Winter is coming

Publisert 19. november 2015 12:06, sist redigert 19. november 2015 12:08

Jeg mener at vinteren er den beste årstiden å lese bøker. Du kan pakke deg inn i et mykt teppe foran peisen, og slappe av med en varm kopp te mens snøen faller ute. Og for dem som ikke har en peis, så lover jeg at noen av disse bøkene vil varme deg fra hjertet og ut. Når det blir for kaldt til å gå ut, får du en masse tid for deg selv inne. Denne tiden må bli brukt på akkurat de rette bøkene! Her er seks bøker som får deg i skikkelig vinterstemning:

Blankets av Craig Thompson

”Blankets” er en selvbiografisk tegneserieroman. Craig Thompson vokste opp i en fattig familie, med fundamentalistiske kristne foreldre. De var ofte slemme mot Craig og hans yngre bror, gjennom strenge religiøse regler og straffer. Som tenåring begynner han å tvile på om han egentlig er kristen, og at religionen ikke er slik han mente den skulle være. På en kristen vinter-leir møter han en jente med samme bakgrunn, som blir hans første forelskelse.

Noe jeg likte godt med boka var de fantastiske beskrivelsene av vinter. Ikke bare ordene, men detaljene til tegningene var også med på å skape en drømmeaktig atmosfære. Derfor er denne øverst på lista av vinterbøker! Den gir deg en realistisk følelse av miljøet, slik at du nesten kan kjenne snøfnuggene på fingertuppene. Strålende bok for å komme i en god vinterstemning, når du egentlig irriterer deg over kulden og slapset på gatene hjemme.

The Goldfinch av Donna Tart

Theo Decker, en tretten år gammel New Yorker, overlever mirakuløst en ulykke som dreper hans mor. Forlatt av sin far, flytter Theo inn hos en venn på Park Avenue. Han har problemer med å tilpasse seg til den nye leiligheten og å passe inn med klassekameratene. Framfor alt er han plaget av lengselen etter moren sin, og klamrer fast på den siste forbindelsen han har til henne, nemlig et lite, stjålet maleri.

Deler av boken skjer i New York City under vinteren, og kulden i været legger en dramatisk effekt til kulden i Theos hjerte når moren dør.

All the bright places av Jennifer Niven

Theodore Finch er svært opptatt av døden, og tenker på å ta livet sitt hele tiden. Samtidig er han en av de livligste karakterene jeg noen gang har lest. Han sier alt han tenker, og er ikke redd for å være seg selv. Alt han gjør er rart og nydelig. Virkelig en karakter med personlighet! Violet Markey er også et nydelig menneske, men lever i sorg etter at hennes søster døde. Finch og Violet møtes på toppen av skolens klokketårn, med døden kun centimeter bortenfor føttene deres. Men dette blir isteden dagen de begge begynte å leve.

Jeg forbinder bilulykken som drepte Violets søster med vinter, og derfor dukker denne fantastiske søte og hjerteskjærende boka opp på lista.

Let it snow av John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle

”Let it snow” er tre sammenhengende julefortellinger. Den første handler om jenta Jubilee som spontant tar et tog på julaften. Toget krasjer, og hun søker tilflukt i ”Waffle House”. Den andre fortellingen er om Tobin og hans venner som reiser gjennom en snøstorm til det velkjente ”Waffle House” for å møte noen cheerleadere (som gikk av toget sammen med Jubilee). Den tredje historien forteller om Addie, som har et mål om å bli mindre selvopptatt. Etter bruddet med kjæresten sin klarer hun ikke å tenke på annet enn sin egen sorg. Når hun så skal gjøre et ærend for en venn, gjør hun derfor alt galt. I den siste delen av ”Let it snow” skriver Lauren Myracle konklusjonen om hvordan alle rollefigurene henger sammen. 

Dette er tre fantastiske og kompliserte fortellinger, full av humor og kjærlighet. Denne boka er ikke perfekt kun fordi den har en diger snøstorm i seg, men også fordi den minner meg om julens verdier. Julemirakler, konflikter, latter – alt hører til julen. Og ikke minst kjærlighet! Enten det er mellom kjærester, venner, eller kjærlighet til deg selv. 

The Snow av Adam Roberts

“The Snow” er satt i en postapokalyptisk verden hvor snøen aldri slutter å falle. Den ligger flere kilometer tykk over hele jorden, og seks milliarder mennesker har dødd. Vi blir kjent med Tira, og hennes forsøk på å overleve. Hun holder kontakt med familien sin til telefonlinja dør, og må deretter forlate hjemmet sitt for å søke etter andre levende mennesker.

Jeg har alltid forbundet snø med idyll og behag. Nå blir jeg skvetten bare jeg hører det hagle utforbi døra. Det hadde aldri falt meg inn at snøen kunne være så mektig, og drepe nesten hele menneskeheten. Idéen bak boka er genial, og har virkelig endret tankegangen min. 

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Tonje Glimmerdal er det eneste barnet i Glimmerdalen, og definitivt den tøffeste ungen jeg noen gang har hørt om. Hun bruker mottoet: Fart og selvtillit, og har begge deler i generøse mengder. Bestevennen hennes heter Gunnvald og er 74 år. Tonje trodde de kjente hverandre ut og inn, men finner ut at han har holdt hemmeligheter for henne. Selv om hele boka foregå i et kaldt miljø med snø, fjell og frost, holder Tonjes glade utstråling deg varm.


Bøker i dette innlegget

All the Bright Places

Jennifer Niven

Blankets

Craig Thompson

Let it Snow

John Green og
Maureen Johnson og
Lauren Myracle

The Goldfinch

Donna Tartt

The Snow

Adam Roberts

Tonje Glimmerdal

Maria Parr

romantikk, vinter, apokalypse, john green, selvbiografi, november 2015

Emma Helliesen