Månedens bok: Utvelgelsen

Publisert 7. mars 2016 10:26, sist redigert 7. mars 2016 17:48

Månedens bok denne gangen er Utvelgelsen av Kiera Cass. I denne boka er det masse kjærlighetsdrama så den passer perfekt til månedens tema.

Det er ganske nøyaktig et år siden jeg leste The Selection som er den engelske tittelen. Denne boka var noe helt for seg selv. Jeg husker ikke akkurat hvorfor jeg plukket den opp, men det hadde nok en god del med bokomslaget å gjøre. Den friske blå fargen, og kjolen som måtte være minst tre ganger så stor som modellen, insisterte på at å lese denne boka ville være like forfriskende som å puste inn en lett bris.

Jeg viste ikke mye mer om hva jeg gikk til, men jeg hadde en fornemmelse av at dette kom til å bli en morsom bok. Jeg hadde hørt litt om den på forhånd. Jeg viste blant annet at det var en dystopi, men om denne boka kan sammenlignes med andre dystopier, som the Hunger Games og Divergent er jeg fortsatt usikker på. Ja, den kan klassifiseres som en dystopi. America Singer, vår hovedkarakter, lever i et samfunn hvor alle blir satt i en bås etter hvilken kaste de tilhører. Det er store sosiale forskjeller og forsøk på å jobbe seg oppover i hierarkiet er nærmest umulig.

Boka er krydret her og der med sosial uro, men dette blir nok overdøvet av alt dramaet som America opplever. Dramaet utspilles som følge av at hun ufrivillig blir en deltaker i en konkurranse blant 34 andre jenter. De er blitt valgt ut til å kjempe om hvem av dem som skal gifte seg med kronprins Maxon. Det er så klart mye på spill når 35 vakre jenter kjemper for muligheten til å bli Illeas neste dronning. Her blir det romantiske og det politiske spillet blandet. Ikke alle jentene er like flinke til å spille, men de som er det er virkelig dyktige og de vet hvordan de spiller på andres usikkerheter. Spydige kommentarer og overbærende blikk kommer ingen unna i denne konkurransen.

Det verste og det beste ved boka var nok America Singer selv. Hun var den mest ubesluttsomme og frustrerende karakteren jeg har vært borte i på veldig lenge. Og her kommer kjærlighetsdramaet inn. America klarer nemlig ikke å bestemme seg for hva hun vil med livet eller hvem hun ønsker å leve det med. Hun bestemmer seg aldri for om hun vil være med på konkurransen eller ikke, det bare blir sånn fordi hun ikke klarer å komme til noen god beslutning på egen hånd. Og når hun må forlate kjæresten for å bli med på konkurransen, klarer hun heller ikke bestemme seg for hvordan hun skal takle det. Hun bare lar seg, halvt uvillig, lede in i en verden med frillete kjoler og politiske spill. Alle tankene som suste gjennom hodet hennes før hun kom til en beslutting hoppet fra det ene perspektivet til det andre. Dette var noe syntes var både utrolig frustrerende og veldig underholdende. Det fikk meg til plukke opp de neste to bøkene i serien med en gang jeg la ned den første og jeg leste dem alle ut i løpet av 8 dager.

Da jeg først hørte at boka skulle komme ut på norsk var jeg veldig spent. Det er jeg fortsatt. Jeg likte boka veldig godt. Å lese den var en virkelig forfriskende og artig opplevelse. Jeg håper boka blir lest og satt pris på av alle som ønsker seg en lett og underholdende leseropplevelse. En leseropplevelse med masse jentedrama, kjærlighetsproblemer, intriger og politiske spill.

Bøker i dette innlegget

The Elite

Kiera Cass

The Heir

Kiera Cass

The One

Kiera Cass

The Selection

Kiera Cass

Utvelgelsen

Kiera Cass

eventyr, dystopi, kjærlighet, kongelige, månedens bok, mars 2016

Vera var tidligere med i ungdomsredaksjonen, men er nå med i "voksen"-redaksjonen. Hun er 20 år og studerer for å bli bibliotekar. Her på Ubok legger hun inn bøker i bokbasen, skriver litt i bloggen og iblant stikker hun også hodet inn på forumet. Hun er også med på ulike arrangementer som forfatterintervju og uboks lesesirkel.