Den vonde kjærligheten

Publisert 4. mars 2016 21:27, sist redigert 4. mars 2016 13:56

Kjærlighet er jo som regel noe vi forbinder med gode følelser. Glede, spenning - ja, det hender også, lykke! Det er allikevel et faktum at noen av de aller sterkeste kjærlighetshistoriene ikke er lykkelige, men triste, vonde og tilsynelatende helt uten håp. Vi har derfor samlet en liste over noen favoritter der kjærligheten ikke lenger er rosenrød, bøker som får tårene til å trille eller som får en til å prise seg lykkelig over at man i alle fall ikke er forelska.

Helt siden jeg så den hippe filmatiseringen av Romeo og Julie, med Leonardo DiCaprio som den kjekkeste Romeoen noen sinne, har jeg trykket den fortellingen til mitt hjerte. Jeg har sett den i et utall oppsetninger på teater og jeg leser gjerne boka selv en gang i ny og ne. Den må være definisjonen på ulykkelig kjærlighet, og går rett hjem hos meg. Det ultimate er jo når begge dør på grunn av forbudt kjærlighet. Men hva med når den ene blir igjen, eller man er veldig forelska men samtidig så usigelig trist. Er det i det hele tatt mulig å leve videre!?

I Uprisens vinnerbok fra 2013, Sammen skal vi holde himmelen, blir vi kjent med Luka og Gard. De lever begge på siden av samfunnet, og finner sammen nettopp i å stå utenfor. De lever intenst og kjærlighetsfylt - og som det ultimate tegnet på ekte kjærlighet bestemmer de seg for å bytte hjerter. Bokstavelig talt, ja. Det er ikke uproblematisk. Uten å spoile vil jeg også legge til at oppfølgeren Døgnfluedans fører oss videre inn i mørket...

Kjærlighet er jo ikke bare noe som er mellom kjærestepar, men også til familie og venner. I Himmelen begynner her er det nettopp i spennet mellom dette spenningen ligger. Lennie har en søster som hun elsker høyt, men plutselig en dag faller hun om og dør helt uventet. Sorgen Lennie kjenner på er bunnløs. Samtidig dukker det opp et lyspunkt, en forelskelse som får hele kroppen til å krible, samvittigheten tære og hun rives mellom sitt gladeste og det aller mørkeste hun har på samme tid. 

Emma har møtt den kjekke fyren og forelska seg i sommerferien. Når høsten kommer må han reise og hun blir sittende ensom igjen. Og hjertet mitt bare forteller levende om forelskelse, kjærlighetssorg og om tiden som kommer etter... For det er mulig å forelske seg på nytt, er det ikke?

I Hjertets fryd er ingen døde, men livet ser allikevel mørkt ut. For når du har fått smaken på noe, blitt stupforelska, gledet deg til å komme hjem til henne, men så er ikke hun der. Hva da? Det hele fortelles gjennom en rekke gjenstander: en plante, en pakke kondomer, et barberblad, blant annet. Alle disse forteller noe om henne, og om han som står igjen med følelsen av en uendelig gap. Boka ble kåret til den beste svenske kjærlighetsboka tilbake på 90-tallet og er en favoritt blant flere av oss i Ubok-redaksjonen!

Bøker i dette innlegget

Døgnfluedans

Ellen Fjestad

Himmelen begynner her

Jandy Nelson

Hjertets fryd

Per Nilsson

Og hjertet mitt bare

Elen Betanzo

Romeo and Juliet

William Shakespeare

kjærlighet, død, kjærlighetssorg, liste, mars 2016

Nora

Nora er en bokelsker som syns leseglede er viktigere enn litterær teori. Til daglig jobber hun i bokhandel. Ved siden siden av er hun bokblogger, drømmer om hage og leser helst litt triste, hverdagslige bøker. Nora er med i Ubok-redaksjonen.