Litteraturfestivalen på Lillehammer!

Den 26. – 31. mai var det klart for årets litteraturfestival på
Lillehammer og Ubok var selvsagt tilstede. Det var en uke fullspekket med
gøyale aktiviteter, fengslende foredrag og spennende forfattersamtaler.
Her er noen høydepunkter fra festivalen!
Det mest inspirerende:

Det kuleste:
Finn morderen! Dette gikk ut på at deltakerne selv skulle løse en mordgåte. En klassisk krimhistorie var forenklet og navn byttet ut, slik at det skulle ikke være for enkelt å løse gåten for en krimkjenner. Blant tilhørerne var to plukket ut til å være privatetterforskere, og de kunne vinne et forstørrelsesglass (noe som er et must for ekte detektiver). Alle oss andre kunne tipse og hinte til våre valgte detektiver, men vi kunne ikke gi selve svaret.
Det som vekket konkurranseinstinktet:
Barne- og ungdomsbokquiz! Ubok tok en hederlig tredjeplass (men vi vant i fjor :) og er storfornøyd. Vi hadde tatt på krigsmaling for anledningen så vi var uansett kulest av alle.
Det mest interessante:
Forfattersamtale med Simon Stranger og Per Nilsson, forfatterne av to skremmende dagsaktuelle bøker: De som ikke finnes og Svenne. Om papirløse flyktninger, som er mennesker ingen ser. Om ekstreme politiske svingninger og karismatiske ledere. To bøker som virkelig får deg til å tenke, og to forfattere i en samtale om viktige og interessante tema som: Er noen mennesker viktigere enn andre? Hva ville du ha gjort?
Det mest overraskende og morsomste:
Trilogien om Kristin Lavransdatter oppsummert på 30 minutter. Kan det virkelig være morsomt? Ja, med Liv Guldbrandsen, så! Kan ikke skrives om, må bare oppleves.
Det mest musikalske:
Da noen av forfatterne bak Volum. En spilleliste skulle snakke om boken var det selvsagt med musikk - og det var fire av forfatterne selv som stod for den. Stein Erik Lunde, Hans Petter Laberg og Tania Kjeldset er både musikere og forfattere, og programleder Arne Svingen viste at han også hadde musikalsk talent. Samtalen dreide seg hovedsakelig rundt det å bruke musikk i litteraturen på ulikt vis.
Arrangementet ble avsluttet med fremvisning av bokvideoene laget av elever på Lillehammer i april, i regi av Ubok. Det var stor stas! Hvis du vil kan du også se videoene her.
Det mest gjentagende temaet for ungdom:
Dystopi! Ingen tvil om at vi er inne i en dystopi-æra. Sigbjørn Mostue, Tor Arve
Røssland, Guri Fjeldberg, Torborg Igland, Per Nilsson og Nina Aalstad hadde
alle litt å si om emnet.
En ekstra stor gratulasjon til Sogbjørn Mostue, som fikk den gjeveste prisen av dem alle: Uprisen, for den skumleste av de skumle dystopiene: I morgen er alt mørkt. Les mer om boka, forfatteren og prisen i dette blogginnlegget.
Det mest intense:

Det mest forfriskende:

Takk for oss! Gleder oss veldig til neste år!
Lillehammer, litteraturfestival, mai 2015
Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.