Status i en dystopisk verden

Publisert 12. september 2016 11:10, sist redigert 12. september 2016 11:10

Foto: pexels.com

Dystopien som sjanger utforsker ofte samfunnsstrukturer som vi kan kjenne igjen fra vår egen verden. Men i stedet for å være fullstendig realistiske virkelighetsskildringer, vrir og overdriver de gjerne virkeligheten og setter problemer knyttet til klasseskiller og maktmisbruk på spissen. Dystopiene kan derfor være med på å åpne øynene våre for måter status og makt brukes og/eller misbrukes i verden i dag. I dystopi-sjangeren er det ofte inndeling av samfunnet basert på ulike former for status som er utgangspunktet for handlingen. Her er et lite utvalg av disse:


Dødslekene av Suzanne Collins
Dette er nok den mest kjente av disse seriene og også den som gjorde av sjangeren eksploderte i popularitet for noen år siden. Her er menneskenes verdi basert på status et viktig poeng. De som har makt bruker andre mennesker i et politisk spill som gjør at de kan undertrykkes videre. Dette gjøres veldig tydelig gjennom det grusomme spillet «Dødslekene», hvor to utvalgte barn eller ungdommer fra hvert distrikt tvinges til å drepe hverandre til bare én gjenstår.

Heldigvis er det andre former for status som etter hvert blir viktige..

Selection av Kiera Cass
Denne serien blir ofte omtalt som en krysning mellom Dødslekene og Ungkaren. 35 jenter fra ulike klasser av samfunnet, såkalte kaster, får sjansen til å kapre prinsen og stige i det strenge samfunnshierarkiet. America Singer tilhører en av de lavere kastene av totalt åtte, og for hennes familie innebærer det utsikter til sårt tiltrengte penger dersom hun deltar. America er derimot ikke så veldig ivrig etter å delta i jakten på drømmeprinsen.

Legenden av Marie Lu
I Marie Lus trilogi møter vi June og Day, som kommer fra hver sin del av samfunnet. June kommer fra en mektig militærfamilie som har høy status i samfunnet som styres med hard hånd, mens Day lever nederst på rangstigen og er tvunget til småkriminalitet for at han og familien skal overleve. Når Junes bror blir drept og Day blir ettersøkt for drapet, krysses deres veier. Kanskje kan mennesker med ulik status likevel ha mer til felles enn de tror?

Divergent av Veronica Roth

I et dystopisk Chicago er samfunnet blitt delt opp etter hvilke grunnleggende verdier innbyggerne ønsker å dyrke frem for å unngå framtidig konflikt. Dissse er de intelligente, de uselviske, de modige, de fredelige og de ærlige. Når de fyller 16 må ungdommene ta en test for å finne ut hvor de hører hjemme. Det endelige valget tar de selv, men velger de en annen fraksjon enn de er vokst opp i, betyr det at de må forlate familie og venner.

Uglies av Scott Westerfeld
I Uglies er samfunnet inndelt basert på menneskenes utseende. At status baseres på hvordan man ser ut er vel ikke fremmed for noen. I samfunnet Uglies-serien utspiller seg, er dette gjort helt bokstavelig. Når de fyller 16 år, får unge «Uglies» gjennomgå en omfattende operasjon som gjør de til perfekte «Pretties». Men som i ethvert dystopisk samfunn finnes de som nekter å innordne seg, og ønsker å gjøre opprør. 


Kom gjerne med flere tips i kommentarfeltet!

Bøker i dette innlegget

Divergent

Veronica Roth

Dødslekene

Suzanne Collins

Legenden

Marie Lu

The Selection

Kiera Cass

Uglies

Scott Westerfeld

dystopi, liste, september 2016, status

Inger Beate Haga

Lever av å selge bøker, lever for å lese dem. Redaksjonsmedlem på Ubok.