Leserintervjuet - hvorfor leser Dina?

Publisert 26. april 2016 14:13, sist redigert 9. mai 2016 20:15

Leserintervjuet er en ny bloggspalte her på Ubok. Vi vil intervjue unge lesere om hva de leser, hvorfor, hvor og hvordan de liker å lese. Kanskje får du noen gode tips? Send oss gjerne en melding hvis du vil være med på leserintervjuet senere!
Første leser er Dina Røinaas som er 14 år og går i niende klasse på Gjettum Skole. 
[Foto: Aftab Uzzaman: Read]


Å LESE

Hva liker du å lese?

Jeg liker å lese mye forskjellig, og føler egentlig at jeg har to forskjellige sider. Den ene er at jeg liker å lese ungdomslitteratur, som kjærlighetsbøker, om vennskap og bøker som er skolerelatert, at hovedpersonen(e) går på en skole, og at de er unge. Mens den andre siden er at jeg også liker veldig godt å lese om folk som har det vanskelig, med forskjellige ting som problemer hjemme, dop, vold osv. Også mer voldelige, med slåsskamper og sånne problemer. Et eksempel her er kanskje boken Kaoskrigeren av Annette Münch, fordi den innebærer så mye forskjellig, humor, slåsskamper, vennskap, dop og familieproblemer. Da det er litt mer spenning enn i vanlige romanse/drama-bøker, som også er fine å lese. 

Jeg liker også å lese bøker som får meg til å tenke, og biografier, eller bøker som er skrevet av folk jeg ser opp til, som youtuberen Connor Franta sin bok, og John Green sin The Fault in Our Stars.

Hvorfor liker du å lese?

Jeg liker å lese fordi jeg kommer meg litt vekk fra hverdagen og inn i en ny verden der det bare er fokus på rollene i boken, og hvor det er deres problemer som må løses og ikke mine. En annen grunn er også at det er en måte å få ideer til historier jeg kan skrive selv, for å få skrivetrening.

Hva er bra med å lese?

Jeg mener at det å lese er bra fordi man får et innblikk over hvordan andre folk kan føle seg, selv om man ikke føler det slik selv. Og at man får lest om hendelser som kan være normale. Noen ganger når man leser, så lærer man også forskjellige ting, uansett om du leser det i skolebøker, fritidsbøker eller biografier, og man kommer seg inn i en helt annen verden. Noe annet du kan få bruk av å lese, er at du kan bli bedre til å skrive. Enten om det er historier, fortellinger, artikler, noveller eller små tekster som du bare kommer på.

Hvor liker du å lese?

Jeg kan lese mange steder, men liker mest å lese steder der det ikke er så mange folk, og hvor det er litt stille. Jeg klarer ikke å fokusere meg når det er mange ungdommer som bråker i et klasserom, eller et sted der man beveger seg fort, for eksempel bil, men liker å lese med musikk på ørene, fordi det gir en rolig ”vibe”.

Jeg liker å lese på rommet mitt, på fjellet og på Sørlandet aller mest, med utsikt over havet, fjell eller skog, med rolig musikk i bakgrunnen. (Hørtes veldig klisjé ut :) )

Når liker du å lese?

Det kommer an på forskjellige ting, men jeg kan egentlig lese når som helst. Jeg liker å lese for å komme meg bort fra ting, så når jeg er stressa eller vil komme meg litt bort fra familien og venner, så er det veldig godt å lese en bok. Allikevel er det nok slik at akkurat når jeg er veldig stressa så kan det være at jeg ikke klarer å ta meg tid til å sette meg ned å lese.

Hva gjør det vanskelig å lese?

Det som gjør det vanskelig å lese for meg, er bråk og det at jeg føler jeg ikke får tid. Når man har mye skolearbeid og i tillegg skal klare å være med venner, pluss at man må få litt søvn, så blir det noen ganger ikke tid til å lese. Og det er jo litt synd, fordi da føler jeg at man nesten ikke klarer å slappe av heller.

Hvordan velger du de bøkene du leser?

Hvis jeg går rundt på et bibliotek eller en bokbutikk, så er det coveret, tittelen og baksiden jeg ser mest på. Det første jeg får øye på er tittelen, så den må være interessant. Deretter ser jeg på coveret, og leser på baksiden hva boken handler om. Hvis jeg fortsatt er usikker, så begynner jeg å lese de første sidene i boka.

Noen ganger har jeg fått anbefalinger av bøker. Da leser jeg anbefalingene godt igjennom, hvis jeg synes den høres spennende går jeg og låner eller kjøper den. Jeg ser også på forfatteren, og hvis jeg har lest en bok av en forfatter som jeg synes var bra, så pleier jeg å se om hun/han har skrevet noen andre bøker. 

Dina er 14 år og elsker å lese. 

"En god bok og noe god musikk er alt jeg trenger.. (hadde også vært godt med en kopp kakao med krem) :)"

ungdom, intervju, lese, lesetips, april 2016, leserintervjuet

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget