Sov med lyset på for alltid med disse grøsseklassikerene

Grøssere har eksistert så lenge det har vært gøy å fortelle spøkelseshistorier rundt bålet. Når vi først snakker om grøssere, er det viktig å se litt tilbake på hvor de kom fra og hvem som banet vei for de grusomme bøkene som vi nyter med skrekkblandet fryd i dag. Jeg tok en kikk i Uboks eget arkiv og tenkte jeg skulle anbefale klassikere vi trakk fram i klassikermåneden vår. Her kommer noen tips ikke bare vi, men historien også sier at du ikke kan gå feil med.
Først ut, en moderne klassiker i grøssersjangeren som vi ikke fikk trukket fram under klassikermåneden, Ondskapens hotell, av Stephen King. Vera har nettopp lest den (The Shining på engelsk) og har følgende å si:
Ondskapens Hotell, av Stephen King
Før jeg leste The Shining hadde jeg hørt mye om hvor skummel og fantastisk den var, og jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk i begynnelsen, men den skuffet virkelig ikke. Mens jeg leste ble jeg stadig mer fengslet av hvordan hotellet, sakte men sikkert, manipulerte og tok kontroll over faren til lille Danny, og av hvordan angsten og frykten for hva som ville skje bygde seg langsomt opp til det nesten ble uutholdelig. Dette er definitivt en bok jeg vil anbefale til de som ønsker en nervepirrende opplevelse.
Mari nevnte tidligere i år tre av sine yndlingsklassikere; Frankenstein, Dr. Jekyll og herr Hyde og Dracula. Her får du en smakebit:
Frankenstein, av Mary Shelley
En kveld sitter de alle og snakker om morbide grøsserhistorier, og de inngår et veddemål: Hvem av dem kan skrive den beste grøsserhistorien? Mary Shelley tenker hardt på hva hennes historie kan være, og noen netter senere drømmer hun om Frankenstein – den gale vitenskapsmannen som skaper et menneske, og som for sent innser konsekvensene.
Dr. Jekyll og herr Hyde, av R. L. Stevenson
Dr. Jekyll og Mr. Hyde er sannsynligvis en av de aller første bøkene som tar for seg temaet dissosiativ identitetsforstyrrelse – altså det å ha flere personligheter. Hovedpersonen er den velmenende Jekyll om dagen, og forvandles til monsteret Hyde, som herjer i Londons gater, om nettene.
Dracula, av Bram Stoker
Dracula var ikke den første vampyrromanen, men det var denne boka som satte standarden for vampyrene slik vi kjenner dem i dag: Elegante, ofte rike, sovende i kister og med en påfallende avsky for hvitløk, sollys, kors og trepåler.
Les mer om Maris klassikertips her.
Selv dro jeg fram de skumleste forfatterene jeg vet om i klassikermåneden. Vi avslutter med to tips fra de:
The Call of Cthulhu, av H. P. Lovecraft
I Francis sine notater får vi lese om en kunststudent som har laget en statue han kaller Cthulhu, inspirert av noen skumle drømmer han har. Når en helt lik statue dukker opp hos en kult som gjennomfører makabre ritualer for å tilbe den, begynner Francis å se en sammenheng. Sporene leder ham over hele verden og åpner for ham et univers styrt av gale guder, hvor sannheten er så grusom at man blir gal om man virkelig prøver å forstå den.
The Tell-Tale heart, av Edgar Allan Poe
En av favorittene er The Tell-Tale heart, en fantastisk og mørk novelle om en mann som blir besatt med tanken på å ta livet av husverten sin. Etter å ha fantasert om det lenge, dreper han husverten og begraver ham under gulvet i stuen. Når politiet begynner å lete etter offeret er det ingen spor å finne, bortsett fra at han fortsatt kan høre hjertet til husverten banke…
Les mer om Alexanders klassikertips her.
Om du ønsker å begrave deg selv i oldtidens grøss og gru, har du nå noen morbide tips du kan starte med. Trykk på bøkene, legg de til leselista di og finn de på ditt bibliotek!
Har du lest noen av disse klassikerene? Syns du grøssere var bedre før, eller er nytt alltid best? Få høre din mening i kommentarfeltet under!
Bøker i dette innlegget
klassiker, grøss, blogg, oktober 2014
Alexander er Ubok.nos digitale formidler og prosjektdesigner. Han skriver blogg, oppdaterer bokbasen, lager grafikk, snuser rundt i forumet og klekker ut hårete idéer og prosjekter.