Når livet ditt er basert på en løgn, men du allikevel ender opp med å redde verden..

Publisert 2. oktober 2016 12:47, sist redigert 2. oktober 2016 12:47

Oktober er her! Kanskje årets vakreste måned? Det mener i hvert fall jeg. Luften er frisk og kald, og hele verden skifter på en måte drakt. Den lange, late sommeren er forbi og det er på tide å finne frem ullgensere og ytterjakker igjen. Dette er for meg måneden for de aller beste lesestundene, og for ikke å snakke om de eviglange gåturene i friskt høstløv, med en spennende lydbok på øret. 

Denne månedens tema er løgn og sannhet, og vi har mange spennende planer for de kommende ukene. Vi sparker igang med en rimelig oppskriftbasert liste...

For stopp meg gjerne om du har hørt dette før: En misforstått og forsmådd hovedperson finner plutselig ut at han eller hun hittil har levd et liv basert på en skjebnesvanger løgn. Etter mye tvil, om og men tar vedkommende sannheten om sitt liv på alvor, og redder i samme slengen verden fra dens sikre undergang. 

Ja, mange av våre største favoritter i fantasy-sjangeren lener seg trygt på denne oppskriften. Og hallo - vi digger det! Her er en liste over bøker som følger den, i hvert fall nesten, til punkt og prikke.. 


Odinsbarn
Siri Pettersen
Hirka "Halelaus" har alltid trodd at hun mistet halen sin til ulvene som spedbarn. I en alder av femten vintre får hun derimot vite at hun er det alle i Ymslanda frykter mest av alt: Hun er et odinsbarn, hun er råta. Hun er et menneske.. 

Hulder
Tonje Tornes
Erik sin mor er lagt inn på sinnsykehus fordi hun mener hun ser vesener som ikke hører til vår verden. Erik selv er bekymret for at galskapen har gått i arv, helt til han treffer hulderjenta Flora og innser at mørke krefter er i sving i nærmiljøet.

Lyntyven
Rick Riordan
Tolv år gamle Percy Jackson har både dysleksi og ADHD og er skolens urokråke. Når han finner ut at han egentlig er sønn av havguden Poseidon, tar livet hans en drastisk vending.

Rød dronning
Victoria Aveyard
Samfunnet er delt inn etter blod. På den ene siden sitter de med sølvblod, mektige, gudelignende mennesker. På den andre siden, i slummen, de med rødt blod, de vanlige menneskene. Som søttenåring finner Mare ut at hun på tross av sitt røde blod, besitter en dødelig kraft. Når dette oppdages blir hun med en gang det samfunnets sølvblodige elite frykter aller mest: et ansikt for den røde revolusjonen. 

Harry Potter og de vises stein
J.K. Rowling
Vi kjenner alle historien til Harry. Den stakkars gutten som vokser opp hos onkel, tante og fetter, som behandler ham som avskum. På sin elleveårsdag får han vite at han ikke er noe vanlig menneske, men en trollmann, som sin avdøde far og mor. Dette kaster Harry ut i en lang og intens kamp mot den onde siden.

Demonenes sang
Chris Tvedt
Tretten år gamle Thorgil lever et helt vanlig liv i 1930-tallets Oslo. Alt snus på hodet når Thorgil får vite at han er halvt dverg, og at hans far, som han aldri har truffet, er dvergenes konge. Snart er Thorgil en viktig del i kampen for å hindre at dvergenes rike skal gå under.

Mio, min Mio
Astrid Lindgren
La oss ikke glemme denne klassikeren fra 1954. Bosse er foreldreløs, og bor hos sine slemme fosterforeldre i Stockholm. En dag finner Bosse et eple, som viser seg å være magisk og inneholde en ånd. Ånden tar ham med til en annen verden, langt, langt borte. Det viser seg at Bosse, eller Mio som han faktisk heter, egentlig er en prins i denne verdenen, og det blir hans oppgave å redde den fra den onde ridder Kato. 

Samuel Sekel og flukten fra Paris
Tina Trovik
Ingen vet noe om fortiden til Samuel Sekel, men som trettenåring stopper han et mulig terrorangrep. Når han blir tatt opp som elev hos Byrået, der hans oppgave er å reise tilbake i tid og samle historiske fakta, forstår han at det ligger skjebnesvangre hemmeligheter begravet i hans egen fortid. 
Kommer du på flere bøker som passer inn i oppskriften? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet! 


fantasy, liste, anbefalinger, oktober 2016

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget