Slik skriver du genialt!

Publisert 11. januar 2016 14:10, sist redigert 11. januar 2016 14:24

[Foto: Jonathan Kim: Writing]

Vil du skrive bedre? Les dagens skrivetips fra Steffen Sørum, forfatter av Dødsengler-trilogien. 

Du har kanskje nylig lest Rainbow Rowell, eller tygget negler under dynen av I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue. Eller grått puten full etter å ha lest Faen ta skjebnen av John Green. Det finnes så mange gode bøker, men likevel føles det som om noe mangler.

Og det som mangler er den mest geniale boken av dem alle. Din debutroman! Den som skal dele havet i to, sende flere tonn fyrverkeri opp på den litterære himmelen og kaste alle andre på skraphaugen. Boken som skal gjøre deg til stjerna som skinner sterkere enn månen. Vent! De skal kalle månen opp etter deg, skal de. Hold gjestelisten åpen, Senkveld og Skavlan! Neste år kommer Forfatteren med stor F.

Du setter deg foran den opplyste skjermen. Taster inn tre bokstaver:

”Det”

Dermed stopper det opp. Hendene forlater tastaturet som om noen har smurt det inn med avføring fra flaggermus. Du stirrer mot skjermen. Skuffet som en guttunge som oppdager at noen har ødelagt den hemmelige trehytta hans men han var hjemme og spiste middag.

I ren desperasjon googler du: How to write a novel. Til stor glede ramler det inn flere tips. Amazon er ikke sene med å anbefale intet mindre enn 40 titler. Du leser at Stephen King foreslår å lage et verktøyskrin. Du lager deg et verktøyskrin. Writing for dummies sier at du må skrive minst en time hver dag. Joda. Det skal du klare. Likevel.

Historien din kommer ikke lenger. De geniale ideene du hadde på bussen hjem er borte og du lurer på om du heller skal sjekke Facebook eller sjekke om det er mer godteri i skapet. Hva gjør du da?

I desperasjon søker du opp forfatterintervjuer på nettet. De store. Hva sier de om skriving? John Green for eksempel: Du må aldri tro at du skal leve av å skrive. Se heller på tekstene som små gaver til vennene dine. Blæ! Andre snakker om kunsten. At det ikke finnes noen oppskrifter på hvordan du skal skrive godt. Den eneste oppskriften, er at det ikke er noen oppskrift. Nei vel. Enkelt for dem å si som allerede har utgitt flere bøker. Regler eller ikke regler. Det er ingen tvil om at det finnes gode og bedre måter å skrive en historie på, og det finnes også et par geniale måter.


  • LES ALT DU KOMMER OVER!  
Vel, ikke alt, men så mye og ofte du kan. De aller fleste er enige om er at du bør lese mye. Ikke bare bra saker, men også skikkelig dårlige ting. Jo mer du leser desto mer teknikk og inspirasjon får du. Og du får et bevisst forhold til hva andre skriver og utvikler din egen smak.


  • SKRIV HVER DAG! 
Du blir ikke forfatter om du aldri skriver. Fortvil ikke. Dårlige skriveøkter er også skriving. Ikke forvent for mye og ikke avskriv ledige stunder uansett hvor korte de er. Skriv når du kan, ikke bare når du har lyst eller har overskudd.  


  • FINN FREM SAKSEN OG KUTT! 
Tro det eller ei. Du er ikke genial hele tiden. De aller fleste forfattere sakser ut over halvparten av alt de skriver. Veldig mange kutter bort enda mer, men de snakker ikke så høyt om det. Vær klar for å fjerne, korte ned og skrive om. En god forfatter ser avsnitt og setninger som ikke er så gode og kan redigere seg selv. Og ikke tenk at kuttet tekst har vært forgjeves, tenk heller at det er med på å gjøre deg kjent med karakterene dine.


  • LES HØYT! 
Enten alene eller for andre. Da blir teksten en del av verden. Da blir det lettere å spotte det som ikke funker. Dessuten er det fint å øve på å lese høyt. En vakker dag skal du jo lese foran 100 000 mennesker på en fotballstadion.


  • LA ANDRE LESE 
Ikke bare mamma og pappa (som elsker deg uansett). Finn noen du kan stole på og som ikke bare sukrer tilbakemeldingen. Noen som finner fine passasjer og elementer, men også kommer med konstruktiv kritikk der det skjærer seg. Husk: Ingen forfattere har noensinne levert et trykkferdig manus til et forlag – noen gang. Det er alltid ting som skal, eller må, skrives om.


  • FINN PÅ NOE NYTT
La deg gjerne inspirere, men ikke kopier. Det er klart du kan herme etter John Green eller Rainbow Rowell og skrive en ny Faen ta skjebnen. Men hva er poenget? Den boka finnes allerede. Finn din historie og gjør den unik.. Og hvordan gjør du det? Vel, det vet bare du. Men gjør du mye av det som står ovenfor, er du på vei.



Sammen med Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos utgir Steffen boka Skriv Genialt til våren. Boka er en selvhjelpsbok for de som ønsker å skrive bedre.

Steffen R.M. Sørum er forlagsredaktør og forfatter. Han har skrevet en rekke bøker for voksne og barn, blant annet serien "Korsfarerne" som er utkommet i Den blå lesehesten og trilogien "Dødsengler" og "Skriv genialt!" sammen med Eldrid Johansen. Han bor i Oslo.

skrive, forfatter, forfatterblogg, skrivetips, januar 2016

Nina Aalstad

Nina er leder for Ubok, og har jobbet med det siden hun fikk ideen i 2010. Hun har vært spesielt glad i ungdomslitteratur helt siden hun selv gikk på ungdomsskolen, og er veldig fornøyd med å få jobbe med ungdomsbøker! Nina leser nesten hele tiden, men er også veldig glad i å være ute i naturen. Hun reiser ellers mye rundt på skolebesøk og snakker for elever og lærere om Ubok og om bøker, og liker seg aller best når hun kan hjelpe noen å finne den neste, beste leseopplevelsen!

Bøker i dette innlegget