Litteraturfestivalen på Lillehammer!

Publisert 1. juni 2015 15:05, sist redigert 4. juni 2015 22:28

Den 26. – 31. mai var det klart for årets litteraturfestival på Lillehammer og Ubok var selvsagt tilstede. Det var en uke fullspekket med gøyale aktiviteter, fengslende foredrag og spennende forfattersamtaler. 

Her er noen høydepunkter fra festivalen!

Det mest inspirerende: 

Det har ingenting å si. Femten elever fra Hammartun, Steinerskolen, Smestad og Åretta ungdomsskole stod foran et publikum på 200 jevngamle medelever og framførte egne tekster. Dette var resultatet av et fire dagers skrivekurs ledet av forfatteren Widar Aspeli. Tekstene var samlet i en tekstsamling - Det har ingenting å si – som alle kunne få et eksemplar av. Antologien inneholder individuelle tekster samt én felles tekst. Aspeli kunne fortelle at mange av kursdeltakerne hadde oppdaget at de hadde en skriveglede de ikke visste at de hadde båret på. Flott ungdom og flotte tekster. Ett ord: wow!

Det kuleste:

Finn morderen!  Dette gikk ut på at deltakerne selv skulle løse en mordgåte. En klassisk krimhistorie var forenklet og navn byttet ut, slik at det skulle ikke være for enkelt å løse gåten for en krimkjenner. Blant tilhørerne var to plukket ut til å være privatetterforskere, og de kunne vinne et forstørrelsesglass (noe som er et must for ekte detektiver). Alle oss andre kunne tipse og hinte til våre valgte detektiver, men vi kunne ikke gi selve svaret. 


Det som vekket konkurranseinstinktet: 

Barne- og ungdomsbokquiz! Ubok tok en hederlig tredjeplass (men vi vant i fjor :) og er storfornøyd. Vi hadde tatt på krigsmaling for anledningen så vi var uansett kulest av alle. 


Det mest interessante:

Forfattersamtale med Simon Stranger og Per Nilsson, forfatterne av to skremmende dagsaktuelle bøker: De som ikke finnes og Svenne. Om papirløse flyktninger, som er mennesker ingen ser. Om ekstreme politiske svingninger og karismatiske ledere. To bøker som virkelig får deg til å tenke, og to forfattere i en samtale om viktige og interessante tema som: Er noen mennesker viktigere enn andre? Hva ville du ha gjort?

Det mest overraskende og morsomste: 

Trilogien om Kristin Lavransdatter oppsummert på 30 minutter. Kan det virkelig være morsomt? Ja, med Liv Guldbrandsen, så! Kan ikke skrives om, må bare oppleves.

Det mest musikalske: 

Da noen av forfatterne bak Volum. En spilleliste skulle snakke om boken var det selvsagt med musikk - og det var fire av forfatterne selv som stod for den. Stein Erik Lunde, Hans Petter Laberg og Tania Kjeldset er både musikere og forfattere, og programleder Arne Svingen viste at han også hadde musikalsk talent. Samtalen dreide seg hovedsakelig rundt det å bruke musikk i litteraturen på ulikt vis. 

Arrangementet ble avsluttet med fremvisning av bokvideoene laget av elever på Lillehammer i april, i regi av Ubok. Det var stor stas! Hvis du vil kan du også se videoene her

Det mest gjentagende temaet for ungdom:

Dystopi! Ingen tvil om at vi er inne i en dystopi-æra. Sigbjørn Mostue, Tor Arve Røssland, Guri Fjeldberg, Torborg Igland, Per Nilsson og Nina Aalstad hadde alle litt å si om emnet. 

En ekstra stor gratulasjon til Sogbjørn Mostue, som fikk den gjeveste prisen av dem alle: Uprisen, for den skumleste av de skumle dystopiene: I morgen er alt mørkt. Les mer om boka, forfatteren og prisen i dette blogginnlegget


Det mest intense: 

Ferdigsnakka LIVE! Fem forfattere fremfører egne tekster akkompagnert med musikk. Forfatterne som opptrådte var Rune Christiansen, Maria Kjos Fonn, Vigdis Hjorth, Geir Gulliksen og Fredrik Høyer. Musikken stod Sara Kolstad og søsteren for. Det var lunt, friskt, intenst og nært, og med en fyrverkeriavslutning av Fredrik Høyer. Dette var bra! Ferdigsnakka.
Det mest forfriskende: 

Vera Micaelsen og A. Audhild Solberg fortalte om bøkene sine Discosatan og Kampen mot superbitchene, og fortalte raust om pinligheter fra sine egne ungdomsår (vi fikk til og med se bilder av en ung Vera og Audhild). Det var en samtale med mye latter og åpenhjertighet. Vi fikk også innblikk i forfatternes spionvaner, tips til hvordan ta hevn over superbitchene (skriv bok!), ikke minst fikk vi se film av hva discojazz og freestyle er. For dere som skal lese boken kan det være morsomt å sjekke ut dette fenomenet på YouTube. Vi er fascinert av discojazz.


Takk for oss! Gleder oss veldig til neste år!

Lillehammer, litteraturfestival, mai 2015

Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.

Bøker i dette innlegget