Nye bøker siden sist - november 2015

Publisert 29. november 2015 14:07, sist redigert 29. november 2015 14:08

Nå som vi nærmere oss desember er det på tide å presentere årets siste runde med nye bøker. For å se alle innleggene av denne typen kan du gå inn på "nye bøker siden sist".

I siste halvdelen av høstens utgivelser finner vi et godt utvalg av dystopier, fantasy, drama og tegneserier. Noe fakta får du også, men først, det aller viktigste: Kjærligheten.


Kjærlighet


La det snø av John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle

Åh!! En helt nydelig bok. Her er det bare å sette seg godt til rette med kakao, pepperkaker og et godt pledd i sofaen. Dette må være årets mest romantiske bok! En snøstorm i en liten by, et tog som stopper, og tre fortellinger som tvinnes inn i hverandre på finurlig vis. Dette er nok den fineste julestemning boka her har lest. Perfekt å drømme seg bort i fram mot jul.


Scifi / Dystopier

I morgen er alt mørkt: Marlens historie av Sigbjørn Mostue

Endelig er oppfølgeren til Upris-vinneren her. Og den er enda skumlere! Denne gangen får du lese om de forrykte og kampen for å overleve fra en annen synsvinkel. Dette er mørkere, tøffere og til tider skikkelig fælt. Ikke lesestoff for lettskremte.

Den gylne sønn - Red rising 2 av Pierce Brown

I Rød Revolt infiltrerte Darrow den Gylne overklassen. I Den gylne sønn kjemper han videre for å felle fienden fra innsiden.Drevet av sorg og raseri, kjemper Darrow for at folket hans skal befris av de Gylnes tyranni og løgner. Oppfølger til Rød revolt som kom i fjor.

Meto 1. Huset av Yves Grevet

64 gutter lever på en isolert øy stengt inne i et stort hus. De vet de må dra når de blir store, men hva skjer med dem etter Huset? Guttene, som er delt opp i fire aldersgrupper, lever innestengt i et stort hus under et strengt regime. En bok det finnes delte meninger om, men definitivt en fin, klassisk dystopi som får deg til å undre på hvor veien skal gå videre.


Fantasy

Rød dronning - Red Queen 1 av Victoria Aveyard

En perfekt miks av dystopi og fantasy! Vi møter Mare, en av underklassen, som på tilfeldig vis roter det til og må leve undercover på slottet som en av overklassen. En utrolig spennende bok om klasseskille, spesielle krefter og et samfunn på randen av sammenbrudd. Denne vil jeg anbefale til alle som liker dystopier, fantasy eller bare å lese gode fortellinger.

Dødsengler 3. Endelikt av Steffen R.M. Sørum

Siste bok i trilogien Dødsengler! Akkurat nå var Mikkel større enn Isaac Newton og Albert Einstein. Viktigere enn Christopher Columbus og Fridtjof Nansen. Men ingen ville noensinne få vite det. Han ville aldri kunne dele dette med noen. Et arkeologisk funn dypt under Jerusalem skaper overskrifter over hele verden.

Tidsrosen - Lansetrilogien 1 av Ørjan N. Karlsson

Tre lansedeler – to voktere – en tidløs ondskap. Martin Sølvfoss går på kostskole i Cambridge, men må hjem til Norge og rydde opp i slektas fortid når faren blir meldt savnet. Det beste med hele boka er tidenes verste bad guy: okkulte nazister! Kan aldri bli feil med okkulte nazister. Og litt korsfestelse-historie. Urban fantasy som har det meste!


Spenning


Når du minst venter det av Mahmona Khan

Er det noen som virkelig kan å skrive thriller-spennende med en flerkulturell jentegjeng så er det Mahmona Khan! I tredje bok om jentene er det Charlotte som får gjennomgå og måten spenningen bygger seg opp i denne boka er nesten ikke til å holde ut. Ikke les den når du er alene hjemme på kvelden...


Drama


Party! - Marlena Evensen 5 av Ingunn Aamodt

Marlena sin mamma har en leilighet som hun bodde i før foreldrene flyttet sammen. Den har vært leid ut, men nå står den tom. Marlena får derfor en ide: Hun kan ha en fest der. Før hun vet ordet av det så har ryktet spredd seg og ting kommer ut av kontroll.

Det er heldigvis ingen som trenger meg av Liv Marit Weberg

«Jeg lever i beste velgående. Dessverre. Jeg bare lever og lever og lever.» Det begynner bra, men snart innser jeg-personen i Det er heldigvis ingen som trenger meg at det skal mer til enn en kjæreste for å bli et vellykket menneske. Nå skal hun prøve alt. Oppfølger til Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til.

Døgnfluedans av Ellen Fjestad

Det er ingen framtid. Det er ingen morgendag. Det er ingen vei ut av det som ble gjort. Historiebøkene blir skrevet av de som vinner krigene, sier de. Men hva med historien om deg og meg? En historie med bare tapere.Hva var det som egentlig skjedde da Gard døde? Luka må leve videre, men hvordan? Oppfølger til den mørke og vakre Sammen skal vi holde himmelen.


Tegneserier


Unge år - Corto Maltese 1 av Hugo Pratt

Året er 1904, og den unge Corto befinner seg i Mandsjuria under den russisk-japanske krig. Her treffer han den amerikanske krigsreporteren Jack London. Det er også her han stifter bekjentskap med Rasputin. Unge år (La giovinezza)  har aldri tidligere vært utgitt på norsk.

Balladen om det salte hav - Corto Maltese 2 av Hugo Pratt

«Jeg er Stillehavet, det største av dem alle.» Slik åpner denne fantastiske balladen, der Corto Maltese reiser til Escondida, en hemmelig øy der den gåtefulle Munken regjerer over en bande pirater.

Fremtidens araber av Riad Sattouf

Lille Riad vokser opp som barn av en syrisk far og en fransk mor i Libya og Syria. Faren er besatt av panarabismen og beundrer de store arabiske diktatorene Muammar Gaddafi, Saddam Hussein og Hafez al-Assad, symboler på modernitet og makt.

Veslemøy av Vantina Nina Andreassen

Veslemøy nekter å bli en apatisk samfunnsmaskin. Fremfor å sove seg gjennom livet, stiller hun kritiske spørsmål som engasjerer og utfordrer. Serien har gått i aviser, blader og skoleverk og følges av flere tusen på sosiale medier. Her samles de beste stripene i forfatterens bokdebut.


Fakta


Tegneserienes historie av Øyvind Holen og Tore Sand Olsen

Det lages tegneserier som aldri før. De er en kilde til inspirasjon for alt fra Hollywood-filmene til billedkunst, dataspill, reklame og litteratur. Men hva vet du egentlig om fortellerformens historie? Her får du hele historien, med innspill fra mange kjente og ukjente tegneserier.

Livet fra A til Å: en bok om deg av Dag O. Hessen

En enestående og annerledes faktabok som rett og slett tar for seg hva det vil si å leve, fra A til Å! Biolog og forfatter Dag O. Hessen geleider unge lesere inn i de store og små problemstillingene alle mennesker støter på før eller siden.

Martins vei til toppen av Geir Stian Ulstein

På verdens beste lag som 15-åring - hva er hemmeligheten? Følg Martin Ødegaard fra maskot i Sandefjord-garderoben til debut for Real Madrid, og oppdag veien til profflivet. Martins fotballhøydepunkter illustreres gjennom hele boken..


Serie-oppfølgere


Ingen er alene - Persefone 3 av Michelle Gagnon

Fortært - Violet Eden 4 av Jessica Shirvington

Himmelnøkkelen - Endgame 2 av James Frey

Vokterens skjebne - Den siste lærling 8 av Joseph DelaneyDa er det bare å glede seg til jul og harde pakker under treet! Snart kommer også ønskelister fra ungdomsredaksjonen her fra bloggen, så følg med for å få flere gode tips til hva du kan ønske deg til jul.

Bøker i dette innlegget

Den gylne sønn

Pierce Brown

Dødsengler 3. Endelikt

Steffen R.M. Sørum

Døgnfluedans

Ellen Fjestad

Fortært

Jessica Shirvington

Fremtidens araber

Riad Sattouf

Ingen er alene

Michelle Gagnon

La det snø

John Green og
Maureen Johnson og
Lauren Myracle

Meto. Huset

Yves Grevet

Party!

Ingunn Aamodt

Rød dronning

Victoria Aveyard

Tegneserienes historie

Øyvind Holen

Tidsrosen

Ørjan N. Karlsson

Unge år

Hugo Pratt

Veslemøy

Vantina Nina Andreassen

Vokterens skjebne

Joseph Delaney

liste, bokhøst, nye bøker siden sist, november 2015

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!