det er veldig forutsigbart at det oppstår sjalusi mellom jentene da de blir satt til side av Prins Maxon og er ikke lenger i sentrum. Spesielt er det vår hovedperson som blir rammet av dette da mange fort merker den unektlige gode kjemien hun deler med Prins Maxon. Derfor blir  America fort sett på som en hindring av alle som er fast bestemt for å vinne han. Hun opplevde blant annet at de resterende jentene prøvde å finne feil ved henne og sabotere hennes forhold med prinsen som skyldes i grunn at de føler seg veldig skremt og truet av henne. En av kandidatene som gjorde seg veldig merkbar var Celester som provoserte en av konkurrentene, noe som resulterer i et slag i ansiktet. I tillegg, rev hun i stykke ermene til Americas kappe. Men det må sies at America heller ikke var noen unntak. Når hun begynner å få ordentlige følelser for prins Maxon er det selv for hun helt uunngåelig å ikke bli sjalu på jenter som får tilbrakt mer tid med prinsen.

Som vi kan se, spiller sjalusi derfor en viktig rolle i denne boka, og derfor er det naturlig for meg å velge denne boka.  Sjalusi har utformet karakterene i boka og gir boka et særpreget trekk. Mange må forstå at jentene befinner seg i en situasjon som er helt utenom det vanlige som virker både fysisk og psykisk på jentene.

En annen grunn til at denne boka står i denne lista skyldes trekantdramaet mellom America, Prins Maxon og Aspen. Aspen har fortsatt følelser for America og gjør alt i hans makt for å vinne henne tilbake. Naturligvis blir han sjalu på prinsen som gjengjelder følelsen (ikke før langt senere i boka). I tillegg er det kastesystemer, noe som gjør at mange av de som tilhører lavere kaster er sjalu på de med høyere kaste.

Vampire Academy – når sjalusi oppstår som et resultat av forbudt kjærlighet

I Vampire Academy av Richelle Mead er både professorer og elever sjalu på Roses (hovedpersonen i boka) ferdigheter. I tillegg til at hun utgjør en stor trussel, er hun også ganske pen og drar derfor mange gutter som tilfeldigvis er Morois. Det at mange Moroi viser interesse, (vampyrer) er en grunn alene til hennes anspente forhold til alle. Litt lenger inn i boka får hun en veldig god kontakt med sin arrogante, men kjekke trener/mentor Dimitri Belikov.  Begge har sterke følelser for hverandre, men vil likevel ikke gi etter for sine lyster da det er mange faktorer som spiller inn. Ikke bare er han mye eldre enn henne, men de kan heller ikke være sammen grunnet regler som tilsier det. Denne boka er med andre ord fylt med mye drama og sjalusi, da Dimitri blir utrolig sjalu når en annen gutt får et godt øye til Rose. Men så har han også sine grunner for å være overbeskyttende.

Bully - når en gutt er sjalu på ei jente

Det er vanlig at man blir sjalu på en av samme kjønn, men nokså uvanlig at man blir sjalu på en av den motsatte kjønn. Bully som inngår i serien Fall Away, er et eksempel på dette. Boka er skrevet av Penelope Douglas og foregår i USA. Vår hovedperson, Tate, blir mobbet og pinet av Jared. Ut i boka, tar Jared henne til side og forteller at det var sjalusi som stod bak alle hans handlinger. Derfor er denne boka et godt eksempel på at sjalusi kan gjøre deg ugjenkjennelig. Den får deg til å gjøre ting du ellers ikke vil ha gjort.

Rubinrød - når misunnelse ligger på lur mellom søsken

I Rubin Rød av Kerstin Gier er ikke Gwendolyn og kusinen, Charlotte, helt på samme bølgelengde. Gwendolyn har helt siden hun kan huske vært i skyggen for hennes kusine Charlotte. Charlotte har arvet det spesielle genet som gir henne evnen til å reise i tid, og familiens tid og oppmerksomhet har derfor vært rettet mot å forberede Charlotte på dette. Nå viser det seg at det er Gwendolyn som har arvet denne genen, og det brytes umiddelbart sjalusi løs i familien. Særlig tante Glenda(Charlottes mor) går helt bananas og tar ikke nyheten så særlig bra. Som datteren, er hun veldig arrogant og bærer nag mot Grace(Gwens mor) og sjalusi spiller her en vesentlig rolle.

Også Gwendolyn sammenligner seg selv konstant med Charlotte da Charlotte er utrolig dyktig i alt hun gjør og blir beskrevet som utrolig vakker. Charlotte er også ganske arrogant av seg som delvis skyldes all den oppmerksomheten hun har fått grunnet tidsreisegenet. Når hun oppdager at det er Gwendolyn som har arvet genet, misunner hun Gwen for å ta all oppmerksom som hun en gang hadde. Som en konsekvens av dette, begynner hun å snakke ufine ting om henne bak hennes rygg. I tillegg er hun veldig forelsket i Gideon, noe som forsterker sjalusien da hun vet at Gwen har større sjanse hos han.   


Har du lest noen bøker med karakterer som er grønne av sjalusi?

Bøker i dette innlegget

Rubinrød

Kerstin Gier

The Selection

Kiera Cass

Vampire Academy

Richelle Mead

sjalusi, grønn

Abbera Ramanan