Kunsten å hoppe ut av vinduet!

Publisert 10. desember 2014 16:35, sist redigert 10. desember 2014 16:36

Camilla Otterlei er aktuell i høst med ungdomsromanen Selma og Louise


Jeg var en kjedelig ungdom. Jeg var flink på skolen, flink i idrett, kom hjem når jeg skulle og gjorde ikke så mange sprell. Når jeg tenker tilbake, skulle jeg ønske jeg hadde gitt mer f og hoppet ut av vinduet. Jeg hadde jo lyst, men jeg turte ikke. Kanskje var jeg redd for å få kjeft, kanskje var jeg bare usikker. Det gjorde meg uansett ganske ulykkelig.

Det er kjedelig å føle seg kjedelig. Frustrerende å være frustrert. Å aldri føle seg bra nok selv om du gjør det bra. Men det er ikke så lett å skulle tenke selv når du alltid har styrt etter hva andre mener. Å våge å kjenne etter: Hva vil du med ditt liv? Ikke hva mamma, pappa, læreren eller vennene vil, men hva du drømmer om.

Jeg klarte til slutt å tenke selv. Da jeg begynte å studere kunst i Bergen (som jeg faktisk hadde lyst til) og tok noen ordentlige runder med meg selv. Senere gikk jeg fra å lage bilder til å skrive bøker. Jeg er ikke så stolt av at det tok så lang tid å finne ut av hva jeg ville, men jeg er veldig glad for at jeg kan bruke frustrasjonen jeg følte når jeg nå skriver. Jeg vet hvordan det føles å være på feil sted. Jeg vet hvordan det er å ha lyst til å hoppe ut av vinduet, men ikke våge.

Så kanskje er det derfor jeg ”dytter” Hildegard (Louise) ut av vinduet i den siste ungdomsboka mi, Selma og Louise. Hun er 15 år, ensom og overkontrollert av moren sin. Når kusinen Selma kommer fra Bergen på besøk, lar hun seg motvillig overtale til å bli med på roadtrip i morens stjålne bil (uten at noen av dem har lappen). Og plutselig er Hildegard ute i verden. Og i den virkelige verden finnes det mange farer, men det finnes også håp. Håp om at noe kan forandre seg. Bli bedre. Og i møte med nye mennesker ( en gutt ;) og uvante situasjoner, oppdager Hildegard at hun er sterkere enn hun trodde hun var. Hun kan fikse sitt eget liv!Har du tenkt over at det du opplevd i ditt liv kan være materialet i ei bok eller en film? Enten du har vokst opp på bygda eller i byen, i en storfamilie eller med skilte foreldre. Blitt mobbet eller vært superpopulær. Du kan noe om det å være menneske, som det går an å skape en karakter eller historie ut i fra. Men egentlig så håper jeg at du lever ditt liv sånn som du ønsker. At du våger å dra på et spennende eventyr av og til, og utforske verden. For det er jo litt synd å bare skrive om å hoppe ut av vinduet – i stedet for å faktisk gjør det! Det er jo tross alt i det virkelige livet det skjer!


mot, forfatterblogg, desember 2014

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget