Mino-trilogien

Publisert 18. mai 2016 14:04, sist redigert 18. mai 2016 16:00

Vi merker kanskje ikke så voldsomt mye til de menneskeskapte miljøforandringene her oppe i det kalde og skjermede nord sånn fra dag til dag, men mange andre steder i verden er rammet av en skremmende utvikling. Folk er på flukt fordi de mister hjemmet og livsgrunnlaget sitt. Vi er vitne til ekstremt raskt økende verdensbefolkning med tilsvarende økende behov for mat. Vi kultiverer stadig nye landområder, hugger ned regnskog på jakt etter verdifull olje, og etter hvert kanskje enda mer verdifull beitemark for dyr. Men hva er konsekvensene? Hva kommer til å skje med kloden vår, og ikke minst menneskeheten, dersom vi fortsetter å bruke opp ressursene og ikke tar klimaforandringene på alvor?

Nå føler du kanskje at dette er et i overkant pessimistisk innlegg sånn rett etter feiring av nasjonaldagen og greier, men jeg skal holde meg i det hjørnet et liten stund til.

Flere forfattere har eksperimentert med nettopp denne tanken om hva som kommer til å skje, både i nær og fjern fremtid dersom vi ikke gjør noe drastisk for å endre utviklingen. Akkurat dette har vi allerede laget en egen liste over tidligere denne måneden (se den her), men én bokserie fortjener å bli nevnt med litt ekstra trykk.

Mino-trilogien av Gert Nygårdshaug er en serie som ble skrevet allerede i 1989 (Mengele Zoo), 1995 (Himmelblomsttreet) og 2003 (Afrodites basseng). Det er altså hele 27 år siden Mengele Zoo ble gitt ut for første gang, og serien blir faktisk bare mer og mer aktuell.

Vi møter unge og uskyldige Mino, sommerfuglfangeren som er født og oppvokst i en av Latin-Amerikas frodige og uberørte regnskoger.

En dag inntreffer katastrofen. Et knippe kapitalistiske, multinasjonale aktører på søken etter olje raserer regnskogen og slakter urbefolkningen. Mino kommer seg unna, men står nå alene og foreldreløs igjen og sverger hevn over de som står bak.

Dette blir starten på Minos lange reise ut av uskylden, og til et borgerkrigsherjet Europa på randen av sammenbrudd. Som grunnleggeren av miljøterrorgruppen Mariposa Mimosa planlegger han å gjennomføre «Den store planen» - den ultimate hevnen over kapitalismens hensynsløse utnyttelse av naturen. 

Mino-trilogien er tre solide bøker spekket av action og dramatikk fra ende til annen. Budskapet er samtidig klinkende klart og mer viktig enn noen gang: for å bevare og forvalte vår klode og vår art, er vi nødt til å begynne å tenke på konsekvensene av de valgene vi tar i dag. Dette er lesing til sterk ettertanke, ispedd en god dose underholdningsverdi. Bøkene strekker seg fra en i hvert fall delvis virkelighetsnær «nåtid», til en ikke så fjern fremtid der menneskeheten står på randen til å utrydde seg selv.

– Mengele Zoo er flere ting på en gang. Den har regnskog og miljøkamp, den har spenning og terrorisme, og den har ei fin kjærlighetshistorie i bunn. Jeg var heldig med den kombinasjonen. Historien ble litt tidløs, og den er i grunn enda mer aktuell i dag enn da jeg skrev den, for nå står det enda verre til med regnskogen. Mer terror i verden har det også blitt. Det har vi smertelig fått erfare. (Nygårdshaug, i intervju med Regnskogsfondet)


spenning, trilogi, miljø, regnskog, mai 2016, grønn

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget