September er her! Månedens tema: Status

Publisert 1. september 2016 09:55, sist redigert 1. september 2016 09:54

Headerbilde: http://www.publicdomainpictures.net/

Status

September er her – den første høstmåneden! Skolen er for de fleste godt i gang og jeg tar vel ikke feil hvis jeg sier at status, i en eller annen form, er en del av din hverdag – enten på skolen eller på hjemmebane?

Status kan bety så mangt. Det kan vise til en tilstand eller en forfatning. Hva er for eksempel status for dine hjemmelekser i dag? Og har du forresten hørt uttrykket status quo? Det er latin og betyr «nåværende tilstand».

Ulike mennesker kan ha ulik status i et samfunn, på skolen eller for eksempel hjemme. Et statussymbol er et ytre kjennetegn som viser at et menneske har høy status. Forskjellige utdannelser og yrker har forskjellig status. Når man gifter seg får man ny sivilstatus. På Facebook kan vi fortelle hva vi driver med ved å oppdatere statusen vår.

Såpass spennende syns vi i Ubok dette ordet er, at vi har valgt å gjøre det til månedens tema i september. Og det blir en bra måned!

Bli først med på litt tankespinn rundt hvem som egentlig har status i et samfunn..

Aftenposten gjorde i 2013 en undersøkelse blant sine lesere, om hva de mener gir status i det norske samfunnet. Leserne så da ut til å være mest enige om at «det perfekte liv» gir høyest status, og ga sine stemmer til følgende utsagn:

«Et perfekt balansert liv med god utdanning, bra jobb, veloppdragne aktive barn, et kreativt men strøkent hjem, et velpleid utseende, en aktiv fritid, samtidig som man pleier sosial omgang med de riktige vennene»

«Å mestre livets multitasking. Å arbeide/studere mye, ha et omfattende sosialt liv, trene masse, ha sine egne hobbyer, reise verden rundt, lese avisa hver dag, pleie kjærligheten og ikke minst ha tid til å slappe av, spise god mat og sove godt

Høres rimelig slitsomt ut eller? Men hva med på skolen?

I følge forskning.no er det store forskjeller mellom skoler når det kommer til hvem som er populære og hva som skal til for å bli populær. Hva mener du? Denne måneden vil vi blant annet stille våre egne lesere dette spørsmålet! Hva skal til for å få status? Følg med utover i september, delta med dine meninger og vinn kule bokpremier.

Er det forresten status å være badboy (eller -girl)? I månedens bok, Min grusomme hemmelighet, møter du Sigbjørn, som til sin store fortvilelse har blitt hektet på poesi. Han må jobbe hardt for å skjule dette og opprettholde sitt rykte som skolens badboy! For det gir vel ikke særlig høy status i skolegården å gå rundt å sitere Hamsun og Wildenvey?

Du skal også få bli bedre kjent med Torstein i #alfahann. Han er tilsynelatende perfekt – og livet hans er som skapt for Instagram. Men den som har alt, har også alt å ta tape.. Vi har blant annet tatt en prat med forfatter Jan Tore Nereng, som vant Uprisen for #alfahann denne våren.

Apropos forfatter. Forfatteryrket blir også denne måneden plassert under statuslupen. Vi har spurt et knippe av dine favorittforfattere om hva de tenker om sitt eget yrke.

Noen tar dette med status og posisjon i samfunnet et skritt lenger, og du skal selvfølgelig denne måneden få en liste over våre favoritter blant dystopier der samfunn er delt i grupper basert på status.

Og kanskje viktigst av alt - status for Ubok denne måneden er at vi feirer hele fem år! Dette innebærer selvfølgelig kule konkurranser, og enda kulere premier! Så bli med oss og feire!

Vi skal gi deg en komplett oversikt over sommerens nyutgivelser, og vi skal selvfølgelig presentere en liste over de bøkene vi gleder oss aller mest til denne høsten.

Alt dette – og mye, mye mer - har du å glede deg til i september. Så var det kanskje ikke så verst å komme i gang med høsten allikevel?


facebook, høsten, popularitet, tema, september 2016, status

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget