Norsklærerens særemnetips

Publisert 6. desember 2013 08:50, sist redigert 22. august 2014 10:24

[Foto: Books HD av Abhi Sharma]

Særemne er en stor og krevende norskoppgave som alle 3. trinns elever ved videregående skole og 10. trinns elever ved ungdomsskole i Norge får utdelt i løpet av skoleåret.
Oppgaven varierer fra skole til skole, men går i utgangspunktet ut på å lese og analysere diverse bøker og levere inn en lang rapport/muntlig fremføring. I dag går særemne under navnet dens nye navn, «Fordypningsoppgave».

Det er det som står om særemne. På Wikipedia, liksom. All hjelpen de har om særemne, står rett over. Takk skal du ha #ironi. Trenger du mer hjelp? Fortvil ikke - Ubok er her! Det vil si, Margunn er her, og hun har svarene på alt du lurer på om særemnet. 

Margunn Husby er lektor på Lister videregående skole og har en mastergrad i nordisk språk og litteratur. Du er litt mer enn spesielt interessert i norskfaget når du klarer å studere bare det, i hele fem år! Sånne mennesker er det bra å ha når det er noe man lurer på. Hun syns Ubok manglet en hånd å holde i når man skriver særemne, så hun var snill nok til å lage en! 

På våre infosider finner du nå en egen side som heter Norsklærerens særemnetips. Der finner du alt du trenger for å komme igang, og ganske mye hjelp gjennom resten av oppgaven også. Margunn svarer på ting som:

Særemne - hva er det for noe?

Hvilke muligheter har jeg?

Hva bør jeg tenke på når jeg velger tekster? 

Ti arbeidstips til det litterære særemnet

Ti ting du ikke bør gjøre når du jobber med særemnet

Gå inn på Norsklærerens særemnetips nå og bli klok! 

På videregående skrev jeg særemne om serien Uår av Knut Faldbakken. Det er en serie hvor vi følger et par, i en alt for nær fremtid, som sier opp jobben, selger leiligheten, kjøper en campingvogn og flytter ut på fyllinga. Søppelfyllinga, yes, stemmer, og de er ikke de eneste som har tenkt tanken. Bøkene handler om det samfunnet som utvikler seg der, og er en kommentar til bruk-og-kast-samfunnet vi lever i. Jeg husker fortsatt hvor skremmende aktuell jeg syns boka var da jeg leste den, og den blir bare mer aktuell nå, med finanskrise på den ene siden og bruk-og-kast samfunnet på den andre. Analysen lærte meg noe om grensen mellom det siviliserte og det ville dyret i oss, som både er skremmende og spennende å tenke på den dag i dag.

Disse bøkene har jeg fortsatt med meg, bak i hodet, hele tiden. Tenk litt på det, og gjør som Margunn sier: Velg bøker og oppgave med omhu, fordi du skal ikke bare analysere dette nå, du skal ha det liggende i bakhodet resten av livet.

No pressure, lism.

skole, blogg, norsk, særemne

Alexander Eliesen

Alexander er Ubok.nos digitale formidler og prosjektdesigner. Han skriver blogg, oppdaterer bokbasen, lager grafikk, snuser rundt i forumet og klekker ut hårete idéer og prosjekter.