Månedens bok: Hva er greia?

Publisert 9. mai 2016 14:46, sist redigert 9. mai 2016 15:05

Forfatter: Marci Lyn Curtis
Originaltittel: The One thing
Oversetter: Stian Omland


Hvordan ville du taklet det dersom du plutselig ble blind i en alder av 17?

Det er et spørsmål det er vanskelig å svare på for alle oss som tar synsevnen for gitt. 17 år gamle Maggie Sanders har, helt siden hun mistet synet som et resultat av en hjernehinnebetennelse for seks måneder siden, hatt en sterk opprørstrang. Så sterk er hennes motvilje mot å tilpasse seg sitt nye liv at hun har måttet få tildelt en tilsynsverge som skal hjelpe henne med å bedre oppførselen.

Maggie er ikke på noen måte interessert i den hjelpen hun blir tilbudt. Hvorfor skulle hun være det? Blindheten har sørget for at hennes store fotballdrøm er knust, hennes beste venner har forlatt henne og foreldrene hennes behandler henne på en helt ny måte. Hun må nå gå på skole for sterkt synshemmede, og alle prøver desperat å få henne til å adoptere holdningene til klassekameraten Clarissa. Perfekte, positive Clarissa, som har vært blind hele livet og som går på bakekurs, kjøper sin egen kaffe og flørter med baristaen og som alltid gjør det bra på skolen. Nei, Maggie velger heller å forholde seg til alt og alle med distanse og en stor dose ironisk humor.

Så en dag ser Maggie Ben. Eller det vil si, først sklir hun og slår hodet sitt kraftig, og så ser hun Ben.  Har hun blitt gal? Men Ben virker ekte nok han, og alle andre kan se ham også. Kan fallet faktisk ha gitt henne synet tilbake? I så fall er det rart, for saken er at det kun er Ben hun ser.

Ben er ti år og helt annerledes enn noen tiåring Maggie har møtt. Han lider av ryggmargsbrokk, og livet hans er alt annet enn enkelt. Men i motsetning til Maggie ser han ingen hindringer – kun muligheter. Bens nærvær gir Maggie ny tro på tilværelsen. Ikke bare gjør han det mulig for henne å se, om så bare litt, men hun innser også at man ikke nødvendigvis må si fra seg alle drømmene sine bare fordi ting ikke ble helt som man hadde planlagt og håpet på.

Det hele blir tilført en god dose komplisert når Maggie finner ut at broren til Ben er selveste Mason Milton. Mason Milton, den uimotståelige kjekke frontfiguren i favorittbandet hennes. Mason er dessverre så vant til hysteriske fans at han raskt konkluderer med at Maggie har et dårlig skjult motiv bak all tiden hun tilbringer med den tiårige broren hans. Spesielt fordi han mistenker at hun ikke er så blind som hun gir uttrykk for.

Uten å røpe for mye av handlingen kan jeg si at Maggie etter hvert, og med stor sorg, finner ut av hvorfor hun kan se akkurat Ben, og et lite knippe andre mennesker og dyr. For å hjelpe Ben, blir hun nødt til å gi slipp på sin knallharde fasade, og å gjøre det hun så lenge har unngått: Hun må be om hjelp.

«Hva er greia» er en rørende og morsom historie som vi alle kan lære mye av. Den handler om å tørre å akseptere den man er, uansett hvor vanskelig det måtte være og om å klare å vise at man er sårbar. Maggie forstår etter hvert at for å kunne stable en fremtid på bena, er hun nødt til å gi slipp på den fortiden hun så desperat holder fast ved. Og hvorfor i all verden skal man holde fast i fortiden, når det er akkurat nå romantikken blomstrer?

Dette er en bok som sklir rett inn i den såkalte «John Green»-sjangeren, som vi skal ha et eget innlegg om her på Ubok senere denne måneden. Stikkordene er i hvert fall latter og tårer, sterke relasjoner, vennskap og kjærlighet. Så gled dere til en perle av en bok! 


Bøker i dette innlegget

Hva er greia?

Marci Lyn Curtis

vennskap, sorg, sykdom, kjærlighet, blind, månedens bok, handikap, mai 2016

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.