Tema: Kjærlighet

Publisert 1. mars 2016 14:21, sist redigert 4. mars 2016 22:38


Akk ja, kjærligheten.

Hvor skal man i det hele tatt begynne?

De aller fleste av oss går rundt og kjenner på mange typer forskjellig kjærlighet til enhver tid. Vi kan snakke om kjærlighet til familie, venner, hobbyer, steder, dyr og ting. Men let’s face it – alt det der er egentlig rimelig kjedelig.

La oss heller snakke om kjærligheten med stor K. Den fantastiske, varme, altoppslukende og samtidig nådeløse og smertefulle kjærligheten vi opplever når vi forelsker oss, når vi kanskje får oss kjæreste og når det hele ender i grusom, uhelbredelig kjærlighetssorg. Denne kjærligheten som på en side kan være det aller ALLER beste i hele verden, og samtidig det aller vondeste.

Svært få ting er skildret mer hyppig og grundig i litteraturen enn kjærlighet: I alt fra de virkelig store klassikerne som Romeo og Julie og  Anna Karenina, til moderne ungdomsklassikere som Twilight-serien, Faen ta skjebnen og Eleanor & Park.

Jeg slipper vel ikke unna her uten å si litt om mine egne erfaringer. Selv forbinder jeg kjærligheten i ungdomstiden stort sett med avstandsforelskelse og kjærlighetssorg. Jeg opplevde vel ikke den o-store-gjengjeldte-kjærligheten før jeg var godt ut på videregående (og dette endte jo selvfølgelig også i et tonn med dramatikk, men den historien får være til en annen dag). Jeg hadde sjeldent (aldri) sjans på de kjekkeste guttene, men det hindret meg ikke i å forelske meg i hytt og pine. Så det var med andre ord ikke akkurat sjeldent at denne jenta her satt igjen med et knust hjerte.

Dette høres kanskje negativt ut, men skal jeg være helt ærlig er det faktisk det motsatte. Det ligger mye humor, og ikke minst karakterbygging, i disse emosjonelle opp-og-nedturene. Jeg hadde aldri vært den samme i dag om jeg hadde vært foruten.

En av Norges store forfattere, Alexander Kielland skrev en gang:

 «Kjærligheten er jo et lotteri, vil man vinne må man i allfall spille». (Fra Slaget ved Waterloo, Noveletter)

Og dere, Kielland har så utrolig rett! Jeg ble jo faktisk gift med mannen i mitt liv til slutt. Og han er skikkelig, skikkelig dreamy! Så alle de mislykkede forsøkene og tårene var vel kanskje bare en nødvendig oppvarming?

Men nok om meg! Som dere nå sikkert har skjønt: Mars er kjærlighetens (med stor K) måned på Ubok.no. Vi skal de neste ukene fordype oss i en rekke spennende temaer: Blant annet usunn kjærlighet, ulykkelig kjærlighet, dating og trekantdrama -  og du skal selvfølgelig få en liste over Uboks topp 10 kjærlighetsbøker. Vi skal sette i gang flere kule konkurranser med knallbra premier.

Under finner du en liste med et utvalg av bøker der kjærlighet er et sentralt tema. Sjekk også ut denne listen over de beste ungdomsbøkene om kjærlighet, laget av bokhandlerkjeden Waterstones.

God lesing!


kjærlighet, kjærlighetssorg, mars 2016

Kaja Faye-Schjøll

Kaja sitter i Ubok-redaksjonen. Hun jobber for tiden i forlag, men er opprinnelig utdannet lærer og har tidligere drevet egen bokhandel.

Bøker i dette innlegget