Nøkkelen til verdens undergang

Publisert 5. september 2014 11:09, sist redigert 10. februar 2015 12:18

De to forfatterne Mats Strandberg og Sara B. Elfgren har endelig kommet med tredje og siste bok i Engelsfors-trilogien på norsk, og det er klart den må være månedens bok i september. En  skikkelig murstein av en avslutning på en fantastisk serie. Snaue 848 sider skal den bli i norsk versjon, og det er spenning på hver eneste side!

Nordisk fantasy har fått en skikkelig oppsving de siste årene, ikke minst her i Norge med blant annet den etterhvert så kjente trioen med Siri Pettersen, Tone Almhjell og Tonje Tornes. Og i Sverige er de som alltid litt foran. Første bok i serien om Engelsfors-gjengen, Sirkelen, kom i 2011 (2012 på norsk), og året etter fikk vi oppfølgeren Ild

Jeg var spent allerede før den kom, dette er den typen fantasy jeg etterhert har skjønt at jeg er veldig svak for. (Er ellers litt samme type som Bjørg som IKKE leser fantasy.) Og, denne serien lever definitivt opp til forventningene!

Endelig er altså sirkelen sluttet, og serien avsluttet. Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne å fortelle om Nøkkelen. Vi snakker her om et realt slagvåpen av en bok, 848 sider og helt sikkert nærmere ett kilo med apokalyptisk spenning. I denne boka blir vi enda bedre kjent med hovedpersonene, og her er det virkelig ingen flate karakterer. Dette er jenter som sliter med seg selv, familie, skole, forventninger, for ikke å glemme at de har fått ansvaret for å redde hele verden fra å gå under. Og det er nettopp dette som gjør at jeg liker boka så godt. Du blir så godt kjent med personene, og du forstår dem og heier på hver eneste en av dem, selv om de av og til tar noen valg det kan være vanskelig å forstå. Hjertet mitt blør for Linnéa og hennes forståelige, mørke verdensbilde. Jeg er imponert over Vanessa som blir mer og mer voksen for hver bok, og som stadig viser at hun kan ta ansvar når det trengs. Anna-Karin er vel også en av dem som har møtt mest motgang (i tøff konkurranse med de andre utvalgte!), og at hun stadig klarer å reise seg igjen etter å ha blitt såret, det er virkelig inspirerende. Minoo har en helt spesiell rolle i den siste boka, og i den siste kampen mot demonen som vil komme. Hun er den vi følger aller mest, og også den som virkelig må ta de tøffeste valgene. Ingen spoilers her, så hvis du vil vite hvordan det går får du kaste deg over denne herlige mursteinen!


Nevnte jeg at den blir filmatisert?! Her er bilde av hovedpersonene, og jeg kan ikke vente til jeg får se denne på storskjerm! Den skal ha premiere i Sverige februar 2015, og vi krysser fingrene for at den kommer til alle norske kinoer asap.

Da jeg leste Nøkkelen var det vanskelig å ikke tenke på min største guilty pleasures, min favoritt-TV-serie: Buffy the Vampire Slayer. Etter å ha lest ferdig siste bok er det ingen tvil om at disse to forfatterne også har sett på Buffy. Hele denne boka virker som en eneste lang hedershenvisning til denne serien, og de har latt seg inspirere av veldig mange elementer derfra. Det er nesten så mye at jeg må lage et eget blogginnlegg om alle fellesnevnerne, men kanskje noen andre kommer meg i forkjøpet?
Det er også mye som er obligatorisk når man først skal skrive god fantasy, og forfatterne treffer godt. De hilser til både fantasybøker og filmer, men mest av alt har de klart å skape noe helt eget og troverdig i sitt Engelsfors-univers. Det må da være det kjipeste stedet å bo. Ikke bare er det helt standard småby-kjedelig, men det er også en av de sterkeste portalene til demonenes verden, og det er mye merkelig magisk som skjer i området.

Jeg anbefaler Nøkkelen og hele Engelsfors-trilogien til alle som liker å lese tykke bøker med både spenning og skikkelig gode karakterer.

Har du ikke fått med deg noen av disse bøkene enda? Da er det på høy tid! Begynn gjerne med å lese første kapittel i første bok her.

Bøker i dette innlegget

Ild

Mats Strandberg og
Sara B. Elfgren

Nøkkelen

Mats Strandberg og
Sara B. Elfgren

Sirkelen

Mats Strandberg og
Sara B. Elfgren

spennning, dramatikk, hekser, apokalypse, månedens bok, september 2014

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!