Read-along på Ubok!

Publisert 15. mars 2016 13:16, sist redigert 16. mars 2016 15:00

(Bilde: Jarli og Jordan)

Nå i mars ble det startet en read-along på Uboks forum, hvor alle som ha lyst til å lese og diskutere ungdomsbøker kan få være med. Initiativtaker bak dette er 18 år gamle Kaja Amdall-Larsen/KajaAL fra Trondheim. Vi i Ubok synes dette er litt stas! Vi har intervjuet Kaja om hvordan hun kom på ideen og hvorfor man burde bli med på dette. 

- Hva er egentlig en read-along? Hva går det ut på?
En read-along er at du, sammen med noe andre, gjerne en gruppe, leser en bestemt bok i løpet av en begrenset tidsperiode, og dermed har mulighet til å diskutere den med de andre leserne underveis. Jeg vet noen anser read-along som en "lesesirkel," og det er absolutt ikke feil. På flere måter er det akkurat det, men i den er den mer tilpasset sosiale medier og det faktum at man ofte blir distansert av geografiske lokasjoner. Så det er rett og slett en mulighet til å bringe leseløver sammen om et felles "prosjekt," og øke engasjementet rundt lesing hos seg selv og andre.

- Hvorfor ville du starte en read-along?
En av hovedgrunnene til at jeg ville stare en read-along var rett og slett at jeg hadde lyst til å være med i en selv. Jeg hadde lenge vurdert å delta i ulike via bookstagram eller booklr, men fant ikke en med bøker som man kunne finne på bibliotek i Norge, og siden jeg (dessverre) ikke har råd til å kjøpe alle bøkene jeg kommer over, tenkte jeg: hvorfor ikke starte en selv? Først vurderte jeg så klart å prøve en på bookstagram selv, men kom tilbake til at jeg ønsket å lese norske bøker, og det endte rett og slett opp med at Ubok utpreget seg som det beste alternativet. Der visste jeg at det var en samling ungdom som liker å lese, og som eventuelt kunne tenkt seg å delta. Er fortsatt veldig glad for at de som valgte å bli med gjorde det. Det ville ikke vært det samme uten dem! Er også supert å se at de også tar initiativ relevant til read-along'en i mars. 

I mars er det Darlah av Johan Harstad, har dere bestemt neste bok ut?
Må dessverre skuffe, og si at vi ikke har bestemt noen bok for neste måned, ennå. Ærlig talt var jeg ikke sikker på om det skulle bli noe oppslutning om ideen i det hele tatt, og har selv ikke rukket å tenke tanken til neste måned. Må antakelig begynne den nå. Om de andre medlemmene er med på det, skal vi nok få valgt en bok for neste periode på en demokratisk måte slik at flest mulig kan bli fornøyd. (Shout out til alle som ønsker en ny read-along: bare å komme med nye forslag til bøker!)

- Hvor mange håper du skal bli med på dette?
Jeg håper jo at så mange som mulig vil være med, men er selv fornøyd så lenge en sier "ja." Det blir jo ikke noe read-along uten minimum to personer. 

- Hvorfor burde man delta i en read-along? 
Om du skulle nøle: her er noen gode grunner til å delta i en read-along. 
En read-along er for det første en veldig fin mulighet til å (1) lese en bok, (2) dele leseopplevelser og -glede, og (3) bli bedre til å sette fingeren på hva du liker/ikke liker med boken og hvorfor i forumdiskusjonen etterpå eller underveis. Siden Ubok i største grad er for ungdom, så er jo det noe som både er relevant mot noe skolearbeid, og kan være en fin pause i en hektisk hverdag. Ser stort sett kun plussider i å delta, så lenge man er innstilt på å lese boken som er valgt ut, og har muligheten. Om noen er så uheldig og ikke føler at den boken er for dem, har de alltids en ny sjanse neste gang. Man er overhodet ikke tvunget til å delta, fordi formålet er å øke leselysten og bringe leseglade mennesker sammen. 

Hvis du vil delta i forumet om read-along kan du gjøre dette her.
For å komme rett til lesesirkelen om Darlah - 172 timer på månen kan du klikke her

Lesesirkelen har også fått seg sin egen hashtag: #ubokreadalong, sjekk ut og – ikke minst – legg ut! PS. Hvis du har lyst til å delta i en lesesirkel på et bibliotek, så arrangerer Ubok dette i Oslo, Trondheim og Bergen. I Oslo finner dette sted på Deichmanske bibliotek på Arne Garborgs plass. Dette er en uhøytidelig samling hvor du kan komme selv om du ikke har lest boken. Hvis vi blir mange nok, vil det kanskje dukke opp en forfatter eller to. Vi stiller med litt diverse snacks! Vi har en lesesirkel for ungdom og en for voksne som leser ungdomslitteratur. Kom gjerne en tur! 
Bøker i dette innlegget

ungdom, lesetips, read-along, mars 2016

Cornelia er utdannet litteraturviter og jobber som bibliotekar på et lite bibliotek i Lardal.