Nye bøker siden sist - mars 2015

Publisert 12. mars 2015 14:24, sist redigert 10. mai 2015 22:17

Endelig har vi kommet så langt ut på året at det har kommet nok bøker til en ny oppdatering! Her er det som har kommet siden sistFor å se alle innleggene av denne typen kan du gå inn på "nye bøker siden sist".

Det er morsomt å se på tendensene i disse oppdateringene. Nå er det drama/kjærlighet og fantasy som igjen dominerer over dystopiene. Hva tror du det blir neste gang? Du kan også se tidligere oversikter over nye utgivelser ved å gå inn her

Drama

Mamma er et annet sted av Aasne Linnestå
En litt trist, men veldig fin bok om en jente som mister mammaen sin. 

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo
En litt trist, men veldig fin bok om en jente som mister søsteren sin. 
(Noen som begynner å se et mønster allerede her? Bare vent, når alle vårens bøker er presentert vil du se at det er en overvekt av folk som dør eller bare blir borte i de realististe bøkene for tiden. Men det er jo fine bøker, og jeg kjenner MANGE som elsker bøker av for eksempel John Green, og andre bøker om litt tøffe tema som død, sykdom, mobbing osv. Det er så godt når det går bra til slutt!)
Uansett. Kjære søster er også en spesielt aktuell bok nå som vi har internett som tema, for hele boka er skrevet på Facebook! Hovedpersonens søster har dødd ganske nylig, men hun vil ikke slette søsterens Facebook-konto. Så hun fortsetter å skrive til henne på facebookveggen hennes, selv om ingen kan se det. 

Jeg gir deg sola av Jandy Nelson
Ojojojoj. Definitivt en av de bøkene det er vanskelig å si noe fornuftig om. Dette er en leseopplevelse som er like sprudlende og fargerik som omslaget. Et språk helt utenom det vanlige, og en intens handling hele veien. Det handler om to tvillinger (hvem elsker ikke en god tvillingbok?), og de forteller historien fra sin synsvinkel i annet hvert kapittel. Det er bare det at Noah forteller fra da de var 13-14 år, og søsteren Jude fra da de er ca 16. Og du skjønner ganske fort at i tiden mellom disse to har det skjedd en hel del livsomveltende saker! 
Bare begynn på den, du ser med en gang om dette er en bok for deg eller ikke. 

Vi var løgnere av E. Lockhart
Denne er så bra at den er valgt ut til å være månedens bok nå i mars! Du kan lese hele omtalen av denne i dette blogginnlegget. En veldig uvanlig bok, og den har derfor også fått en anmeldelse som er utenom det vanlige. Men det beste er å ikke lese så mye om den. Bare les den!

Stupekontroll av Neha Naveen
En favoritt! Denne var månedens bok i februar, og du kan lese omtalen av den her, og se den veldig fine filmen som har blitt laget om boka! Og jeg kan vel ikke la være å nevne at også her er det to tvillinger i hovedrollene. En ny trend? Kort oppsummert:
"Dette er godt skrevet og veldig gjennomtenkt! Stupekontroll er en fin historie om to tvillingsøstre, som tidligere har delt alt og vært bestevenner, men som etter ett år fra hverandre har problemer med å finne tilbake til vennskapet og nærheten. Jeg ble etterhvert veldig fascinert over hvor spennende en så «vanlig» og realistisk bok kan være!"

Slipp Hold av Heidi Sævareid
I kategorien drama dukker det visst ofte opp bøker som er helt utenom det vanlige. Denne er definitivt noe helt for seg selv. En grunn til at den skiller seg litt ut er fordi den handler om et ganske spesielt fenomen: suspension. Hvis du er nysgjerrig på hva det er kan du lese litt på forfatterens blogg. Det jeg mener er den viktigste grunnen til at den skiller seg ut er at Heidi Sævareid skriver med et helt spesielt språk. Hun har en unik kombinasjon av skarp og sår i måten hun skriver på. Det er en bok som biter seg fast i deg, samtidig som du kommer helt inn i hovedpersonens tanker og følelser og virkelig kan gå i dybden av hvorfor hun gjør det hun gjør. Anbefales til alle som liker psykologisk gode realistiske romaner om veldig ekte mennesker.

Dager med blå himmel av Jennifer Niven
Denne har flere i ungdomsredaksjonen vår lest, og en av dem skrev om den i en tidligere blogg: "Jeg likte veldig godt personligheten til Finch. Han var så utrolig levende og våken, men også til tider urolig og dyster. Hans tanker og syn på verden og på seg selv var tankevekkende. Jeg syntes også det var fengslende å lese om hvordan Finch sin mentale tilstand endret seg frem og tilbake gjennom fortellingen. Det er tydelig at han har en psykisk lidelse og det er interessant å se hvordan det påvirker ham. Boken fikk meg til å tenke over hvor vanskelig det kan være å skille mellom hva som er et resultat av en psykisk sykdom og hva som er et resultat av personlighet og andre faktorer."

Jenta fra Mars av Anna Woltz
Et veldig spennende, og veldig viktig tema! Evert ble født som gutt, men føler seg som en jente. Dette er historien om å være født i feil kropp, om Everts kamp for å bli Evy, fortalt fra innsiden. En bok om et ukuelig enkeltmenneske som kjemper en kamp både mot seg selv og mot sine nærmeste omgivelsers fordommer, uforstand og uvitenhet – og til slutt vinner både sitt eget liv og andres respekt.


Dystopi

Øya (Beta 2) av Amund Hestsveen og Torborg Igland
Endelig! Oppfølgeren til den veldig spennende, norske dystopien Flukten. Vi er veldig spente på å se om denne lever opp til de høye forventningene man får etter å ha lest første bok. Den var også utvalgt til månedens bok i april i fjor, du kan lese mer om det her

Dødskuren (Mazerunner 3) av James Dashner
Siste bok i trilogien Mazerunner!

De lojale (Divergent 3) av Veronica Roth
Siste bok i trilogien Divergent. (Nok en gang, ser du et mønster her? Det er da voldsmot mange av dystopiene som kommer i tre-pack? Gi meg en enkeltstående dystopisk roman, folkens! Det er jo ikke ALT som blir bedre av å trekke det ut over tre hele bøker. Hva syns du?)


Fantasy

Skogen av klør og tenner av Carrie Ryan
Er det en fantasy? Er den en dystopi? Er det en postapokalyptisk zombieroman? Ja, ja, ja! Denne er det mange som har ventet på, og med god grunn. Et samfunn innenfor murene, og utenfor muren truer "skogen av klør og tenner", fylt av zombielignende vesener. Og de smitter. Hvis du blir bitt blir du en av dem, så det er best å holde seg innenfor murene. Men hva om muren ikke er sterk nok til å holde dem ute?

Jernprøven (Magisteriet 1) av Cassandra Clare og Holly Black
Jeg prøvde, men jeg klarer det ikke. Det går nesten an ikke å snakke om denne boka uten å sammenligne den med Harry Potter. Men da risikerer man jo både å skremme bort noen, og å gi andre helt feil eller for høye forventninger. La meg bare si at mange av rammebetingelsene her er skremmende Rowling-inspirerte, men at den ikke er en "ny" Harry Potter. 
Jernprøven er en bok jeg ble høyst motvillig sugd inn og ikke helt klarte å slutte å lese! Det er veldig spennende å følge hovedpersonen og hans lille ufrivillig sammensatte gjeng på den nye skolen han går på: Magisteriet. Det som gjør denne så spennende er at det skjuler seg noen med mørke krefter inne på skolen, men ingen vet hvem det er. Og de er helt avhengig av denne personen for å vinne over den mørke siden. Men, hvem er god og hvem er ond? Er det helt svart-hvitt, egentlig? Neppe...

Silber (Drømmenes bok 1) av Kerstin Gier
Ny serier fra forfatteren av Kjærlighet til alle tider-serien med Rubinrød, Safirblå og Smaragdgrønn.Her må jeg bare få sitere en av våre lesere, som har kommentert boka:
"Akkurat begynt å lese denne, kommet til side 50 – ELSKERDEN! Det har ikke engang skjedd en eneste overnaturlig hendelse enda, men språket er bare helt magisk. <3"
Mimeordenen (The Bone Season 2) av Samantha Shannon
London 2059 er en hard verden å leve i for en 19 år gammel klarsynt med et unikt talent. Paige Mahoney har unnsluppet den brutale straffekolonien Sheol, men problemene hennes er langt fra over. Mange av rømlingene er fremdeles savnet, og hun er den mest ettersøkte personen i London.

Tre ganske lettleste, men VELDIG fine fantasybøker:
Ormeegget av Alexander Løken
Oppfølgeren til Trollskallen som kom i fjor. 

Nidstangen (PAX 1) av Åsa Larsson og Ingela Korsell
Grimen (PAX 2) av Åsa Larsson og Ingela Korsell
De to første bøkene i en kul, illustrert fantasyserie. 


Spenning

Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad

- Lurer du aldri på hvem du er, Daniel? spurte Moses. - Jeg er broren din, svarte jeg. 
Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, alkoholisme, familievold og rasisme midt iblant tenåringsforelskelser og familie- og søskenkjærlighet. Og det er også Canahishta, jenta med det vakre smilet. 

Nicolays hemmelighet (Casinetto-gjengen 1) av Andrew P. Kroglund
Farlig date (Casinetto-gjengen 2) av Andrew P. Kroglund
Spenning og action med tre jenter i hovedrollene. De må stadig hjelpe politiet med å løse saker, alt fra smugling til bortføring og skumle fremmede med onde hensikter på nettet. Det var alle nyhetene for denne gangen! Og det var ikke så rent lite heller. 

Hvilken av disse gleder du deg mest til å lese? 10 poeng til den som klarer å gjette hvilken som er min yndlingsbok akkurat nå. :)

Har du en favoritt? 

Bøker i dette innlegget

Dager med blå himmel

Jennifer Niven

De lojale

Veronica Roth

Dødskuren

James Dashner

Farlig date

Andrew P. Kroglund

Grimen

Åsa Larsson og
Ingela Korsell

Jeg gir deg sola

Jandy Nelson

Jenta fra Mars

Anna Woltz

Jernprøven

Cassandra Clare og
Holly Black

Kjære søster

Alf Kjetil Walgermo

Mamma er et annet sted

Aasne Linnestå

Mimeordenen

Samantha Shannon

Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad

Nicolays hemmelighet

Andrew P. Kroglund

Nidstangen

Åsa Larsson og
Ingela Korsell

Ormeegget

Alexander Løken

Silber

Kerstin Gier

Slipp Hold

Heidi Sævareid

Stupekontroll

Neha Naveen

Vi var løgnere

E. Lockhart

Øya

Amund Hestsveen og
Torborg Igland

lesetips, liste, nye bøker siden sist, mars 2015

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!